NYDELIGE FORHOLD: Påsken var svært flott mange steder i landet, og fortsatt holder de største skianleggene åpne. Vårsnøen kan kompensere for sviktende besøkstall tidligere i vinter. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox)
NYDELIGE FORHOLD: Påsken var svært flott mange steder i landet, og fortsatt holder de største skianleggene åpne. Vårsnøen kan kompensere for sviktende besøkstall tidligere i vinter. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox)

Dyp vårsnø kan redde sesongen for Alpin-Norge

Heftig snøfall i fjellet har fått mange av oss til å finne frem igjen skiene. Alpinsentrene jubler.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

Lenge lå årets alpinsesong an til å bli en nedtur sammenlignet med i fjor, med ustabilt vær og fallende besøk. Men rett før påske snudde alt: Vårløsning ble snudd til minusgrader og nysnø.

TEST DEG SELV: Hvor gammel er kroppen din?
TEST DEG SELV: Prøv TV 2 Sportys BMI-kalkulator

Påsken ble en vinner, og helgen vi har foran oss ser ut til å bli like bra! Sjelden har det vært så fine forhold i fjellet i midten av april.

TV 2 Sporty har tatt en ringerunde til noen av landets største skidestinasjoner. Alle sier det samme: Vårsnøen ligger an til å redde sesongen, som det ennå er noen uker igjen av.

LES OGSÅ: – Trening sunnere enn slanking

Voss Fjellandsby har fått det største snøfallet i landet de siste syv dagene med 47 centimeter, ifølge skiinfo.no

PÅ BRETT: (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/)
PÅ BRETT: (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/)

Men det er mange som har flotte forhold. Onsdag var det 26 centimeter nysnø på Hemsedal.

Se prognosen for helgeværet her

HEMSEDAL
– I hele mars var det mildt, og folk hadde annet å tenke på enn å stå på ski. Men så ble det væromslag og flotte forhold som gjorde at påsken ble vesentlig bedre enn i fjor, sier Trond Østby, daglig leder for Skistar Hemsedal.

Hemsedal holder åpent frem til 1. mai-helgen, hvor man avholder den tradisjonelle avslutningsfestivalen. Før den tid skal skibygda arrangere Donald Duck-leker i alpint for 500 barn og ungdommer.

– Kan vårsnøen bidra til positive totaltall for skisesongen 2011/2012?

– Vi har ennå tre uker igjen og jeg ønsker ikke å spekulere, men vi har for øyeblikket mye svenske gjester og bra aktivitet, sier Østby på Hemsedal.

LES OGSÅ: Her er matfellene du bør passe deg for

LES OGSÅ: Dette gir deg superkondis på kortest tid

HAFJELL
Hafjell Alpinsenter har hatt en svært god sesong. Totalt sett har skidestinasjonen på Lillehammer hatt en økning på 8–9 prosent sammenlignet med fjoråret.

Spesielt fornøyde er man med årets påske:

– Påsken har vært mye bedre enn i fjor. Vi har hatt to og en halv gang flere besøkende, og jeg tror ikke vi har hatt så bra påskeføre noen gang tidligere, sier daglig leder Ole Farmen.

Han tror økningen skyldes en kombinasjon av et bra produkt og god markedsføring.

– I fjor hadde vi en veldig bra påske til tross for snømangel. Jeg tror folk skjønte at hos oss har vi snø uansett. Vi fikk mye skryt, særlig av dem som forventet få åpne løyper og dårlig snø, sier Farmen.

LES OGSÅ: Dag Otto følger tøft hundeløp for amatører

alpint-gmn-sumo
alpint-gmn-sumo

GEILO
Også for markedssjef Møyfrid Østby Larsen i Visit Geilo kom vårsnøen beleilig.

– Påsken var kjempebra for oss, tatt i betraktning mildværet i forkant. Fra palmelørdag og frem til 1. påskedag opplevde vi en økning på 30 prosent i Geilo skiheiser, og hotellene melder om 25 prosent besøksvekst. Vi har ikke tall på hvor mange som gikk på langrenn, men vi hadde tilbud om skibuss til Hardangervidda som mange benyttet seg av.

– Vinteren har vært veldig vindfull sett under ett, og vi har opplevd noen få prosent besøksnedgang fra i fjor. Men vi er ikke helt ferdig med sesongen, som varer til og med Skarverennet helgen 21.–22. april, sier Østby Larsen til TV 2 Sporty.

LES OGSÅ: Slik forbereder du deg til et langløp

LES OGSÅ: Klarer du denne tøffe øvelsen?

HOVDEN
Også Hovden skisenter har opplevd en økning i forhold til i fjor.

– Vi er ikke helt ferdig med sesongen ennå, men vi ligger an til ti prosents økning sammenlignet med fjoråret. Det er vi strålende fornøyde med, sier daglig leder Sture Pilegård til TV 2 Sporty.

Før påske var det regn og plussgrader hele døgnet på Hovden, noe som skapte bekymring før helligdagene.

– Heldigvis kom frosten rett før palmehelgen. Forholdene ble nydelige og dette holdt seg gjennom hele påsken.

Påskeværet ga en økning i omsetningen på 53 prosent sammenlignet med året før. Og skisesongen fortsetter for storanlegget i sørvest.

– Vi har nok snø til å kjøre frem til 1. mai. Vi har fortsatt gode besøkstall gjennom uken, blant annet en del tyskere, sier han.

Hytterekord
Ikke bare skianleggene, men også Den Norske Turistforening melder om rekordbesøk i fjellet de siste ukene. Flere av DNTs hytter satte overnattingsrekorder.

VOSS OG KVAMSKOGEN
Skianleggene rundt Bergen melder at de fine snøforholdene og godværet trakk langt flere folk enn i fjor, skriver Bergens Tidende.

* Voss Fjellandsby-Myrkdalen solgte 15.000 skikort fra palmehelgen til 1. påskedag, som er rekord.

* Voss Resort Bavallen hadde 12.000 besøkende i påskeuken, som er bedre enn de to foregående årene.

* Eikedalen Skisenter hadde 2500 mennesker i anlegget langfredag, mens nabosenteret Furedalen hadde over 1500 besøkende på det meste.

LES OGSÅ: Varm opp med strikk i stedet for tredemølle

– Bedre enn hva folk tror!
Andreas Rødven, daglig leder i Alpinanleggenes Landsforening, mener mange nordmenn har sett seg blinde på værmeldingene i vinter.

– Forholdene har vært betydelig bedre enn hva folk har oppfattet, selv om vi hadde den varmeste marsmåned på lenge. Anleggene i Norge har investert betydelige summer i snøkanoner, som sikrer et bra grunnlag, sier Rødven.

Alpintalsmannen mener bransjen må leve med varierende værforhold.

– Ola nordmann planlegger ofte skiturene sine ut fra værmeldingen. De siste tre-fire årene har vi hatt trøbbel med været, med kulderekorder og vekslende snøforhold. Men det må vi leve med, slik er businessen vår.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!