FORSØKT SVINDLET: Sleipe svindlere forsøkte å lure Svein Wisnæs, men han gikk ikke på svindelforsøket. (Foto: S. Mortveit/F. Guillermo/TV 2)
FORSØKT SVINDLET: Sleipe svindlere forsøkte å lure Svein Wisnæs, men han gikk ikke på svindelforsøket. (Foto: S. Mortveit/F. Guillermo/TV 2)

Datasvindlere herjer per telefon

Se opp for svindelere som vil ha passordet ditt. La på da de skjønte politimann tok opp samtalen.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politi over hele landet har den siste tiden blitt kontaktet av nordmenn som har blitt utsatt for svindlerforsøk over telefon.

Svindlerne utgir seg for å være fra dataselskapet Microsoft og sier de skal hjelpe deg med et dataproblem.

Det de egentlig er ute etter, er brukernavnene og passordene dine. TV 2 har fått tilgang til et opptak som viser hvordan svindlerne går frem for å lure deg.

Se video øverst i artikkelvinduet.

– Det var en som påsto at han ringte fra Microsoft og sa at vi hadde hatt et hackerangrep på datamaskinen og ville hjelpe meg å fikse det, forteller Svein Wisnæs.

Vil inn i nettbanken din

Langfredag ble moren til Svein Wisnæs fra Karmøy i Rogaland oppringt av en engelsktalende mann som utga seg for å være Microsoft-ansatt.

Svein, som var på påskebesøk hos foreldrene, overtok røret, fordi moren ikke snakket så godt engelsk.

– Han ville ha meg til å starte opp datamaskinen og snakket om en webside, sier Wisnæs.

LES OGSÅ: Skjerpet straffen for datasvindler

Men det de egentlig er etter, er brukernavnene og passordene dine, slik at de skal få tilgang til for eksempel nettbanken din.

TV 2 har fått tilgang til et opptak fra en lignende samtale, som viser hvordan svindlerne går frem.

– Look at the keyboard. On the bottom right corner, you will find the Ctrl key. Next to the Control key, there is a four flag Windows key. Press and hold the Windows key with your finger, and press the key «R». R for Romeo, instruerer «datakonsulenten».

Men mannen, som jobber som politi, har allerede mistanke til svindleren. Og plutselig tar samtalen en ny vri.

– Jeg er politimann

– Just to inform you, I'm a police officer and I'm recording this phonecall, sier han.

– Listen, I told you, we are the gold partner of Microsoft and we are also recording this call, okay? This is a secure line, If there is any problem, if you are telling a lie, our government can take actions against you. All right?

LES OGSÅ: Åtvarar mot frekke bilsvindlarar på Finn.no

– Yeah, that's okay! Should I consider that a threath? Are you threathening me?, spør politimannen, før «datakonsulenten» plutselig legger på.

Mannen som har tatt opp samtalen ønsker ikke å la seg intervjue, men forteller at han straks fattet mistanke til svindlerne og tok opp samtalen for å advare andre.

Microsoft Norge sier de har fått mange henvendelser fra nordmenn som har fått lignende telefoner.

– Det er ikke oss, og det er en veldig beklagelig situasjon! Microsoft ringer ikke til forbrukere uoppfordret på denne måten, og vårt beste råd er; Legg på røret, sier Christine Korme, kommunikasjonssjef i Microsoft Norge.

– Rens pc-en din!

– Men hva hvis du allerede har blitt lurt av svindlerne?

– Da bør man kontakte politiet og også sørge for at du renser PC-en din etterpå, og at man endrer alle passord, sier Korme.

LES OGSÅ: Svindlet til seg millioner med falske dataprogrammer

Svein fra Karmøy er selv datakyndig, og ble ikke lurt av svindlerne.

– Jeg kunne lagt på med en gang, og vært kvitt det, men jeg tenkte som så at jo lenger jeg snakker med dem, jo færre andre får de snakket med.

Har du blitt oppringt av svindlere? Ta kontakt med journalisten her!