Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Båda aktoratet, forsvarere og bistandsadvokater ønsker at Indrebø byttes ut etter avsløringene om at han 23. juli kom med følgende ytring på nett:

«Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!»

Thomas Indrebø erkjenner å ha kommet med slike uttalelser, sa dommer Wenche Elisabeth Arntzen, og spurte så rettens aktører om de har noen innsigelser mot meddommeren.

– Uttalelsen er egnet til å svekke rettens tillit, sa forsvarer Geir Lippestad.

Følg rettssaken i vårt livesenter her.

Les også: Forsvarerne vil fjerne meddommer

Les også: Krisemøte i retten: Meddommer krevde dødsstraff på Facebook

Pause i retten

Bistandsadvokatene er av den oppfatning at meddommeren er inhabil og bør fratre, mens statsadvokat Svein Holden mener det er naturlig at han trekker seg.

Retten ble satt klokken 09.05. Klokken 09.08 trakk fagdommerne seg tilbake for å fatte sin beslutning.

Rettens administrator, Wenche Elisabeth Arntzen, sa da at retten ville settes igjen om en halv time.

Forberedt på habilitetsproblemer

Bistandsadvokat Christian Lundin følger rettssaken med flere etterlatte og overlevende inne i retten. Han hadde forberedt sine klienter på at habilitetsspørsmålet kunne bli et tema i dag.

– Jeg hadde forberedt dem, men klart de ble veldig overrasket at dette kom frem så sent. Men samtidig fint at det kom så tidlig i saken, og i hvert fall tidligere enn etter at hovedforklaringen var over, sier Lundin til TV 2.

Etterlatte og overlevende opplever en slik vending i saken som en påkjenning.

– De opplever dette som en stor belastning. Hvis habilitetsspørsmålet hadde kommet opp sent i saken, er det klart det ville blitt en enda større belastning. Da måtte man i tilfelle begynt helt på nytt, sier Lundin.