FJORDMAN: Organisasjonen «Hope not hate» mener Fjordman er en av de viktigste aktørene i det anti-islamistiske nettverket. Fjordman svarer på beskyldningene i en e-post til TV 2. (Foto: Faksimile)
FJORDMAN: Organisasjonen «Hope not hate» mener Fjordman er en av de viktigste aktørene i det anti-islamistiske nettverket. Fjordman svarer på beskyldningene i en e-post til TV 2. (Foto: Faksimile)

«Fjordman» omtalt i rapport om høyreekstreme: – De har ingen troverdighet

Den norske bloggeren er omtalt som en av de viktigste aktørene i det anti-islamistiske miljøet. Fjordman svarer nå på beskyldningene.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag fortalte TV 2 Nyhetene om de tolv mest innflytelsesrike i det høyreradikale antiislamistiske miljøet i Europa. Oversikten er utarbeidet av den britiske, anti-rasistiske organisasjonen «Hope not hate» i England. Her er Fjordman, som eneste nordmann, trukket fram som en av de tolv.

Les også: Dette er de tolv viktigste aktørene i det antiislamistiske nettverket

Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, kommer opprinnelig fra Ålesund og er bosatt i Oslo. 36-åringens identitet var ukjent fram til et oppslag i VG i august 2011 da han valgte å stå fram. Fram til da var han bare kjent gjennom sitt pseudonym som figurerte hyppig på høyreradikale nettforum som Gates of Vienna, Brussels Journal og Jihad Watch.

Svarer på beskyldningene

I en e-post til TV 2 sier Fjordman at «Hope not hate» ikke har noen troverdighet når det kommer til å omtale politiske motstandere.

Mannen bak oversikten er journalist og ekspert på det høyreekstreme miljøet. Nick Lowles jobber for «Hope not hate» og Searchlight Magazine som i flere tiår har overvåket høyreekstreme miljøer i Europa.

Les også: Ny rapport kartlegger det høyreekstreme Europa

– Jeg mener Fjordman er en del av et større nettverk av personer og organisasjoner. På grunn av internett organiserer de seg på en annen måte enn tidligere. Fjordmans meninger dukker opp over alt, han har skrevet på Gates of Vienna-bloggen og på English Defence Leagues blogg, sier Lowles til TV 2.

– Ingen troverdighet

Fjordman, eller Peder Nøstvold Jensen som han egentlig heter, synes lite om at han er satt opp på listen. Han har heller ingen stor tiltro til magasinet.

– Searchlight («Hope not hate», red. anm.) er et magasin med koblinger til totalitære krefter på ytterste venstrefløy og har ikke noen troverdighet overhodet når det gjelder å omtale politiske motstandere, skriver han i e-posten.

Les også: Fjordman avviser ansvar for terrorangrepet

Fjordman sier de heller bør vende oppmerksomheten over på andre områder.

– Hvis de er bekymret for intoleranse bør de heller kartlegge de mange områdene i Europa der islamske sharialover er på fremmarsj, eller hvordan venstreekstremister angriper innvandringskritikere i for eksempel Sverige, skriver Nøstvold Jensen i en e-post til TV 2.

Lowles på sin side avviser de er tilknyttet partier på venstresiden og sier både Searchlight og «Hope not hate» er uavhengige.

– Jeg er ikke medlem av noe politisk parti. Som organisasjon er vi ikke knyttet til noe parti, men vi vil samarbeide med vanlige partier som støtter demokrati, sier lowles til TV 2.

Ransaket Fjordmans hus

I februar gjennomførte politiet en husransakelse av Fjordmans bolig. Dette var en såkalt tredjemannsransaking hvor politiet ikke aksjonerte for å finne beviser mot Jensen, men mot terrorsiktede Anders Behring Breivik. Han ble også avhørt av politiet.

Les også: Vil kjempe mot ekstreme miljøer på nett

– Det er teknisk sett riktig at jeg er avhørt av politiet, men det ville være riktigere å si at politiadvokatene Christian Hatlo og Pål-Fredrik Hjort Kraby gjennomtvang husransakelse og beslag hos meg på en måte som brøt fullstendig med de mest grunnleggende prinsipper i en sivilisert rettsstat. Likevel fant de ingenting, av den enkle grunn at jeg snakket sant og aldri har møtt Breivik skriver Nøstvold Jensen til TV2.

– Påvirket Breivik

Fjordman er nevnt som en av Anders Behring Breiviks viktigste inspirasjonskilder. Lowles tror at Breivik ble sterkt inspirert av Fjordman.

– Store deler av Breiviks 1518 sider lange manifest var 375 sider utdrag fra andre personers tekster. 50 prosent av sitatene var hentet fra Fjordmans blogginnlegg, sier Lowles.

Dette avviser Nøstvold Jensen på det sterkeste.

– I den grad Breivik er påvirket av noe er han et indirekte resultat av dagens feilslåtte innvandringspolitikk pluss multikulturell sensur, sier han i sin e-post til TV 2.

Les også: Fjordman mener Breivik er mentalt forstyrret

Rapport avslører høyreekstreme

Denne helgen ble en liste over høyreekstreme personer fra hele Europa offentliggjort. Parlamentsmedlemmer, politikere, bloggere og antiislamistiske grupper blir utpekt som de nye høyreekstremistene i rapporten.

Les rapporten her!