Vi vasker og skrubber på kjøkken og bad, men omgir oss hele tiden med langt større bakteriebomber som skjelden ser vaskekluten... (Foto: Illustrasjonsfoto)
Vi vasker og skrubber på kjøkken og bad, men omgir oss hele tiden med langt større bakteriebomber som skjelden ser vaskekluten... (Foto: Illustrasjonsfoto)

Her kryr det av bakterier

Likevel glemmer du disse bakteribombene når du svinger vaskekluten.

Vi skrubber og vasker på bad og på kjøkken, vasker pute- og dynetrekk på 90 grader og koker oppvasken. Vi tror vi holder bakteriene unna, men egentlig så vasser vi i dem.

Bakterier florerer på steder vi ikke tenker på.

Farlig dusj

Du våkner og tar deg en dusj. Der møter du dagens første bakteriebombe – forutenom din egen seng: Dusjmatten.

En studie, omtalt i Daily Mail, fant at den sklisikre badmatten kan avgi patogener som kan forårsake luftveissykdommer, båret av dampartikler. Det er også en reell fare for fotsopp og fotvorter om du står på mugne badmatter, sier Dr. Cutler til den engelske avisen.

Pass deg også for DENNE bakteriefellen!

Frukt og sko

Du rekker ikke frokost og grabber med deg et eple fra fruktskålen. Ai, fruktskåla! Den kan være en bakteriebombe.

Du løfter skoene ned fra skohyllen. Hendene dine møter enda en bakteriebombe, og du har ennå ikke kommet deg ut døra hjemmefra.

Dette bør klesskapet ditt inneholde

Den farlige bilturen

Du starter bilen og kjører til jobben mens du spiser eplet. Bakterier fra skohylla blander seg med eplet, som igjen blander seg med bakteriene på bilrattet. Bilrattet inneholder ni ganger flere bakterier enn et offentlig toalettsete.

Til Daily Mail forteller Dr. Cutler at bilen din er et perfekt sted for bakterier å formere seg, spesielt om du spiser i bilen.

Du har ikke ankommet jobben enda, og har allerede møtt en lang rekke bakteriebomber. Trenger vi å gå gjennom resten av dagen?

PS: Du er selv en bakteriebombe! Les hvorfor her

Hvordan unngå de verste fellene. Se tipsene i bildekarusellen over!

Vi vasker og skrubber på kjøkken og bad, men omgir oss hele tiden med langt større bakteriebomber som skjelden ser vaskekluten... (Foto: Illustrasjonsfoto)
Vi vasker og skrubber på kjøkken og bad, men omgir oss hele tiden med langt større bakteriebomber som skjelden ser vaskekluten... (Foto: Illustrasjonsfoto)
Å spare miljøet kommer med en risiko. Universitetet i Arizona samlet inn de gjenbrukbare handlenettene fra kunder i en matvarebutikk. Over halvparten av nettene var forurenset med potensielt skadelige bakterier! 

RÅD: Merk og bruk en egen pose for kjøtt. Vask alle nettene i vaskemaskin ofte. Bytt dem ut hvert halvår. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Å spare miljøet kommer med en risiko. Universitetet i Arizona samlet inn de gjenbrukbare handlenettene fra kunder i en matvarebutikk. Over halvparten av nettene var forurenset med potensielt skadelige bakterier! RÅD: Merk og bruk en egen pose for kjøtt. Vask alle nettene i vaskemaskin ofte. Bytt dem ut hvert halvår. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En studie fra Universitetet i Calgary rapporterte skadelige nivåer av bakterier i vannflasker som ble etterfylt igjen og igjen. 

Hvis du forlater flasken i romtemperatur dagen lang, på et skrivebord eller i en gymbag, gir du bakteriene et ideelt miljø for å formere seg, sier Dr. Julian Hiscox ved universitetet. 

RÅD: Vask gjenbruksbare flasker i kokende vann en gang i uken. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En studie fra Universitetet i Calgary rapporterte skadelige nivåer av bakterier i vannflasker som ble etterfylt igjen og igjen. Hvis du forlater flasken i romtemperatur dagen lang, på et skrivebord eller i en gymbag, gir du bakteriene et ideelt miljø for å formere seg, sier Dr. Julian Hiscox ved universitetet. RÅD: Vask gjenbruksbare flasker i kokende vann en gang i uken. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et bilratt huser ni ganger flere bakterier enn et offentlig toalettsete, ifølge forskning. Den samme undersøkelsen viste at 42 prosent av bilistene også spiser jevnlig mens de kjører. 

