En flypassasjer filmet vingene fra flyvinduet da han skulle reise fra Moskva Sheremetyevo flyplass. Vingene var fulle av snø. Nå er videoen spredd på nettet.

Videoen, som varer i 1,40 minutter, viser at snøen dekker store deler av vingen og den utvidede flapsen på flyet, Airbus A320. Snøen blåses av vingen da flyet letter fra bakken på vei mot St. Petersburg.

Vingene skal ha blitt filmet av en person identifisert som svoavia 1. januar, og lagt ut på YouTube 5. januar. I begynnelsen av april krasjet et fly i Sibir, 31 personer døde, og årsaken var antagelig ising. Etter krasjen har videoen fått mye oppmerksomhet, ifølge The Moscow Times.

Les saken: Fly med 43 personer styrtet


Saken fortsetter under videoen.

Benekter at det var farlig

Aeroflot benekter at snøen var farlig.

I en Twitter-melding skriver Aeroflot at «Det er klart fra videoen at det var ingen brudd på sikkerheten. Snøen ble raskt blåst bort i starten av takeoff, og påvirker definitivt ikke aerodynamikk og sikkerhet. Sikkerhet er vår høyeste prioritet!»

Mandag skrev vi at 21 stater og 279 flyselskap er på Europakommisjonens svarteliste over flyselskaper. Hele listen kan du finne her.

Les saken: Disse flyselskapene er svartelistet – styr unna

– Skremmende

Ikke alle er enige med Aeroflot om at vingesnøen var ufarlig. Knut Backer, nestleder i Norsk Flygerforbund, er en av dem.

– Hadde det vært meg som satt der, ville jeg bedt om å få lov til å gå ut av flyet. Dette er ganske skremmende, og det er veldig strengt hos oss i Norge. Ingen norske selskaper ville gjort dette, sier Backer til TV 2 hjelper deg.

– Det er farlig å ha noe på vingene, er det tørr snø, blåser det av, men det er reglene er klare: Alt skal av. Snøen gir økt vekt, og den ødelegger aerodynamikken. Det vil si at man må ha en viss hastighet for at flyet skal lette, og du kan risikere at flyet ikke kommer opp i luften når det skal. Og da trenger man lengre rullebane enn man kanskje har, og det kan ende i katastrofe, sier Backer.

I Norge har det ikke vært ulykker forbundet med snø eller is på vingene.

Les også: Norwegian endret rutetiden til Tommy med 16 timer

Farligste land å fly i

På nettforumet Professional Pilots Rumours Network er det også flere som reagerer.

«Det er vanskelig å vurdere om det er puddersnø, eller snø med is under, men i vår bedrift er ikke dette tillatt. Takeoff med frost, is, snø eller annen forurensing på kritiske overflater tillates ikke.»

Russland er rangert som det farligste landet å fly i i 2011, med ni flykrasj som krevde 140 liv.

Les også: Familien Stordalen betalte en formue for falske flybilletter

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter