NETTVERKET: Et verdensomspennende nettverk av antiislamister står i fronten mot det de kaller islamiseringen av verden. Alt fra forfattere og advokater til ledere av gategjenger. (Foto: Colourbox / Scanpix / Wikimedia.commons)
NETTVERKET: Et verdensomspennende nettverk av antiislamister står i fronten mot det de kaller islamiseringen av verden. Alt fra forfattere og advokater til ledere av gategjenger. (Foto: Colourbox / Scanpix / Wikimedia.commons)

Dette er de tolv viktigste aktørene i det anti-islamistiske nettverket

Nordmann omtales som en av de tolv mest innflytelsesrike ideologene i den anti-islamistiske bevegelsen i en ny oversikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en oversikt utarbeidet av den anti-rasistiske britiske organisasjonen «Hope not hate» i England er en nordmann omtalt som en av de tolv mest innflytelsesrike i det høyreradikale anti-islamistiske miljøet i Europa.

«Hope not hate» og Searchlight Magazine har i flere tiår overvåket høyreekstreme miljøer i Europa. Nick Lowles er journalist i Searchlight og ekspert på det høyreekstreme miljøet.

Han trekker fram den norske bloggeren Fjordman som en av de viktigste aktørene i den anti-islamistiske bevegelsen.

– Jeg mener Fjordman er en del av et større nettverk av personer og organisasjoner. På grunn av internett organiserer de seg på en annen måte enn tidligere. Fjordmans meninger dukker opp over alt, han har skrevet på Gates of Vienna-bloggen og på English Defence Leagues blogg, sier Lowles til TV 2.

Den omfattende rapporten organisasjonen og bladet Searchlight har utarbeidet trekker ifølge Lowles fram de viktigste inspirasjonskildene til terrortiltalte Anders Behring Breivik.

– Vi har laget en rapport om den anti-islamistiske bevegelsen. Vi har sett på individene og organisasjonene som skaper dette nettverket av anti-islamister som inspirerte Anders Behring Breivik.

Peder Nøstvold Jensen, bedre kjent som bloggeren Fjordman, kommer opprinnelig fra Ålesund og er bosatt i Oslo. 36-åringens identitet var ukjent fram til et oppslag i VG i august 2011 da han valgte å stå fram. Fram til da var han bare kjent gjennom sitt pseudonym som figurerte hyppig på høyreradikale nettforum som Gates of Vienna, Brussels Journal og Jihad Watch.

Fjordman er nevnt som en av Anders Behring Breiviks viktigste inspirasjonskilder. I Breiviks manifest, som han sendte ut få timer før terrorhandlingene 22. juli, siteres Fjordman 118 ganger i løpet av de 1500 sidene.

STO FRAM: Fjordman røpet identiteten sin i august da han sto
  fram i VG. (Foto: Faksimile VG)
STO FRAM: Fjordman røpet identiteten sin i august da han sto fram i VG. (Foto: Faksimile VG)

Breivik hyllet Fjordman og skal flere ganger ha tatt kontakt via nettforum, en kontakt Fjordman aka Peder Jensen skal ha avvist. Jensen har blitt avhørt av politiet i forbindelse med 22. juli-saken og at han hylles av Breivik.

Les hva Fjordman svarer på beskyldnignene her!

Les også: Fjordman til TV 2: – Searchlight har ingen troverdighet

TV 2 kan nå bringe listen «Hope not hate» har utarbeidet over de viktigste aktørene i den nye høyreradikale anti-islamistiske bevegelsen i Europa.

LES OGSÅ: Eks-hooligans ruster til kamp mot islamisering

Stephen Lennon (aka Tommy Robinson)

Lennon er lederen av English Defence League (EDL). Briten var med på å starte organisasjonen i 2009 etter å ha vært med i United People og Luton. Det er i denne byen den anti-islamissiske organisasjonen har sitt utspring.

