Alexander Søderlund Sogndal haugesund
Alexander Søderlund Sogndal haugesund

Kenneth Udjus satte Tippeliga-rekord i antall minutter uten baklengs

Mislikte at speaker annonserte rekord - fire minutter senere scoret Haugesund.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sogndal - Haugesund 1-1

Sogndal/Bergen (TV 2 Sporten): I 2010 spilte Daniel Örlund 553 minutter uten å slippe inn mål. Det var det lengste noen keeper har spilt uten baklengs i norsk fotball siden Tippeligaen startet i 1991.

Sogndal-målvakten måtte holde nullen i 68 minutter i dagens kamp mot Haugesund for å slå den rekorden. Det gikk akkurat for sørlendingen.

Fire minutter etter at speaker på Fosshaugane annonserte at Kenneth Udjus hadde satt ny Tippeliga-rekord, sprakk byllen for målvakten.

Da Alexander Søderlund satte inn 1-1 var det første gang siden Mohammed Abu scoret på samme arena 16. oktober i fjor at at Udjus måtte plukke ballen ut av Tippeliga-nettet.

Dermed er den nye rekorden 558 minutter uten baklengs i Tippeligaen.

Tippeligamanager er tilbake! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Tar ikke av
Rekordsetteren selv lever opp til tilnavnet sindig sørlending og tar ikke av etter rekorden.

– Det betyr ikke så mye at jeg setter rekord. Det viktigste er tre poeng, og det får vi ikke. Det laget som scorer først her skal vinne, sier Kenneth Udjus.

– Det er ikke så bra å annonsere noe sånn på stadion, og selvfølgelig fryktelig kjedelig å slippe inn ett mål så kort tid etterpå, sier Udjus til tv2.no etter kampen.

TV 2 Play: Udjus etter kampen

Udjus mener de hadde kontroll på kampen frem til baklengsmålet.

– Vi hadde kontroll på det som skjedde, men de fikk litt flere sjanser enn jeg liker mot slutten, sier Udjus.

Han får støtte av Sogndal-trener Jonas Olsson.

– Vi har alt under kontroll, helt de scorer, men etter det sliter vi litt, sier en litt skuffet Sogndal-sjef.

– Ett baklengs på fire kamper er selvsagt bra, men vi skulle gjerne ha scoret flere mål, fortsetter han.

TV 2 Play: Intervju med Jonas Olsson

Håper på bortepoeng
Haugesunds Jostein Grindhaug var litt oppgitt etter en ny god bortekamp som bare førte til ett poeng.

– Ballen spretter litt Sogndal sin vei, og det er vanskelig å spille mot Sogndal, sier Grindhaug etter kampen som viser galgenhumor når han snakker om forhåpningene for sesongen.

– Vi får håpe vi får en trepoenger på bortebane i løpet av sesongen, smiler Grindhaug.

TV 2 Play: Jostein Grindhaug etter kampen

Tam åpning
Det var en litt tam åpning på solfylte Fosshaugane Campus med mye stillingskrig på midten.

I det åttende spilleminutt ropte Tor Arne Andreassen på straffe da han gikk overende i duell med Gustav Valsvik, men fikk ikke gehør hos kampleder Kristoffer Helgerud.

I det neste angrepet fikk Sogndal frispark i farlig posisjon. Ørjan Hopen skrudde ballen over muren, og Haugesund-målvakt Per Morten Kristiansen måtte gi retur. Han burde nok gjort det bedre, men til Tone Damli Aaberges store glede gikk returen til Malick Mane som fikk en enkel oppgave å sette ballen i nota. Hans første mål i Sogndal-trøya.

tonejubel

Mane og Brochmann styrte spillet
Etter at Sogndal tok ledelsen ble det igjen stillingskrig på midten. Haugesund var kanskje mest offensive, men skapte ikke de helt store farlighetene.

Hjemmelaget såg giftigere ut når de angrep. Særlig var de hvites høyreside giftig anført av en leken Tonny Brochmann og en løpsvilling Malick Mane. En halvtime ute i kampen spiller dansken fri Mane som prøver en kanonkule, men den går et stykke utenfor Haugesund-buret.

Haugesund kom stadig mer med i kampen, og skapte stadig større farligheter. 38 minutter ut i kampen kom Alexander Søderlund til en heading i farlig posisjon på ett innlegg fra Håvard Storbæk. Søderlund headet utenfor etter å ha blitt hardt presset av Sogndal-forsvaret.

