StatskidMONT2
StatskidMONT2

– Norge subsidierer kriminelle handlinger

Advokattopp sjokkert over at foreldre som opplever at barn blir bortført, tvinges til å betale barnebidrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kjenner ingen andre eksempler der staten aktivt går inn og finansierer en kriminell virksomhet. Dette rammer de personene som er fratatt sine barn, sier advokat Morten Furuholmen til TV 2.

Han er sjokkert over at foreldre som opplever at barn blir bortført til utlandet, blir pålagt av staten å betale barnebidrag direkte inn på konto til barnebortføreren.

Barn_333
Barn_333

Mange eksempler

Thomas Halvorsen, som TV 2 omtalte tidligere denne uka, opplevde nettopp dette. Han sendte 2500 kroner i måneden til Manila, der hans barn og barnets mor bodde.

– Der har en vanlig arbeider 800–900 kroner til en hel familie, så kan du tenke deg, sier Thomas til TV 2 Nyhetene.

LES OGSÅ: Barnefaren tok Camillas sønn: – Jeg tenker på ham hver dag

Tommy Hoholm er et annet eksempel. Han har betalt barnebidrag for sine to sønner, som han alene hadde omsorgen for, siden de ble bortført til Slovakia i 2005.

Dette er to av rundt 400 foreldre som har sendt millioner av bidragskroner til barnebortførere i lavkostland de siste ti årene.

– Med de bidragsordningene som er i Norge så kan du leve ganske fett i mange land i Norge. Disse fedrene sitter jo der da, og blir ødelagt.

Bryter Haagkonvensjonen

Dette er vanskelig å gjøre noe med mener regjeringen, som ennå har saken til utredning. Men i Haagkonvensjonen, som er et internasjonalt avtaleverk om barnebortføring står det noe annet:

«Fullbyrding kan bare skje når avgjørelsen ikke åpenbart er støtende mot norsk rettsorden»

– Det er etter min oppfatning helt klart innenfor dagens hjemmel og regelverk å nekte effektuering av vedtak som da er begrunnet i en straffbar handling, nemlig barnebortføring.

Vil ikke svare

TV 2 har gjentatte ganger spurt om hvorfor ikke denne paragrafen blir brukt, men verken den tidligere barneministeren, eller nåværende minister, Inga Marte Thorkildsen er villige til å la seg intervjue om dette.

– Nå må politikerne våkne, og nå må de gjøre noe, sier Morten Furuholmen til TV 2.

Barn_222
Barn_222