DÅRLIG NYTT: Det omfattende angrepet i Afghanistan viser at Taliban vil kjempe på bakken, og ikke over forhandlingsbordet, sier Kristian Berg Harpviken.  (Foto: Scanpix / Ap)
DÅRLIG NYTT: Det omfattende angrepet i Afghanistan viser at Taliban vil kjempe på bakken, og ikke over forhandlingsbordet, sier Kristian Berg Harpviken. (Foto: Scanpix / Ap)

Afghanistan-ekspert: – Taliban viser styrke de inntil nylig ikke hadde

Angrepet i Kabul viser at Taliban vil kjempe om Afghanistan på bakken og ikke rundt forhandlingsbordene, sier Kristian Berg Harpviken til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det omfattende og koordinerte angrepet mot flere områder i Afghanistan søndag viser at Taliban har evne til å gjennomføre store angrep. Det er også et signal om at Taliban først og fremst vil kjempe på bakken og ikke rundt forhandlingsbordene.

Dette er et angrep av et omfang som sender et veldig tydelig signal fra Taliban om at man først og fremst ser for seg at den politiske kampen i Afghanistan frem til den internasjonale uttrekningen, den skal føres på slagmarken. Den skal ikke føres ved forhandlingsbordene, sier PRIO-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til TV 2 Nyhetskanalen.

Etter hva TV 2 erfarer har norske spesialstyrker deltatt i kampene i Kabul. Forsvaret skriver på sine nettsider at det er 20 norske offiserer i den afghanske hovedstaden.

– Det er så langt ikke meldt om skadde eller sårede nordmenn, sier pressesjef Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter.

LES OGSÅ: Storstilt angrep mot ambassader, hotell og regjeringsbygg i Kabul

– Evne og vilje til komplekse angrep

Angrepet tyder også på at Taliban er sterkere enn man har antatt tidligere, mener Harpviken.

– Ut fra det lille vi vet er det grunn til å tro at dette er en type angrep som Taliban inntil ganske nylig ikke var i stand til å gjennomføre. Vi ser at evnen og viljen til å utføre komplekse koordinerte angrep har økt, sier PRIO-direktør og Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til TV 2 Nyhetskanalen.

Opprørere skal ha tatt seg inn i hotellet Kabul star og skutt raketter mot ambassader i området. (Foto: Ap)

Både USA og afghanske myndigheter har invitert Taliban til forhandlingsbordet. Mange har sett på de som viktig å forhandle med Taliban før de internasjonale styrkene trekkes ut i 2014.

– Invitasjonene som Taliban i noen grad har svart på, er invitasjoner det skal bli veldig vanskelig å følge opp, sier Harpviken.

Han sier Taliban trolig har hentet denne kompetansen fra internasjonale islamistiske terrorgrupperinger.

– Mens vi snakker kommer det rapporter her om at noen av angriperne skal ha tatt seg inn i et av regjeringsbyggene, så her er man ved maktens kjerne, og det viser selvfølgelig sårbarheten som er veldig ubehagelig, både for den afghanske regjeringen og for den internasjonale operasjonen, sier han.

SE VIDEO FRA KABUL:

– Ser på sommeren som kampsesong

Taliban har tatt på seg skylden for angrepene i lørdag. Angrepet startet rundt klokken 12 da en selvmordsbomber sprengte seg selv utenfor porten til hotellet Kabul Star, en høy bygning midt i ambassadestrøket.

Porten ble sprengt bort i selvmordsangrepet, og fire-fem opprørere stormet inn og forskanset seg inne på hotellet. Derfra skjøt de rakettdrevne granater og med håndvåpen mot ambassadene.

– Det som gjør dette til ekstremt dårlig nytt, bortsett fra at angrepet kan komme til å koste veldig mange liv og at angrepet kan være en utfordring for den politiske prosessen framover, det er at dette signaliseres fra Taliban at man ser sommersesongen 2012 som en kampsesong, sier Harpviken.

Komplekse angrep

I flere år har afghanske styrker hatt ansvaret for sikkerheten i Kabul i samarbeid med internasjonale styrker. Harpviken mener det nå vil komme en diskusjon om hvordan den afghanske sikkerhetsberedskapen har fungert.

– Mens man inntil for et par år siden var overveldende enig om at den afghanske innsatsen hadde vært vellykket og at den hadde avverget mange angrep, så har vi helt klart fått en eskalering i antallet angrep og vi har fått en utvikling som vi var inne på tidligere i retning av mer komplekse angrep, angrep som har større omfang og som potensielt kan ta mange flere liv og som også symbolsk nærmer de aller viktigste målene, sier han.