Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske selskapet NeuroVigil har i lengre tid arbeidet med å utvikle et apparat som kan brukes til å finne ut av hva mennesker tenker på.

Nå mener forskerne ved selskapet at de nærmer seg et gjennombrudd i utviklingen av apparatet, som har fått navnet «iBrain», melder 10 News.

«iBrain» omtales som verdens først mobile hjerneskanner, og er designet som et hodeplagg med tre elektroder som skanner hjernebølger fortløpende. Ulike tanker gjør at hjernebølgene skanneren fanger opp ulike mønstre.

Prosjektleder Philip Low tror at de snart vil være i stand til å dekode disse mønstrene til ord ved hjelp av en datamaskin.

Les også: Derfor får du blackout

– Som å «hacke» hjernen

Apparatet er fortsatt i testfasen. i fjor sommer dro Low til Cambridge i England der han fikk teste det på den verdenskjente forskeren Stephen Hawking.

Hawking må på grunn av lidelsen amyotrofisk lateralsklerose kommunisere med omverdenen via en språkcomputer som styres av øynene og ansiktsmusklene hans.

Under testingen ble han bedt om å tenke veldig hardt på bestemte tanker, og en datamaskin dekodet dette til ulike mønstre.

Neste steg blir å få oversatt disse mønstrene til ord.

– Vi ønsker å utvikle muligheten for at han skal kunne snakke uten å bruke kroppen. Det blir på en måte som å «hacke» hjernen hans, sier Low.

Les også: Maggie var i koma - men spilte basketball

Vil revolusjonere legemiddelindustrien

Low håper at teknologien i framtiden vil revolusjonere legemiddelindustrien og åpne for nye behandlingsmetoder.

– Det vil gjøre det mulig for legemiddelselskaper å skreddersy medisiner for et enkelt individ. Dette er første steg mot å gjøre medisin personlig, sier han.

Selskapet håper at apparatet blant annet skal kunne brukes til å diagnostisere en rekke lidelser som søvnproblemer, depresjoner, nervelidelser, autisme så vel som posttraumatisk stresslidelse.

Les også: Dette er våre sexfantasier