FRUKTBAR: Flere hundre barn kan stamme fra samme far, Bertold Wiesner, forsker og sjef for en fertilitetsklinikk i London. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox)
FRUKTBAR: Flere hundre barn kan stamme fra samme far, Bertold Wiesner, forsker og sjef for en fertilitetsklinikk i London. (Illustrasjonsbilde) (Foto: Colourbox)

Sjef på fertilitetsklinikk kan være far til 600 barn

Bertold Wiesner nøyde seg ikke bare med å være sjef på sin egen fertilitetsklinikk i London.

Den østerrikske forskeren og biologen Bertold Wiesner startet den såkalte Barton-klinikken i London sammen med sin legekone Mary Bartons på 1940-tallet, skriver britiske Daily Mail.

Frem til 1960-tallet skal klinikken ha hjulpet flere hundre kvinner med unnfangelsen av mer enn 1500 barn.

Fertilitetsklinikken var kontroversiell på grunn av sine lovnader om at klinikken kun tilbød sæd fra donorer med høy IQ.

Nå viser det seg at Wiesner selv kan være far til nærmere 600 av barna.

LES OGSÅ: Trent er jomfru – og far til 14 barn

Ødela journaler

London-advokaten David Gollancz og den kanadiske filmskaperen Barry Stevens ble begge unnfanget ved kunstig inseminasjon på klinikken.

I voksen alder har de to gjort undersøkelser av den kontroversielle Barton-klinikken hvor de begge har sin opprinnelse.

Tross at Mary Barton tillintetgjorde klinikkens journaler, gjorde de to donorbarna et oppsiktsvekkende funn: Nærmere to tredjedeler av sæddonasjonene ved klinikken kom fra Bertold Wiesner selv.

Wiesners mange barn

I 1965 fant advokaten David Gollancz ut at han var et donorbarn, men han fikk aldri vite hvem hans biologiske far var.

Etter en rekke DNA-tester fant han til slutt ut at han var klinikksjefen Wiesners biologiske sønn. Etter hvert fikk han kontakt med elleve av sine halvsøsken, inkludert dokumentarfilmskaperen Barry Stevens, som gjorde undersøkelser rundt klinikken.

LES OGSÅ: Ina og Josefine fant ut at de var søsken på venterommet i et dansk tv-studio

Sammen anslår de to at Wiesner gjorde 20 sæddonasjoner i året, noe som betyr at han sannsynligvis er far til mellom 300 og 600 barn.

Senere tids DNA-testing av 18 barn unnfanget ved klinikken i perioden mellom 1943 og 1962, viser at 12 av disse er Wiesners biologiske barn.

– En berikelse å treffe halvsøsken

Gollancz forteller åpent at han ikke var helt bekvem med sin noe spesielle forhistorie, men at kontakten med halvsøsknene har beriket livet.

Likevel er det muligens kun et fåtall av halvsøsknene han har rukket å møte, skal vi tro funnene deres.

– Det er litt frustrerende, for jeg vet at det er mange andre søsken der ute. Søsken som jeg ikke kjenner, men som jeg gjerne kunne tenkt meg å møte, sier advokaten til Daily Mail.

«Barton Brood»

De rundt 1500 barna som ble unnfanget ved fertilitetsklinikken i London gikk under kallenavnet «Barton Brood» (som kan oversettes til «Bartons avkom»), etter klinikkens grunnleggere.

Klientene var ektepar fra øvre middelklasse og overklassen, hvor mannen var steril.

Wiesner og hans legekone benyttet kun akademikervenner av familien som sæddonorer, men grunnet få egnede kandidater antar man at Wiesner selv bidro med donasjoner.

LES OGSÅ: Rødhårede sæddonorer avvises

Legen Mary Barton skal tidligere ha uttalt at alle donorene var plukket ut blant intelligente mennesker.

– Jeg ville ikke bruke en donor dersom han ikke var over gjennomsnittet. Dersom man skal gjøre det på denne måten, må man sette standarden høyere enn normalt.

Bertold Wiesner rakk å bli 70 år før han døde i 1972. Hans kone Mary Barton døde for elleve år siden.