OMFATTENDE TALIBAN-ANGREP: NATO-soldater under angrepene i Kabul søndag.  (Foto: Ap)
OMFATTENDE TALIBAN-ANGREP: NATO-soldater under angrepene i Kabul søndag. (Foto: Ap)

Forsvaret: – Ingen norske soldater skadet i kampene i Kabul

Forsvaret avviser ryktene om at en norsk soldat har blitt skadet i kampene i Kabul, men bekrefter at norske spesialsoldater deltok i kampene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske forsvaret bekrefter overfor TV 2 at norske spesialstyrker har deltatt i kampene i Kabul søndag. Taliban har tatt på seg ansvaret for det omfattende angrepet som har funnet sted over store deler av hovedstaden og i andre afghanske byer.

– Våre spesialsoldaters rolle er å trene og mentorere det afghanske politiet. Jeg kan også bekrefte at de er med ute på operasjonene. Det innebærer for våre soldater er at de er med nå for å gi råd og mentorere hvordan operasjonene kan og skal gjennomføres, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre til TV 2 Nyhetskanalen.

– I en slik skarp situasjon kan du heller ikke utelukke at de aktivt må ta del i kampene?

– Våre soldater er underlagt de samme engasjementsreglene som det øvrige ISAF-personellet, og det betyr at de kan benytte sitt eget våpen når eget eller andres liv er i fare. Så «Ja» er vel svaret på det spørsmålet, sier han.

LES OGSÅ: Storstilt angrep mot ambassader, hotell og regjeringsbygg i Kabul

Ingen meldinger om skadde nordmenn

En frilansjournalist i Kabul la søndag ettermiddag ut en melding på Twitter om at en norsk soldat hadde blitt skadet i kampene. Dette avviser Myhre. Han forteller at de var i kontakt med de norske soldatene like før klokken 17, og fikk da bekreftet at alt sto bra til med soldatene.

– Så langt har vi heldigvis ingen rapporter eller indikasjoner på at noen av våre soldater er skadd, så får vi bare håpe at vi ikke får noen slike i fremtiden, sier han.

Opprørere skal ha tatt seg inn i hotellet Kabul star og skutt raketter mot ambassader i området. (Foto: Ap)

Myhre sier de norske soldatene er med som rådgivere, og at det er afghanerne som har ansvaret for operasjonen.

– De følger en liten gruppe som er fra det afghanske spesialpolitiet.

LES OGSÅ: Afghanistan-ekspert: – Taliban viser styrke de inntil nylig ikke hadde

Forskanset seg på hotell

Angrepet startet rundt klokken 12 søndag da en selvmordsbomber sprengte seg selv utenfor porten til hotellet Kabul Star, en høy bygning midt i ambassadestrøket.

Porten ble sprengt bort i selvmordsangrepet, og fire-fem opprørere stormet inn og forskanset seg inne på hotellet. Derfra skjøt de rakettdrevne granater (RPG) og med håndvåpen mot ambassadeområdet. Flere ambassader har blitt direkte rammet, deriblant Tysklands og Russlands ambassade.

Den norske ambassaden bekrefter overfor TV 2 at de ikke er under angrep. De er imidlertid under alarmberedskap og har tatt sine forholdsregler.

Også Nasjonalforsamlingen i Kabul og en militærleir utenfor hovedstaden ble angrepet.

Talsmann for Taliban Zabiullah Mujahid sier i en uttalelse at flere selvmordsbombere har gått til angrep flere steder i hovedstaden Kabul samt i provinsene Paktia, Nangarhar og Logar, melder nyhetsbyrået Ap.

Det meldes om mer enn ti eksplosjoner i Kabul påfulgt av kraftige skuddvekslinger.

Støre: – Et politisk budskap fra Taliban

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til TV 2 at dagens angrep er dramatisk, og at det er et politisk budskap fra Taliban.

– Kabul er en millionby som har blitt enda større med folk som har strømmet til, så det er ikke mulig å lukke den byen. Men det har vært en by man har klart å holde rimelig god sikkerhet, så dette er et demonstrasjonsangrep som viser at Taliban kan gjøre det, og det understreker at situasjonen i Afghanistan er veldig sårbar, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Han sier at det ikke er siste gang vi vil seg denne typen angrep.

– Vi kan ikke forhindre at det gjennomføres angrep, men vi kan støtte afghanerne i å stå imot det, så nå er det norske spesialstyrker som trener afghanske styrker i Kabul til å gjøre den jobben de gjør i dag, sier Støre

Se intervjuet med Jonas Gahr Støre i videovinduet: