BETALER SELV: Anne Kvikstad. (Foto: AAGE AUNE, TV 2)
BETALER SELV: Anne Kvikstad. (Foto: AAGE AUNE, TV 2)

Kreftsyke Anne punger selv ut for livsforlengende medisin

Mener staten bruker for lang tid på å bestemme seg. Samtidig vil helsedirektøren stramme inn pengebruken.

Anne Kvikstad tør ikke lenger vente på at myndighetene skal fatte en avgjørelse om de skal tilby et oppsiktsvekkende nytt medikament til norske kreftpasienter. Derfor har hun nå bestemt seg for å bla opp fra egen lomme for å få behandlingen i Danmark.

Som tv2.no kunne melde i går, mener helsedirektør Bjørn-Inge Larsen at en blir nødt til å prioritere beinhardt om svindyre medisiner kun forlenger livet med noen måneder: Han mener en øvre prisramme på 300.000–800.000 kroner er nok – alt avhengig av sykdomsforløpet og hvor gammel pasienten er.

LES OGSÅ: – Uverdig å sette prislapp på pasientene

– Når jeg har fått en prognose der de sier at jeg kanskje har ett år igjen å leve, hvis ingen annen behandling fungerer, da vil du jo prøve alt, sier Kvikstad til tv2.no.

Hun lider av aggressiv føflekkreft med spredning til leveren. En behandling med det nye medikamentet tv2.no har omtalt flere ganger kan gi henne forlenget levetid.

Måtte ta opp lån

Én dose koster imidlertid 800.000. Selv om medisinen er godkjent til bruk og benyttes i flere land, er den ennå ikke tatt i bruk i Norge.

– Jeg har ikke råd til å vente lenge på den avgjørelsen, da må jeg foreta meg noe annet.

– Og da blir det Danmark?

– Det gjør det.

Hun har nå tatt opp et dyrt lån. I tillegg har familien trådt hjelpende til, og nå er håpet å komme seg så raskt som mulig til Danmark for å starte behandlingen.

Direktør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet. (Foto: SCANPIX)
Direktør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet. (Foto: SCANPIX)

– Det føles unødvendig at man må gå til det skrittet. Særlig når man bor i Norge, verdens såkalt rikeste land, sier hun.

Lover raskt svar

Helsedirektøren sier at han forstår at det haster for pasienter som Anne, men sier norske helsemyndigheter jobber så raskt de kan.

– Vi har en raskt arbeidende ekspertgruppe som vurderer dette.

Men Larsen gir nå kreftpasientene TV 2 tidligere har omtalt et lite håp. Etter at ekspertpanelet kommer med sin konklusjon på mandag, lover helsedirektoratet å komme med en beslutning svært raskt.

– Det vil vi gjøre så fort vi overhodet kan. Da vil det være snakk om dager, kanskje uker og ikke måneder, sier Larsen.

LES OGSÅ: – Kreftprioriteringen er på villspor
LES OGSÅ: Matias (20) får ikke medisinen som kan forlenge livet

Anne Kvikstad synes det blir vanskelig å sette økonomi foran levetid.

– Det er et vanskelig spørsmål. Jeg tror det skal være legene som bør vurdere det ut fra hver enkelt pasient. Men jeg syns ikke at pengene skal være en demper, sier Kvikstad.

Hun håper på en rask avklaring fra myndighetene når det kommer til medisinen som kan hjelpe henne.

– Man vil få med seg mest mulig. Jeg ønsker å se at guttene mine blir voksne og få følge de videre. Rett og slett leve livet.