VIL ENDRE LOVEN: Frp leder Siv Jensen mener loven må endres slik at det blir umulig å få samværsrett etter en fellende overgrepsdom. (Foto: Montasje TV 2 )
VIL ENDRE LOVEN: Frp leder Siv Jensen mener loven må endres slik at det blir umulig å få samværsrett etter en fellende overgrepsdom. (Foto: Montasje TV 2 )

Overgrepsdømt far får samvær med datter: – Uhyrlig, sier Siv Jensen

Regjeringen vil endre loven for å styrke barns rettssikkerhet i samværssaker, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fortalte TV 2 at en far som er dømt for overgrep mot sin egen datter får samvær uten tilsyn. Frp-leder Siv Jensen kaller dommen uhyrlig, og nå vil regjeringen foreslå lovendringer som følge av dommen.

Gjentakelsesfare

Fredag intervjuet TV2 Nyhetene moren til jenta som ble utsatt for seksuell handling fra sin egen far da hun var 11 år.

– Jeg mener domstolen utsetter datteren min for fare for nye overgrep, sa hun.

Faren har sonet et års fengsel for seksuell handling mot datteren da hun var 11 år og seksuell omgang med ytterligere én 11 år gammel jente. Frp-leder Siv Jensen kaller dommen uhyrlig.

– Er man dømt for overgrep så skal man ikke få samværsrett, så enkelt bør det være. Men sånn er det dessverre ikke i dag, sier Jensen.

– Loven må endres

Jensen mener loven må endres, noe Fremskrittspartiet har foreslått gjennom to år.

– Vi må endre loven slik at det blir umulig å få samværsrett etter en fellende dom. Dette er et saksområde den nye barneministeren har engasjert seg sterkt i, og vi forventer at dette blir noe av det første hun iverksetter, slik at vi ikke får slike uhyrlige dommer, sier Frp-lederen.

BESKYTTE BARNA: Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV)  sier regjeringen har et arbeid i gang for å for å beskytte barn bedre i samværssaker. (Foto: TV 2)
BESKYTTE BARNA: Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) sier regjeringen har et arbeid i gang for å for å beskytte barn bedre i samværssaker. (Foto: TV 2)

Inga Marte Thorkildsen vil ikke kommentere dommen, som hun ikke har lest. Men hun sier regjeringen har et arbeid i gang for å for å beskytte barn bedre i samværssaker, og at det vil komme forslag om lovendringer.

– Dette vil jeg prioritere. For meg er det veldig viktig at vi får til endringer som gjør at barns beste i større grad blir ivaretatt og at barna i større grad blir hørt i disse sakene.

Nekter å etterkomme dommen

Ifølge advokaten til moren, Halvard Helle har det aldri falt en lignende dom i Norge. Moren vil nekte å etterkomme dommen, som er rettskraftig, og nekter nå å sende datteren til samvær. Det betyr at hun risikerer å bli bøtelagt.

– Det er hjerteskjærende at det i vårt land er det sånn at vi ikke klarer å beskytte barna, og at unger som har fedre som er overgripere ikke har samme beskyttelse som andre barn, sier moren til TV2.