RAPPORT: Berit Reiss-Andersen, Per Sandberg og Andre Oktay Dahl kommenterer den nye rapporten fra rettspsykiaterne. (Foto: TV 2 MONTASJE)
RAPPORT: Berit Reiss-Andersen, Per Sandberg og Andre Oktay Dahl kommenterer den nye rapporten fra rettspsykiaterne. (Foto: TV 2 MONTASJE)

Ny Breivik-rapport: Ønsker debatt om bruken av sakkyndige

Per Sandberg (Frp) og Andre Oktay Dahl (H) etterlyser en debatt om bruken av sakkyndige i rettssystemet.

Tirsdag formiddag overleverte de sakkyndige den nye sakkyndigrapporten til Oslo tingrett, kun en knapp uke før rettssaken mot den terrortiltalte begynner.

I den nye rapporten konkluderer de to nye oppnevnte psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas, med at den terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig.

I konklusjonen står det at Breivik ikke vurderes som psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli. Det innebærer at Breivik ifølge den nye rapporten var tilregnelig under terroraksjonen.

LES OGSÅ: Ny rettspsykiatrisk rapport: – Breivik er tilregnelig

De sakkyndige konkluderer også med at det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Forvaring

– Det jeg legger merke til er at det er høy fare for gjentakelse, og det er den sterkeste konklusjonen man kan gi på det spørsmålet, sier leder i Den Norske Advokatforening, Berit Reiss-Andersen til TV 2.

Hun mener at retten vil idømme Breivik forvaring dersom denne rapporten blir lagt til grunn.

– Mindre overrasket

Justispolitiker Per Sandberg (Frp) er fornøyd med at det nå har kommet en rapport til.

MINDRE OVERRASKET: Per Sandberg (Frp) er mindre overrasket over konklusjonen i dagens rapport. (Foto: TV 2)

– Jeg ønsket meg en bredere utredning og vurdering, slik at partene som skal behandle saken i størst mulig grad faller ned på en konklusjon som det såes minst mulig tvil om, sier Sandberg.

Han ba om en ny rapport allerede da den første rapporten ble offentliggjort, og mener to rapporter øker sjansene for å falle ned på en riktig konklusjon i saken.

– Jeg registrerer at det er to vidt forskjellige konklusjoner, og det er et bevis på at psykiatrien ikke er en eksakt vitenskap, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Sakkyndige: – Vi har hatt et godt samarbeid med Breivik

Sandberg sier til TV 2 at han er mindre overrasket i dag enn han var ved den første rapporten.

– Det skyldes blant annet debatten som har gått siden den første rapporten, sier Sandberg.

Avgjørende hva som skjer i retten

Andre nestleder i justiskomiteen, Andre Oktay Dahl (H), mener dommerne i tingretten nå har en enda heftigere jobb.

VANSKELIG: Andre Oktay Dahl mener Tingretten nå får en vanskelig jobb i å konkludere om tilregneligheten til Breivik. (Foto: TV 2)
– Nå har de to motstridende konklusjoner. Da blir det avgjørende hva som faktisk skjer under rettssaken, sier Oktay Dahl.

Han mener det nå blir vanskeligere for dommerne å fatte en avgjørelse i retten.

– De er ikke bundet av sakkyndigeerklæringene, men når man har to motstridende rapporter, er det helt klart at man får en enda vanskeligere jobb, sier Oktay Dahl.

LES OGSÅ: Dette tror ekspertene konklusjonen blir

Både Oktay Dahl og Sandberg mener det nå må komme en debatt om bruken av sakkyndige i det norske rettssystem.

– Psykiatri er ikke telepati, og man kan ikke sitte på innsiden av hodet til noen. Det er usikkerhet, det er skjønn, sier Oktay Dahl.

Han mener det nå er på tide å gjennomgå rollen til de sakkyndige.

– Dette illustrerer poenget som Høyre har tatt opp flere ganger. Nemlig at vi må ha en gjennomgang for å se på sakkyndiges plass i rettspleien, sier han.

Han vil også ha en gjennomgang av metoder.

– Man må begynne å se på en automatikk i bruk av videoopptak for eksempel. Spesielt når det gjelder samtalene man har med personene man observerer, sier Dahl.

Ikke aktuelt å endre tiltalen

Aktoratet i terrorsaken sier det ikke er aktuelt å endre tiltalen mot Anders Behring Breivik som følge av at de nye sakkyndige mener han er tilregnelig.

– Tiltalen vil ikke bli endret, sier statsadvokat Svein Holden til NTB.

Han sier dagens tiltale mot Breivik åpner for å endre påstanden om overføring til tvungent psykisk helsevern til en eventuell straffereaksjon.

LES OGSÅ: Ny Breivik-rapport ikke ferdigbehandlet før rettssaken starter

– Vi konstaterer at de sakkyndige ikke er enige og vil bruke de nærmeste dagene for å finne ut hva denne uenigheten skyldes, sier Holden.

Sjelden situasjon

– Det blir en tyngre oppgave for retten å vekte de forskjellige ekspertenes vurderinger, og det blir enda viktigere å vurdere Breiviks opptreden i retten, sier rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl til NTB.

Han framhever også at man nå vil få den relativt sjeldne situasjonen i norsk rett med to grupper sakkyndige som har trukket motsatte konklusjoner om den tiltaltes tilstand.

– Det åpner for det som omtales som «a battle of experts», noe som er relativt vanlig i utlandet, men sjelden her til lands, sier Grøndahl.

Han var selv overrasket over konklusjonen i den første rettspsykiatriske rapporten som ble kjent før jul, men konkluderte etter å ha lest begrunnelsen at den var til å leve med.

(NTB / TV 2)