EDL-LEDEREN: Stephen Lennon som også bruker navnet Tommy Robinson
  er grunnlegger og leder av English Defence League. (Foto: Yui Mok/Pa
  Photos)
EDL-LEDEREN: Stephen Lennon som også bruker navnet Tommy Robinson er grunnlegger og leder av English Defence League. (Foto: Yui Mok/Pa Photos)

LES OGSÅ: EDL-leder: – Det er farlig å ikke drøfte islam i Europa

Lennon var tidligere medlem av British National Party (BNP) fra 2004–2005. Han har deltatt på en rekke konferanser i regi av den anti-islamistiske bevegelsen i Europa.

På blant annet demonstrasjoner i Luton har også nordmenn vært gjester hos EDL. Organisasjonen har også en norsk gren, Norwegian Defence League, som har slitt med mye intern uenighet.

LES OGSÅ: English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik

Geert Wilders

Wilders er grunnlegger og leder av Party for Fredom (PVV) i Nederland. Mannen med den karakteristiske blonde manken omtales av «Hope not hate» som den mest fremtredende og suksessfulle høyreradikale politikeren i verden. Wilders parti har et samarbeid med den nederlandske mindretallsregjeringen.

INNFLYTELSESRIK: Nederlandske Geert Wilders og hans PVV-parti
  er en av de mest inflytelsesrike høyreradikale i Europa. (Foto: PETER
  DEJONG/Ap)
INNFLYTELSESRIK: Nederlandske Geert Wilders og hans PVV-parti er en av de mest inflytelsesrike høyreradikale i Europa. (Foto: PETER DEJONG/Ap)

Wilders har sammenlignet Koranen med Adolf Hitlers bok Mein Kampf. Han mener at det ikke finnes noe moderat islam selv om det finnes moderate muslimer.

Han er og styremedlem i organisasjonen International Free Press Society (IFPS). En organisasjon som hevder de jobber for ytringsfrihet og mener at det kun er i den vestlige verden man finner det.

Anders Gravers Pedersen

Anders Gravers Pedersen er leder av organisasjonen Stop Islamisation of Europe (SIOE). Ifølge «Hope not hate» er dansken en av de mest innflytelsesrike lederne i de anti-islamistiske nettverket i Europa. Han omtales som hjernen bak det paneuropeiske anti-islamistiske nettverket.

Pedersen er utdannet butikkslakter, men har prøvd seg som lokalpolitiker. Organisasjonen hans, Stopp Islamiseringen av Danmark (SIAD), sto bak en politisk liste med samme navn i kommunevalget i Aalborg i 2005. Borgerlisten SIAD fikk 1,2 prosent oppslutning i valget.

LES OGSÅ: Ordførerkandidat var NDL-medlem

Lars Hedegaard

Lars Hedegaard er en dansk journalist og historiker som er grunnlegger og president av den internasjonale organisasjonen International Free Press Society (IFPS) (siden 2009) og i den danske delen av organisasjonen, Danish Free Press Society (siden 2005).

IFPS er internasjonal paraplyorganisasjon som ifølge dem selv jobber for ytringsfrihet. Organisasjonen er en av Geert Wilders fremste støttespillere. Wilders er selv styremedlem i organisasjonen.

Hedegaard har deltatt på en rekke konferanser rundt i verden med anti-islamisme som tema.

Se TV-reportasjen om rapporten i videovinduet (artikkelen fortsetter under):

608328

Ann Machini (aka Dominique Devaux aka Gaia)

Machini er en av Storbritannias ledende anti-islamister som blant annet deltok på stiftelsesmøtet til English Defence League (EDL) i 2009. Hun er ifølge «Hope not hate» også en viktig link mellom de respekterte anti-islamistene og politikere i Nord-Amerika og Europa.

Machini har deltatt på en rekke konferanser om anti-islamisme og vært med på stiftelsesmøter for flere høyreradikale organisasjoner. Hun har også vært kontaktleddet mellom English Defence League og Welsh Defence League.

Pamela Gellar

Geller er blogger, forfatter og politisk aktivist. Pam, som hun kalles, er ifølge organisasjonen «Hope not hate» den øverste leder i verden i den anti-islamistiske bevegelsen.

