Robert Mood (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)
Robert Mood (Foto: Aas, Erlend/Scanpix)

Forelsket norsk general ordnet fredsavtale i Syria

Den norske generalmajoren Robert Mood ledet forhandlingene som førte til den skjøre fredsavtalen i Syria.

Mood fikk i oppdrag av spesialutsending for FN og Den arabiske liga, Kofi Annan, å reise til Damaskus, starte forhandlinger med representanter for den syriske regjeringen og syriske generaler, og legge grunnlaget for deployering av en internasjonal observatørstyrke.

Fredag møtte Mood norsk presse i Oslo.

– For en uke siden sto partene på hver sin side av en avgrunn av mistenksomhet og vold. I løpet av den siste uken har det vært en hektisk prosess ledet av Kofi Annan. Våpenhvilen fra klokka seks den 12. april ser vi blir respektert, med noen nyanser. Det er bekymringsfullt å se ubekreftede rapporter om voldshandlinger i Homs og i grenseområdet til Tyrkia i dag. Men hovedbildet er at våpenhvilen holder, sier generalmajor Robert Mood.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Syria (Foto: HANDOUT/Reuters)
Syria (Foto: HANDOUT/Reuters)

LES OGSÅ: Norsk general skal lede Syria til fred

Forelsket i Syria

Kofi Annan har ledet det internasjonale arbeidet med å stanse voldshandlingene i Syria. Den tidligere generalsekretæren i FN har blant annet utformet en sekspunktplan som FN og Den arabiske liga håper skal danne grunnlaget for en fredelig løsning i Syria, over ett år etter at opprøret mot president Bashar al-Assad startet.

Mood, som oppholdt seg mye i Syria da han ledet FNs fredsbevarende styrker i Midtøsten (UNTSO) fra 2009 til 2011, sier det var et vanskelig oppdrag å si nei til.

– Både fordi jeg forelsket meg i Syria og i Damaskus da jeg var der ganske mye mellom 2009 og 2011. Og også fordi Syria, i den situasjonen de er i, fortjener at man stiller opp, sier han.

Han sier oppdraget på papiret var enkelt.

– Det var «reis til Damaskus, etabler dialog med hovedvekt på regjeringen, og bidra til den overordnede dialogen som kan bringe oss i retning av en stans i voldshandlingene».

– Den andre delen av oppdraget var å legge grunnlaget for en mulig deplyering av en observatørstyrke gjennom forhandlinger med regjeringsrepresentanter og generalene i de syriske væpnete styrker, forteller han.

LES OGSÅ: Syrisk masseflukt til Tyrkia - 21.000 har krysset grensen

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Syria (Foto: Anonymous/Ap)
Syria (Foto: Anonymous/Ap)

Utfordrende forhandlinger

Fra skjærtorsdag til søndag 1. påskedag gikk forhandlingene non-stop. Moods team og syriske representanter satt samlet rundt et bord, hvor forhandlingene gikk delvis på engelsk, fransk og arabisk.

– Dette er litt utfordrende, hvor man må oversette underveis og sørge for at unødige misforståelser ikke oppstår. De største utfordringene i rommet når det gjaldt substans handlet om de temaene som har blitt mye omtalt, med andre ord at Syria insisterer på sin suverenitet. Syria insisterer på sin rett til å bruke militære virkemidler også mot sin egen befolkning når de finner det nødvendig, sier han.

– Hvis jeg skal oppsummere forhandlingene er det veldig viktig å si at de foregikk i en profesjonell atmosfære. Syrerne er gode til å forhandle. Det var god fremdrift hele veien, gode temaer, ingen tabuer og åpen diskusjon, sier generalmajoren.

– Anerkjennelse av norsk innsats

Han mener Kofi Annan skal ha størstedelen av æren for at partene i utgangspunktet har respektert våpenhvilen som trådte i kraft klokken seks om morgenen 12. April.

– Jeg konstaterer at vi oppnådde respekt for en våpenhvile 12. april klokka seks om morgenen. Den er ingen liten prestasjon, og den dedikerer jeg direkte til Kofi Annan med en enorm energi og engasjement i utall av arenaer i disse dagene. Og vi oppnådde også et grunnlag for deployering av en observatørstyrke. Veien videre vil bli bestemt i FNs sikkerhetsråd, sier han.

Samtidig gjør han seg noen tanker om hvorfor FN og Den arabiske liga ba ham, en nordmann, om å leder forhandlingene.

– Grunnen til at det er naturlig i det hele tatt tenke på Norge når man har denne typen oppdrag, er den jobben norske kvinner og menn har gjort for fred. Særlig i Midtøsten, men også resten av verden, i mange tiår. Det er en direkte anerkjennelse av jobben norske kvinner og menn har gjort i fredens tjeneste, sier Mood.

Syria (Foto: HO/Afp)
Syria (Foto: HO/Afp)