Rogalendingene måtte gå fremover, noe som skapte muligheter på kontringer for Sogndal. Etter 42 minutter kom Sogndal i overtall mot Haugesund-forsvaret, da Ulrik Flo klarerte et hjørnespark til Tonny Brochmann. Brochmann slår en perfekt pasning til Malick Mane som viste at han ikke hadde fått av seg skylappene. Selv om to Sogndal-spillere, Furebotn og Hopen, står ledig på andre siden av feltet velger angriperen å avslutte fra en spiss og vanskelig vinkel. Skuddet går utenfor.

I det neste angrepet gikk Alexander Søderlund i bakken i Sogndals felt, og nok en gang ble det ropt på straffe fra Haugesund, men Helgerud er like sikker i sin sak denne gang. Protestene stilnet fort, og Sogndal fikk til slutt klarert.

Få sjanser i første omgang
Dermed står det 1-0 til pause.

– Det har vært en kamp nesten kjemisk fri for sjanser, sa Sogndals keepertrener Terje Skjeldestad på vei inn til pause.

Haugesund-trener Jostein Grindhaug tror ikke at kampen er over for laget hans.

– Det er fullt mulig å vinne denne kampen her, sa Grindhaug, som ikke var fornøyd med hvordan laget startet kampen.

– Vi har spilt oss litt inn i kampen, men vi må justere oss skal vi vinne denne kampen.

Sogndal farligst
Andre omgang startet med en del ballbesittelse fra Haugesund, men uten at de truet Kenneth Udjus nevneverdig. Det så dermed lyst ut for Kenneth Udjus sine rekordsjanser.

Første sjansen etter pausen var det nemlig Sogndal og Ulrik Flo som fikk. Skuddet fra Flo ble reddet lett av Per Morten Kristiansen.

Minutter senere får Sogndal en ny sjanse, da på et langt innkast. Gustav Valsvik stusser ballen videre og ballen er fri inne i Haugesunds fem-meter. Det er hipp som happ hvem ballen spretter til, men til slutt er det et Haugesund-bein som får klarert.

En tredje situasjon i straffefeltet for Haugesund når Djurdjic løper i Hannu Patronen. Helgerud vinket nok en gang spillet videre, og det kunne neppe være noe mer enn obstruksjon og indirekte frispark uansett.

Rekord-Udjus
Haugesund begynte å sende stadig flere i angrep, og skapte stadig mer. Kort tid etter straffesituasjonen får de to kjappe muligheter. Den største var når Haukås blir sendt igjennom forsvaret, men målvakt Kenneth Udjus ønsket å sette rekord og var våkent med. Han rakk ballen akkurat foran Haugesund-spilleren. Hadde han kommet et brøkdel av et sekund senere kunne vi fått en faktisk straffe på Fosshaugane.

Kenneth Udjus

Kenneth Udjus hadde ikke mye å gjøre i kampen, men det han måtte ta hånd om det ordnet han på beste vis, og da 68 minutter var spilt kunne sisteskansen smykke seg med tittelen som den målvakten som har spilt flest minutter uten å slippe inn mål.

Om det var fordi han slappet for mye av etter å ha satt rekorden vites ikke, men fire minutter etter at Udjus satte rekorden slapp han inn mål for første gang siden oktober 2011.

Alexander Søderlund fikk ballen på kanten av 16-meteren etter at Sogndal-målvakten hadde rykket ut for å hindre at Haukås fikk ballen rett foran mål. Udjus bokset ballen rett i beina på Søderlund som fikk en enkel oppgave med å score det første målet på sørlendingen siden oktober.

Etter dette ble det liv i kampen.

Sogndal fikk en eventyrlig dobbeltsjanse ved Malick Mane og Ørjan Hopen, men Kristiansen reddet skuddet fra Mane og Hopens skudd strøk stolperoten på veien ut.

Deretter fikk Tonny Brochmann en god mulighet, men den danske teknikeren var litt for glad i ballen og han tok med seg ballen utover dødlinjen før han fikk avsluttet.

Spillet bølget frem og tilbake, og Haugesund ville også ha med seg tre poeng hjem fra Fosshaugane. Maic Sema fikk en god mulighet da han dro seg fint fri i feltet, men avslutningen ble for dårlig og gikk utenfor mot en Kenneth Udjus som fikk den lave kveldssola i ansiktet mot slutten av kampen.

Det prøvde Martin Bjørnbak å utnytte da han fikk sjansen på et frispark på overtid. Det knallharde skuddet tvingte en caps-kledd Udjus ut i full strekk, men målvakten fikk ballen unna.

Nærmere kom ikke noen av lagene og det endte 1-1.

Kenneth Udjus (Foto: Alley, Ned/Scanpix)