ØVERSTE LEDER: Pam Geller er omtalt som den viktigste personen
  i det internasjonale antiislamistiske nettverket. (Foto: Wikimedia.commons)
ØVERSTE LEDER: Pam Geller er omtalt som den viktigste personen i det internasjonale antiislamistiske nettverket. (Foto: Wikimedia.commons)

Geller var med på å grunnlegge Freedom Defense Initiative og Stop the Islamization of America. I 2012 startet hun Stop Islamization of Nations (SION) som hun også er leder for.

Pam Gellar var blant initiativtakerne for demonstrasjonene mot et islamsk senter på Manhattan i New York, like ved Ground Zero.

Gellar ble sitert tolv ganger i Anders Behring Breiviks manifest. Hun har blant annet skrevet boken; «Stop the Islamization of America: A Practical Guide to the Resistance».

Se TV 2s reportasje fra markeringen ved Ground Zero:

Robert Spencer

Robert Spencer er en amerikansk blogger og grunnlegger av Jihad Watch. Dette er en blogg også norske Fjordman har brukt tid på. Spencer startet denne siden i 2003. Han var også med å grunnlegge Stop Islamization of Nations (SION) som han nå er visepresident for.

JIHAD WATCH: Robert Spencer er en amerikansk blogger og grunnlegger
  av Jihad Watch. (Foto: Wikiemedia.commons)
JIHAD WATCH: Robert Spencer er en amerikansk blogger og grunnlegger av Jihad Watch. (Foto: Wikiemedia.commons)

Spencer er styremedlem i International Free Press Society (IFPS) og har deltatt på en rekke anti-islamistiske konferanser rundt om i verden.

Robert Spencer blir sitert hele 162 ganger i Anders Behring Breiviks manifest.

Brigitte Gabriel (aka Nour Saman)

Gabriel er en libanesisk-amerikansk kommentator og journalist. Hun grunnla «ACT! For America» og «American Congress for Truth», som driver kampanjer mot islamsk fundamentalisme. Organisasjonene er ifølge «Hope not hate» det største antiislamske nettverket i USA.

Gabriel er ofte brukt som kommentator av Fox News, MSNBC og CNN. Den første boken hun skrev, «Because They Hate», var inne på bestselgerlisten til New York Times.

Gabriel er styremedlem i International Free Press Society (IFPS).

Christine Brim

Brim er leder av International Civil Liberties Alliance og kanskje den viktigste i det anti-islamistiske bevegelsen. Konferansene som arrangeres av organisasjonen er ifølge «Hope not hate» det viktigste forumet for nettverksbygging i bevegelsen. Brim har vært leder av International Free Press Society (IFPS) siden 2009.

RAPPORTEN: I denne rapporten fra organisasjonen «Hope not hate»
  omtales de mest innflytelsesrike personene i den anti-islamistiske bevegelsen.
  (Foto: «Hope not hate»)
RAPPORTEN: I denne rapporten fra organisasjonen «Hope not hate» omtales de mest innflytelsesrike personene i den anti-islamistiske bevegelsen. (Foto: «Hope not hate»)

David Yerushalmi

Er en prominent amerikansk advokat som var med å starte American Freedom Law Center. Ifølge «Hope not hate» har Yerushalmi bidratt mer enn noen andre til å spre anti-islamistiske budskap på et lokalt nivå i USA.

I 2011 ble Yerushalmi omtalte av New York Times som «mannen bak antisharia-bevegelsen».

David Horowitz

Er en ledende konservativ amerikansk kommentator. Han er grunnlegger av David Horowitz Freedom Center, en ledende tenketank som koordinerer og samler inn penger til anti-islamistiske aktiviteter. Diskusjonsforumet Jihad Watch er blant dem som mottar pengestøtte.

Horowitz grunnla det Philadelphia-baserte senteret i 1988.

David Horowitz har tidligere arrangert en pengeinnsamling for Geert Wilders i USA.