juan carlos
juan carlos

Raser mot Spanias kong Juan Carlos etter jaktulykken

Folk i Spania mener kongen fikk som fortjent.

Lørdag ble det kjent at Spanias regjerende monark, kong Juan Carlos, hadde falt og knust hoften under en jakttur i Botswana i Afrika.

Kongen var i landet for å jakte blant annet elefanter – og denne formen for jakt er omstridt. Antallet elefanter i Afrika synker dramatisk, og kontinentet sliter med krypskyttere som tjener rått på å selge de dyrebare elfenbenstennene på dyrene til blant annet kinesisk medisin og smykker i de arabiske landene.

Folk reagerer både på at deres konge var på elefantjakt, og på det faktum at han bruker så store summer på storviltjakt i en tid da landet har enorme økonomiske problemer og tidenes største arbeidsløshet.

Prisen for en elefantjakt lik den kong Juan Carlos har deltatt på anslås til minst 30.000 euro – over 230.000 norske kroner.

carlos
carlos

Blir kalt dyrplager, elitistisk og uten dømmekraft.

Filmsnutter som er lagt ut på nettstedet YouTube viser jaktvideoer fra det aktuelle selskapet som spanskekongen brukte på sin tur.

Her kan man se hvordan selskapet Rann Safaris kjører biler tett opptil elefantene, før en person med gevær stiger ut av bilen og skyter elefanten fra kloss hold.

Lørdag hadde videoene fått en rekke negative kommentarer, blant annet hvor spanskekongen blir kalt dyrplager, elitistisk og uten dømmekraft. Han får også kritikk for å dra på jakt mens Spania er i en dyp, økonomisk krise.

– Her går det rett vest med Spania, og så er kongen på elefantjakt i Botswana. Surrealistisk, skriver en.

Hjemmesidene brøt sammen

Kommentarene, som også stilte spørsmål ved kongehusets pengebruk og at spanskekongen er patetisk som er med på en slik form for jakt, er nå fjernet fra sidene. Kommentarfunksjonen under videoen er også stengt.

– Kongen kan gjøre hva han vil i fritiden. Det er vel hele tiden – bortsett fra når han jobber med nyttårstalen sin, skrev en annen før kommentarene ble fjernet.

På under et døgn er videoene vist over 660.000 ganger, og nettsidene til jaktselskapet i Botswana brøt sammen på grunn av alle som prøvde å komme seg inn på nettsidene deres.

– Troféjakt er kontroversielt. Det er sjelden vårt foretrukne alternativ, men vi må jobbe med de realiteter og utfordringer vi står overfor i virkeligheten. For truede arter bør troféjakt bare vurderes når alle andre muligheter er utelukket. Troféjakten bør også gi noe tilbake til arten det blir jaktet på, slik at hvis 20 elefanter blir skutt, bør det gis penger til bevaringsarbeid at det kan bli flere av arten. En del av pengene fra troféjakt bør gå til å bevare artene, men også til lokalsamfunnet slik at de får noe igjen for å beskytte dyrene, sier Andrew Fitzgibbon, programsjef i WWF Norge.

harald
harald

Kong Harald høy beskytter

I Spania er kong Juan Carlos æresmedlem i WWF. I Norge er kong Harald organisasjonens høye beskytter og æresmedlem, og Harald er som kjent god venn av Juan Carlos.

Nå er det samlet inn over 50.000 underskrifter i Spania som krever at Juan Carlos fratas vervet i organisasjonen – og Spanias WWF-president Juan Carlos del Olmo har bedt om et møte med kongehuset. Det skriver den spanske storavisen El Mundo.

Programsjefen i WWF Norge mener troféjakt kan hjelpe bestandene hvis det gjøres riktig, og sier det også kan gi noe tilbake til de lokale som bor der.

– Det kan også redusere konfliktnivået med innbyggerne. Det er også slik at det kan bli mindre krypskyting. Elefantstammen i Botswana var på 140 000 dyr i 2009, så det er en av de høyeste populasjonene i Afrika. 400 elfanter kunne skytes i lisensjakten i 2011, og for en utlending koster det 20 000 dollar å skyte en elefant i Botswana.

Sofia
Sofia

Kongehusekspert: – Mange er skuffet over kongen

Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier at spanjolene er kritiske til kongens jakttur.

– Spanjolene føler selvsagt med sin skadde konge og ønsker ham en god og snarlig bedring. Men samtidig viser reaksjonene i mediene at mange er skuffet over å høre at ulykken inntraff på en rådyr elefantsafari i Botswana.

Han legger til:

– Jeg tror folk reagerer både på at deres konge var på elefantjakt, og på det faktum at han bruker så store summer på storviltjakt i en tid da landet har enorme økonomiske problemer og tidenes største arbeidsløshet. Og jeg må jo innrømme at jeg også selv synes det virker svært umusikalsk av kongen.

Lange jakttradisjoner

Han kan imidlertid fortelle at det ikke er noe nytt at det jaktes i det spanske kongehuset.

– Spansk overklasse har alltid vært opptatt av jakt. Kong Juan Carlos skal ha vært en ivrig jeger i hele sitt voksne liv – til tross for vådeskuddet som drepte hans yngre bror da de begge var i tenårene. Det spanske kongehuset har vært inne i en vond og vanskelig tid det siste året – spesielt på grunn av anklagene om korrupsjon og underslag mot kongeparets svigersønn Inaki Urdangarin. Omstendighetene rundt kongens ulykke i Botswana og diskusjonen rundt hans oppførsel er utvilsomt en belastning for kongehuset. Våren er dessuten kongefamiliens mest travle periode – og kongens fravær vil utvilsomt merkes i spansk offentlighet, selv om kronprins Felipe nå overtar sin fars offisielle gjøremål.