NY RAPPORT: Tirsdag offentliggjøres den nye konklusjonen om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Her under fengslingsmøtet i Oslo Tinghus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
NY RAPPORT: Tirsdag offentliggjøres den nye konklusjonen om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke. Her under fengslingsmøtet i Oslo Tinghus. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

Ny rettspsykiatrisk rapport: – Breivik er tilregnelig

De to nye sakkyndige psykiaterne Terje Tørrisen og Agnar Aspaas har konkludert med at Breivik ikke var psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli.

Tirsdag formiddag overleverte de sakkyndige den nye sakkyndigrapporten til Oslo tingrett, kun en knapp uke før rettssaken mot den terrortiltalte begynner.

– Tilregnelig

Hovedkonklusjonen i den nye rapporten er at den terrortiltalte Anders Behring Breivik (33) er tilregnelig.

Det betyr at tingretten nå står overfor to rapporter med vidt forskjellig innhold når rettssaken begynner mandag.

De nye sakkyndige er derfor uenige med de tidligere oppnevnte psykiaterne om Breiviks mentale helse, som 29. november konkluderte med at Breivik var utilregnelig.

Se nyhetskanalen live i videovinduet øverst i saken!

Det betyr at tingretten nå står overfor to rapporter med vidt forskjellig innhold når rettssaken begynner mandag, og at spørsmålet om Breivik er tilregnelig eller utilregnelig fortsatt er helt åpent.

LES OGSÅ:Ny Breivik-rapport ikke ferdigbehandlet før rettssaken starter

– Ikke psykotisk i gjerningsøyeblikket

I pressemeldingen fra Oslo tingrett skriver tingretten at Breivik ikke var psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011. Det betyr at han regnes som tilregnelig i gjerningsøyeblikket og kan straffes med fengsel og forvaring for handlingene sine.

Konklusjon fra psykiaterne:

Punkt 1 : «Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad på tiden for de påklagede handlingene».

Punkt 2 : «Observanden har ikke en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede hendelsene».

Punkt 3: «Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene».

Punkt 4: «Mandatets punkt 7 utgår da de sakkyndige har konkludert negativt med henhold til tilstander som omfattes av straffeloven § 44».

Punkt 5: «De sakkyndige konkluderer med at det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger».

LES OGSÅ: Breivik tiltalt for terror og overlagt drap

TILREGNELIG: De nye sakkyndige har konkludert med ata Breivik ikke var psykotisk i handlingsøyeblikket.  (Foto: TV 2)
TILREGNELIG: De nye sakkyndige har konkludert med ata Breivik ikke var psykotisk i handlingsøyeblikket. (Foto: TV 2)

Rapporten skal nå vurderes av den rettsmedisinske kommisjon.

Grunnlag for strafferettslig tilregnelig

Den nye rapporten skal, sammen med den første sakkyndigrapporten fra psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim, legge grunnlaget for om Breivik var strafferettslig tilregnelig da han angrep Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli i fjor.

Den rundt 350 sider lange nye sakkyndigrapporten ble overlevert Oslo tingrett tirsdag formiddag i 11-tiden. Ifølge NTB hadde de to psykiaterne falt ned på samme avgjørelse da de to var klare til å konkludere.

Forsvarer Geir Lippestad får utlevert den rettspsykiatriske rapporten om terrortiltalte Anders Behring Breivik av tingrettsdommer Nina Opsahl i Oslo tingrett tirsdag formiddag. Forsvarer Geir Lippestad mottok en kopi av rapporten litt over halv tolv tirsdag. Han vil imidlertid ikke uttale seg før rapporten er lagt frem for Breivik.  (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)
Forsvarer Geir Lippestad får utlevert den rettspsykiatriske rapporten om terrortiltalte Anders Behring Breivik av tingrettsdommer Nina Opsahl i Oslo tingrett tirsdag formiddag. Forsvarer Geir Lippestad mottok en kopi av rapporten litt over halv tolv tirsdag. Han vil imidlertid ikke uttale seg før rapporten er lagt frem for Breivik. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/Scanpix)

LES OGSÅ: Dette tror ekspertene konklusjonen blir

Tvangsobservert

Konklusjonen som ble lagt frem tirsdag er basert på elleve samtaler mellom de sakkyndige og tiltalte.

I tillegg har Tørrisen og Aspaas fått hjelp av personell ved Dikemark sykehus til gjennomføring av en såkalt tvangsobservasjon inne på Ila fengsel, hvor Breivik har blitt observert døgnet rundt i tre uker av helsepersonell.

Helsepersonellet har sett på Breiviks reaksjoner på blant annet nyhetssendinger og i samtaler med de sakkyndige. Denne informasjonen er overlevert Tørrisen og Aspaas som har brukt den i sin konklusjon.

LES OGSÅ: Breivik mener han selv er tilregnelig

Paranoid schizofren

29. november 2011 konkluderte Husby og Sørheim med at Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni.

De kom frem til denne konklusjonen gjennom 13 samtaler på totalt 36 timer med den tiltalte.

Les hele sammendraget av rapporten om Breivik.

Husby og Sørheim konkluderte også med at Breivik er psykotisk og lever i sitt eget vrangforestilte univers.

Blir konklusjonen stående kan ikke Breivik dømmes til fengsel for terrorhandlingene han utførte, men må dømmes til psykiatrisk helsevern.

Det er nå opp til retten å avgjøre om Breivik er tilregnelig eller utilregnelig, og det blir da Breiviks femdagers forklaring i retten, og hans atferd og oppførsel i retten, som vil veie inn når dommerne til syvende og sist skal fatte en beslutning gjennom dom.

RETTSSAL: Rettslokalene som skal brukes i rettssaken er snart klar. (Foto: Berit Roald/Scanpix )
RETTSSAL: Rettslokalene som skal brukes i rettssaken er snart klar. (Foto: Berit Roald/Scanpix )

Rettssaken mot den terrortiltalte begynner mandag 16. april i Oslo tingrett. Det er satt at ti uker til rettssaken.

LES OGSÅ: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten

LES OGSÅ: Fjordman mener Breivik er mentalt forstyrret