MÅTTE BETALE: Moren stakk av med gutten, men pappa Thomas Halvorsen måtte fortsatt betale barnebidrag. Det krevde NAV. (Foto: Privat/TV 2)
MÅTTE BETALE: Moren stakk av med gutten, men pappa Thomas Halvorsen måtte fortsatt betale barnebidrag. Det krevde NAV. (Foto: Privat/TV 2)

NAV-krav: Må betale barnebidrag til kidnapperne

På sju år har ikke regjeringen klart å stoppe barnebidrag og trygd til de som bortfører norske barn til utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var et lykkelig øyeblikk for Thomas Halvorsen da han i fjor kunne reise til Manila for å hente sin fem år gamle sønn.

To år tidligere hadde moren bortørt gutten ulovlig til Filippinene. I de to årene sønnen var borte, ble Halvorsen pålagt av NAV å betale barnebidrag. 2500 kroner hver måned til barnebortføreren.

– 2500 kroner er jo der er mye penger. En vanlig arbeider der nede har jo 8–900 kroner i måneden. Så da kan du jo tenke deg selv...

Mediapress var til hjelp

Men Halvorsen hadde hell i uhell. Han var så bekymret for at moren ville bortføre gutten, at han forsøkte å få Tingrettens medhold i et reiseforbud.

Han fikk ikke dét, men i kjennelsen står det også at moren måtte påregne at bidrags og trygdeytelser bortfaller om hun ikke returnerte til avtalt tid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FRUSTRERT: Da Halvorsen fryktet at moren til hans barn skulle rømme, gikk han rettens vei. Det var lurt. (Foto: Magnus Nøkland/TV 2)

LES OGSÅ: Barnefaren tok Camillas sønn: – Jeg tenker på ham hver dag

Da dette ble omtalt i lokalavisen, ga NAV etter.

– Da tok det maks en uke før jeg fikk brev om at overføringene ble stoppet, forteller han.

Da pengene ikke lenger ble overført fra NAV til Manila, fikk Halvorsen den gledelige beskjeden fra guttens mor;

– Greit, du kan få lov til å hente gutten, sto det i en tekstmelding, forteller han.

Halvorsen er sikker på at om han hadde fortsatt å måtte betale bidrag til hun som bortførte sønnen hans, hadde gutten fortsatt vært i Manila.

Nekter å snakke med TV 2

– Det er jeg 110 prosent sikker på, hevder han.

Regjeringen har helt siden 2005 sagt at en vil endre regelverket, slik at bidrag og trygd ikke skal overføres til barnebortførere. Men fortsatt ligger saken til utredning i Barne, likestillings og inkluderingsdepartementet.

LES OGSÅ: – Færre barnebortføringer. Pårørende: – Talljuks

TV 2 har i over en måned forsøkt å få svar på hvorfor dette ikke lar seg løse, men hverken Audun Lysbakken eller settestatsråd Kristin Halvorsen har sett seg i stand til å svare.

Den nåværende ministeren, Inga Marte Thorkildsen har avslått å la seg intervjue.

For Thomas Halvorsen er løsningen enkel;

– Om de ikke er tilbake innen en viss tid, syns jeg de bør stoppe utbetalingene rett og slett, slutter han.

NEKTER Å STILLE OPP: Barneminister Inga Marte Thorkildsen nekter å uttale seg til media om barnekidnappingssakene. (Foto: TV 2)