KREFTLIVE (Foto: TV 2)
KREFTLIVE (Foto: TV 2)

Matias (20) får ikke kreftmedisinen han trenger

Kreftmedisinen som kan forlenge livet til pasienter med føflekkreft blir ikke tilgjengelig for norske pasienter.

Mandag kveld bestemte en ekspertgruppe at kreftmedisinen Ipilimumab ikke kommer med i de nye nasjonale retningslinjene. Dermed vil ikke norske pasienter, som Matias, få denne livsforlengende medisinen.

Tre andre kreftmedisiner vil bli tilgjengelig nesten umiddelbart.

SIER NEI: En ekspertgruppe bestemte mandag at kreftmedisinen Ipilimumab ikke vil bli gjort tilgjengelig for norske pasienter. Her er leder for gruppen Stig Kaasa.  (Foto: TV 2)
SIER NEI: En ekspertgruppe bestemte mandag at kreftmedisinen Ipilimumab ikke vil bli gjort tilgjengelig for norske pasienter. Her er leder for gruppen Stig Kaasa. (Foto: TV 2)

– Det finnes ikke nok evidens for effekten av Ipilimumab. Dersom pasienter hadde blitt kurert av denne hadde det vært en helt annen situasjon. I snitt er den livsforlengende effekten kun to til fire måneder. Mange har ingen effekt av denne i det hele tatt, og vi vet ikke hvilke pasienter som får større eller mindre effekt av denne. Spesielt Ipilimumab gir alvorlige bivirkninger – også dødelige, sier leder for ekspertgruppen, Stein Kaasa til TV 2 Nyhetene.

Les også: – Uverdig å setja prislapp på pasientene

Kaasa er også strategidirektør i Helsedirektoratet.

Matias er skuffet

– Jeg er overrasket og skuffet. Jeg forstår ikke at myndighetene sier at de ikke har god nok dokumentasjon, sier Matias til TV 2 Nyhetene.

Se resten av hans reaksjon på TV 2 Nyhetene i kveld.

Skuffet

Overlege ved Kreftavdelingen på Haukeland universitetssykehus, Oddbjørn Straume, er skuffet og overrasket over avgjørelsen.

Les også: – Kreftprioriteringen er på villspor

SKUFFET: Overlege Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssykehus, er skuffet over ekspertgruppens avgjørelse om å ikke ta med Ipilimumab i de nasjonale retningslinjene.  (Foto: Kåre Breivik/TV 2/)
SKUFFET: Overlege Oddbjørn Straume ved Haukeland universitetssykehus, er skuffet over ekspertgruppens avgjørelse om å ikke ta med Ipilimumab i de nasjonale retningslinjene. (Foto: Kåre Breivik/TV 2/)

– Jeg er skuffet over utfallet og hadde håpet at man skulle komme i gang med behandlingen til denne gruppen som er i en fortvilet situasjon. De har per i dag ikke noe tilbud, sier Straume til tv2.no.

Straume sier Kaasas argumenter ikke holder mål og tror det er prisen på medikamentet som har vært avgjørende.

– Det er helt tydelig at prisen på medikamentet har spilt en stor rolle og at det har blitt for dyrt.

Ifølge overlegen er ikke argumentene om overlevelse og bivirkninger spesielt for Ipilimumab.

– Argumentene fra Kaasa gir ikke mening. Særlig om man ser på de tre andre medikamentene som er godkjent. Overlevelsegevinsten er ikke noe annerledes for de tre andre. Når det gjelder bivirkninger kan de være alvorlig for alle typer kreftbehandling. Det er ikke noe som er spesielt for denne, sier Straume til tv2.no.

Håper de vil snu

Kaasa sier til TV 2 Nyhetene at gruppen vil komme sammen etter de har fått ny informasjon.

– Da vil vi komme sammen og ta en ny vurdering av hva ståa er, sier han.

Selv om ekspertgruppen i denne omgang sier nei til å ta med Ipilimumab i de nasjonale retningslinjene, håper Straume at de med tiden vil snu.

– Slik jeg ser det er ikke dette en endelig avgjørelse, sier han.

Les også: Hastemøte om medisinen som Matias trenger

Han setter spørsmålstegn ved at den norske gruppen har kommet fram til motsatt konklusjon enn Danmark.

– Man kan jo stille spørsmål om den norske ekspertgruppen har opplysninger som ekspertgrupper i andre land, som vi liker å sammenligne oss med, ikke har, sier han.

Vil gjøre egne studier

Lederen av ekspertgruppen ønsker at norske sykehus skal gjøre egne studier.

– Vi ber direktoratet om å vurdere hvordan norsk helsevesen i fremtiden kan gjøre egne studier for å kunne følge opp de pasientene som måtte få denne type behandling.

Overlege Straume tror ikke dette er løsningen.

– Dette er en svært liten gruppe og slike studier ville bli svært kortvarige i Norge.

Får ikke behandlingen

TV 2 har skrevet om den fortvilte situasjonen til 20 år gamle Matias Brenna Wilberg fra Kjeller, som lider av alvorlig føflekkreft med spredning. Til tross for at det finnes dokumentert livsforlengende behandling, har han ikke fått medisinen.

Medisinen Ipilimumab er i bruk i Danmark, men den blir altså ikke tilgjengelig i Norge. Pasienter som kreftsyke Anne velger å ta opp lån for å reise til Danmark for å få behandlingen.

Les også: Testmedisin reddet livet til kreftsyke Lars Martin (27) – men Matias (20) får den ikke

Det har vært avholdt hastemøte om denne og flere andre dyre medisiner, men nå har altså utvalget bestemt seg for å ikke godkjenne Ipilimumab.

Tre medisiner blir gjort tilgjengelig

Ekspertgruppen har bestemt seg for å innføre tre andre medisiner. Disse vil bli tilgjengelig nærmest umiddelbart. Medisinene er Trabectedin mot bløtvevssarkom, Sunitinib mot Gastrointestinale stromale svulster og Everolimus mot Nyrecellekreft.

Les også: Helsedirektør Bjørn Inge Larsen: – Dette kan vi betale for et ekstra leveår