RÅD: Rengjør rattet med antibakterielle våtservietter en gang i måneden. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et bilratt huser ni ganger flere bakterier enn et offentlig toalettsete, ifølge forskning. Den samme undersøkelsen viste at 42 prosent av bilistene også spiser jevnlig mens de kjører. RÅD: Rengjør rattet med antibakterielle våtservietter en gang i måneden. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det er så klart bedre å sette skoene i skohyllen i stedet for å trå skitt og hundebæsj inn i teppet. Men  skostativet utgjør en risiko for krysskontaminering. 

Har du ikke fått farlige bakterier på skoene dine, kan de bli plukket opp når du setter skoene på plass, og hånden din berører hyllen. 

RÅD: Skrubb skohyllen med antibakteriellt vaskemiddel ukentlig. Fjern skitt fra sko og vask hendene grundig etterpå. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det er så klart bedre å sette skoene i skohyllen i stedet for å trå skitt og hundebæsj inn i teppet. Men skostativet utgjør en risiko for krysskontaminering. Har du ikke fått farlige bakterier på skoene dine, kan de bli plukket opp når du setter skoene på plass, og hånden din berører hyllen. RÅD: Skrubb skohyllen med antibakteriellt vaskemiddel ukentlig. Fjern skitt fra sko og vask hendene grundig etterpå. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Tar du oppvasken med en svamp, kan svampen inneholde en million bakterer etter kun en uke. 

Fra svampen kan vi føre bakterier som E.coli og stafylokokker fra svampen til våre hender. 

RÅD: Desinfiser svamper og kjøkkenkluter daglig i en mikrobølgeovn eller bruk antibakteriell vask. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Tar du oppvasken med en svamp, kan svampen inneholde en million bakterer etter kun en uke. Fra svampen kan vi føre bakterier som E.coli og stafylokokker fra svampen til våre hender. RÅD: Desinfiser svamper og kjøkkenkluter daglig i en mikrobølgeovn eller bruk antibakteriell vask. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et fruktfater pynter opp. Vi fyller opp med frukt før skålen tømmes helt. Men før du ser tydelig råte på frukt og grønnsaker kan de allerede være bakteriebærere, noe som kan forårsake infeksjoner. 

RÅD: Vask fruktbollen med antibakteriell såpe ukentlig. 

 (Foto: Illustrasjonsfoto)
Et fruktfater pynter opp. Vi fyller opp med frukt før skålen tømmes helt. Men før du ser tydelig råte på frukt og grønnsaker kan de allerede være bakteriebærere, noe som kan forårsake infeksjoner. RÅD: Vask fruktbollen med antibakteriell såpe ukentlig. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Han ser snill og uskyldig ut, men forskere ved Ontago University i New Zeland fant at mer enn halvparten av alle kosedyr inneholdt potensielt skadelige nivåer av husstøvmidd, noe som kan forverre høysnue, eksem eller astma. 

RÅD: Legg kosebamsen i fryseren over natten. Vask deretter bamsen, gjerne i vaskemaskin om den tåler det. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Han ser snill og uskyldig ut, men forskere ved Ontago University i New Zeland fant at mer enn halvparten av alle kosedyr inneholdt potensielt skadelige nivåer av husstøvmidd, noe som kan forverre høysnue, eksem eller astma. RÅD: Legg kosebamsen i fryseren over natten. Vask deretter bamsen, gjerne i vaskemaskin om den tåler det. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En studie har funnet at bad og toalettmatter og sklisikre dusjmatter kan avle patogener som Sphingomanas og Methylobacterium, som kan forårsake luftveissykdom båret av dampartikler. 

RÅD: Skyll og heng dusjmatter til tørk. Bruk antibakteriell spray. Vask den ukentlig ved 60 grader. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En studie har funnet at bad og toalettmatter og sklisikre dusjmatter kan avle patogener som Sphingomanas og Methylobacterium, som kan forårsake luftveissykdom båret av dampartikler. RÅD: Skyll og heng dusjmatter til tørk. Bruk antibakteriell spray. Vask den ukentlig ved 60 grader. (Foto: Illustrasjonsfoto)