SATSER STORT: Bjørn Kjetil Frafjord har bestemt seg for å satse stort etter at han overtok gården for vel et år siden. (Foto: TV 2 Montasje)
SATSER STORT: Bjørn Kjetil Frafjord har bestemt seg for å satse stort etter at han overtok gården for vel et år siden. (Foto: TV 2 Montasje)

Bjørn Kjetil satser stort på minkoppdrett – han er langt fra den eneste

Minkholdet i Norge er i kraftig vekst, og det til tross for de siste års politisk motstand og dyrevernprotester.

I år skal det startes opp rundt 20 nye minkfarmer i hele landet – og storsatsingen skjer i Rogaland.

– Her er farmen min, og her er det 1050 tisper nå, forteller Bjørn Kjetil Frafjord.

Les også: – Bønder har ikke greie på pelsdyrnæringen

TV 2 møter den ferske minkoppdretteren på gården hans i Frafjord i Gjesdal kommune i Rogaland. Ett år etter at Frafjord overtok gården bestemte han seg for å satse på pelsdyroppdrett, og det i et fylke som står for mellom 70 og 80 prosent av Norges minkskinnproduksjon.

– Når vi overtok gården var det et valg om enten å satse på noe og drive videre, eller legge ned. Til slutt falt valget på pels, sier Frafjord som har kapasitet til å ha 1400 tisper på farmen.

Økt antall minkfarmer

Minkfarmen i Gjesdal-bygda er en av de nyeste minkfarmene i Rogaland. Og over hele landet er det nå en vekst i antall pelsdyroppdrettere.

Les også: Pelsdyrnæringen innrømmer problem med vanskjøttede dyr

Norges Pelsdyralslag driver rekruttering av nye oppdrettere, og ambisjonen er å doble eksporten av norske minkskinn på ti år. Bare i år kan det komme 20 nye farmer i Norge, halvparten av disse er i Rogaland.

– Hvorfor tror du det er så stor interesse for dette i Rogaland?

– Vi kan vel si at når vestlendinger først går inn for noe så gjør vi det skikkelig. Og så er det et veldig godt miljø for å drive med pelsdyroppdrett. Jeg ble selv tatt imot med åpne armer da jeg ville starte. Det er utslagsgivende at man har så mange folk rundt seg som er støttende og har kunnskapen, forteller Frafjord.

Farmene må være sertifisert

Det har de siste årene vært mye uro i pelsdyroppdrett-næringen. Arbeiderpartiet har gått inn for å avskaffe hele næringen, og det har kommet sterke protester fra dyrevernforkjempere etter at man har sett bilder av skadde dyr.

Les også: Naken kamp mot pelsindustrien

Nå sier næringen at de har tatt grep og stiller stenge krav til farmene. Fra 1. januar i år ble det også innført krav om at alle farmer må bli sertifisert og oppfylle 53 kriterier som blant annet går på dyrehold. Alle oppdrettere må også delta på avlivingskurs.

– Tispene har det kjempebra

På minkfarmen til Bjørn Kjetil Frafjord garanterer han at alle dyra har det bra.

GOD KVALITET: Samfunns- og myndighetskontakt i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl, sier til TV 2 at kvilietet på norsk pels er svært god. Ifølge hennes skyldes det at dyrene har det bra. (Foto: TV 2)

– Her har de det kjempebra, det er jo bare å se seg rundt. De har to etasjers bur og blir også aktivisert, sier Frafjord mens han åpner opp et bur og ser inn til en nysgjerrig tispe.

Les også: Ap setter stoppeklokken på for pelsoppdrett

Og det er nå gode tider for dem som driver med pelsdyroppdrett.

Populært i Russland og Kina

Ifølge Norges Pelsdyralslag ble det i fjor omsatt pels for 400 millioner kroner, og det er ventet å øke ytterligere i år. Det meste av økningen forklares med økt eksport. Bare i Rogaland Pelsdyrfôrlag er det forventet at omsetningen vil komme opp mot 100 millioner kroner i år, opplyser daglig leder Erik Eidsvig til TV 2.

Det er spesielt markedet i Kina og Russland som øker voldsomt.

Les også: Tusener gikk i fakkeltog mot pels

– Det som er interessant med norske skinn er at kvaliteten er så bra og så høy at de røskes bort så fort de blir lagt ut på auksjonene, sier samfunns- og myndighetskontakt i Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl.

Wormdahl tar den store etterspørselen også som et tegn på at norske pelsdyr nå lever under gode forhold på farmene.

– Skinnene blir ikke bra hvis ikke dyra har det bra på gården.