STJERNEDUELL: Cristiano Ronaldo og Lionel Messi møtes til duell. (Foto: LLUIS GENE/Afp)
STJERNEDUELL: Cristiano Ronaldo og Lionel Messi møtes til duell. (Foto: LLUIS GENE/Afp)

Ronaldo vs Messi: - Vi har aldri sett maken til duell

La Liga-ekspert mener det de to spillerne holder på med er enestående i historisk sammenheng.

Den utrolige interne duellen mellom Cristiano Ronaldo og Lionel Messi vil ingen ende ta. I helgen strålte de begge på ny, og da Real Madrids nummer sju scoret igjen da Real Madrid slo Sporting Gijón 3-1 lørdag kveld så han ut til å dra fra i kampen om toppscorertittelen i Primera División.

To timer senere hadde også Barcelona seiret, med 2-1 borte mot Levante, og ettersom begge scoringene ble satt i nettet av katalanernes nummer ti var de to storscorerne nok en gang likt på toppen av scoringsstatistikken ved midnatt.

Både Real Madrids portugisiske yndling og Barcelonas argentinske magiker står nå på 41 La Liga-scoringer, og fremdeles gjenstår fem kamper av sesongen.

Les også: Messi – Ronaldo 41-41

Canal + sin La Liga-ekspert Petter Veland mener det duoen har gjort denne sesongen er helt enestående i historisk sammenheng. På 90-tallet kjempet Zinedine Zidane og brasilianske Ronaldo om årets spiller-titler og på 80-tallet var både Michel Platini og Diego Maradona dominerende, men måten de La Liga-stjernene har fulgt hverandre som skygger denne sesongen er likevel noe helt nytt.

- Forrige sesong satte Cristiano Ronaldo en rekord som vi trodde skulle stå til «evig tid», men denne sesongen har begge to slått den, og det med fem kamper igjen. Vi har selvfølgelig hatt dueller opp gjennom årene, men aldri mellom to spillere som er så dominerende i forhold til resten av verden, særlig når det gjelder å score mål, sier eksperten.

Petter Veland er La Liga-ekspert på Canal +. (Foto: Canal +)
Petter Veland er La Liga-ekspert på Canal +. (Foto: Canal +)

- Duellen mellom dem gjør dem bedre
Real Madrid og Barcelona kjemper - som vanlig - en intens kamp om seriemesterskapet i Spania, og duellen mellom klubbenes to største stjerner intensiveres også fra uke til uke.

- De har jo en intern duell der, som vi aldri har sett maken til tidligere. Jeg tror duellen mellom de to gjør dem begge bedre, sier Veland.

En så å si samlet fotballverden er enige i at Cristiano Ronaldo og Lionel Messi er verdens to beste fotballspillere, men ingen klarer å bli enige om hvem som er best. Veland mener at dette er med på å «pushe» dem enda mer.

- Hvem som egentlig er best er det veldig sprikende meninger rundt, og da er jo hvem som scorer flest mål en form for målestokk. De blir mer sugne på å score for å få et lite overtak i duellen, tror han.

Les også: Disse er Messis favorittspillere
Les også: Messi alene har scoret flere mål enn hele Liverpool denne sesongen

Cristiano Ronaldo har enda ikke vunnet La Liga
Ser vi på antallet troféer merker vi at Barcelona og Messi ligger et godt stykke foran Real Madrid og Cristiano Ronaldo, noe som gjør sesonginnspurten om mulig enda mer viktig for portugiseren og hans lagkamerater. Ronaldo er inne i sin tredje sesong i hvitt, og siden angrepsspilleren kom til klubben fra Manchester United i 2009 har hovedstadsklubben kun vunnet ett trofé - den spanske cupen forrige sesong.

I samme periode har Messi og Barcelona vunnet La Liga to av to sesonger og Champions League en gang, med argentineren som den mest sentrale i et mannskap fylt til randen av stjerner. Petter Veland mener dette også er en indikator på hvem av dem som må regnes som den beste, men påpeker også at spillerne i utgangspunktet har ulike roller i laget.

- Når det gjelder titler har jo Messi slått knockout på Cristiano Ronaldo enn så lenge, og selv om de er veldig forskjellige spillertyper er de begge den soleklare offensive drivkraften i lagene sine.

feiring
feiring

El Clasico neste helg
Denne sesongen så Real Madrid og Cristiano Ronaldo ut til å endelig være på vei mot et nytt ligagull, men det soleklare forspranget har krympet, og forut for neste helgs El Clasico-oppgjør på Camp Nou skiller nå kun fire poeng i hovedstatslagets favør. Veland holder Josep Guardiolas mannskap som favoritter på egen hjemmebane.

- En går jo ut ifra at Barcelona er favoritter i den kampen der. Det er både på grunn av hvordan det har gått de siste årene, men også fordi Barcelona må vinne denne kampen her. Real Madrid lever godt med uavgjort, og «kan klare seg» med tap også, sier han.

La-liga eksperten påpeker at Barcelona er ekstremt dyktige til å mestre press, og tror det kan være med på å vippe storoppgjøret i deres favør også denne gangen. Han tror ikke presset er like stort på Real Madrid, ettersom de er i lederposisjon.

- Man har aldri en trygghetsfølelse når Barcelona lusker bak, men denne gangen har de litt mindre press på seg enn Real Madrid. Barcelona har jo vist gang på gang at de er best under press. Det er egentlig bare i Champions League-semifinalen mot Inter for to sesonger år siden de ikke har håndtert presset de siste sesongene, og da var det egentlig mer tilfeldigheter og uflaks som gjorde at de ikke klarte det. De er best når de må vinne, sier Veland.

Eric Abidal (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Eric Abidal (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

Les også: Her får Abidal æren av å løfte Mesterliga-pokalen
Les også: Abidal takket for all støtten

Duket for nye scoringer fra den utrolige duoen
Skal vi tro La Liga-eksperten er det også duket for nye mål fra den konkurrerende duoen allerede neste helg, til tross for at ligaens beste motstanderlag står på motsatt banehalvdel for dem begge.

- Det ligger jo i kortene at Messi har en litt større sjanse til å score, siden de er favoritter i kampen. El Clasico er en kamp der han har for vane å sto opp, mens Cristiano Ronaldo har gjort det litt sånn stykkevis.

I Copa del Rey-møtene i januar, der Barcelona seiret etter 4-3 sammenlagt, scoret Ronaldo to ganger mot Messis null. Da lagene møttes i ligaen i desember scoret ingen av dem, mens oppgjørene i den spanske supercupen i august resulterte i tre Messi- og ett Ronaldo-mål. De fleste husker nok også fjorårets Champions League-semifinaler, der Messi senket Real Madrid med to scoringer da bortelaget vant 2-0 på Santiago Bernabéu.

Lionel Messi (Foto: Manu Fernandez/Ap)
Lionel Messi (Foto: Manu Fernandez/Ap)

Denne sesongen har Messi 41 mål på 32 La Liga-kamper, et snitt på 1,28, mens Cristiano Ronaldo har det samme antallet fordelt på 33 kamper, et snitt på 1,24. Canal +-ekspert Veland mener at det også denne gangen er like stor sannsynlighet for at de to spillerne scorer som at de ikke gjør det.

- Det Cristiano Ronaldo har gjort er at han har scoret i mange av de siste El Clasicoene, så han har en statistikk som har kommet seg de siste årene. Sånn som de holder på så er det over femti prosent sjanse for at de scorer igjen. El Clasico er ikke et unntak, avslutter Petter Veland.

Hvem er best av Cristiano Ronaldo og Lionel Messi? Har Veland rett? Er det tidenes duell? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!