HARD OPPVEKST: Michelle levde under svært kritikkverdige forhold fra hun var fire til hun fylte elleve år. I hjemmet ble hun utsatt for overgrep og jenten var underernært og til tider full av blåmerker på kroppen.  (Foto: Arve Solheim/TV 2)
HARD OPPVEKST: Michelle levde under svært kritikkverdige forhold fra hun var fire til hun fylte elleve år. I hjemmet ble hun utsatt for overgrep og jenten var underernært og til tider full av blåmerker på kroppen. (Foto: Arve Solheim/TV 2)

Psykiatrisk institusjon får refs av Fylkesmannen

Michelle trues nå med utkastelse fra institusjonen der hun bor og trives. Saken er klaget inn til Fylkesmannen, men Lovisenberg Diakonale Sykehus har ikke svart innen fristen. Et klart lovbrudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Michelle Angelica Johansen (21) levde under svært voldelige familieforhold fra hun var fire til hun fylte elleve år.

I hjemmet ble hun utsatt for tortur og overgrep, og jenten var underernært og til tider full av blåmerker på kroppen.

Har du tips om lignende saker?
Ta kontakt med reporter Haakon E.H. Eliassen.

Etter at naboer og andre hadde sendt bekymringsmeldinger til barnevernet, ble hun til slutt hentet ut av familien og plassert i ulke tiltak. På grunn av alle de traumatiske opplevelsene i oppveksten, blant annet etter en gruppevoldtekt da hun var 18 år, sliter Michelle nå med å være alene om natten.

Les også: – Utrolig at jeg lever

For en måneds tid siden skulle hun kastes ut av en døgnbemannet institusjon ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.

Dette ble klaget inn for Fylkesmannen, av et samboerpar som har engasjert seg i saken til den 21 år gamle kvinnen.

Purring og lovbrudd

Men sykehuset svarte ikke innen tidsfristen. Dermed opplever Michelle nok e

Michelle_portrettinne1024 (Foto: Arve Solheim/ TV 2)
Michelle_portrettinne1024 (Foto: Arve Solheim/ TV 2)
n gang at det offentlige systemet svikter henne.

Lovisenberg Diakonale Sykehus fikk derfor for kort tid siden et purrebrev fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus. I brevet understreker Fylkesmannen at det er et regelrett lovbrudd å unnlate å svare, og at dette kan medføre en såkalt «administrativ reaksjon».

Les også: Sjokkert advokat: – Ikke sett noe lignende

Hanna Hoff har vært besøkshjemsmor siden jenten var 16 år gammel. Det var hun som kontaktet TV 2 da Lovisenberg truet med utkastelse tidligere i vinter.

I klagebrevet til Fylkesmannen skriver Hoff at «vi ønsker å med dette å klage på at Michelle ikke får den behandlingen hun trenger, og hun har bitt en kasteball mellom forskjellige instanser».

– Uforsvarlig å skrive henne ut

I dag opplever Hoff at ingen vil ta ansvar for Michelle. I klagen til Fylkesmannen skriver hun: «som pårørende mener vi at det er uforsvarlig å utskrive henne til annet enn en institusjon med døgnbemanning og forventer at dette skjer».

Dette ønsker også Michelle.

Les også: – Barn får ikke den hjelpen de skal ha

Da kvinnen var 18 år, ble hun utsatt for en gruppevoldtekt. Overgrepene skjedde i en leilighet som hun mot sin vilje ble plassert i da barnevernet i tok henne ut av en døgnbemannet ungdomsinstitusjon.

MISHANDLET: Michelle Angelica Johansen (21) kom med familien fra Midtøsten til Norge som fireåring. Misbruken og volden begynte med en gang.  (Foto: Privat)
MISHANDLET: Michelle Angelica Johansen (21) kom med familien fra Midtøsten til Norge som fireåring. Misbruken og volden begynte med en gang. (Foto: Privat)
Hun havnet da på Vor Frues Hospital for psykiske lidelser og ble utskrevet våren 2011.

– Det ble søkt om omsorgsbolig med døgnbemanning men dette kom ikke på plass. Hun ble i stedet tildelt en omsorgsbolig hvor det ikke var personale om natten og kun svært begrenset på dagtid, sier Hanne Hoff.

Fem minutters besøk

Etter å ha gjennomgått alle overgrepene, sliter nå 21-åringen med angst om natten. Omsider fikk Michelle besøk av personale fem minutter per natt. Dette ble senere økt til to besøk per natt.

I klagen til fylkesmannen skriver Hoff at «leder for omsorgsboligen er enig i at tilbudet ikke er egent for Michelle og at annet botilbud må gis».

På grunn av alle påkjenningene Michelle ble utsatt for, begynte hun å ruse seg. Hun tok selv kontakt med Uteseksjonen i håp om at de kunne hjelpe henne.

Tre overdoser

Michelle har tatt tre overdoser. Alle har skjedd umiddelbart etter utskrivelse.

Representanter fra Uteseksjonen sier at de ikke ser på Michelle som en del av Oslos rusmiljø, men «at hun ruset seg som et resultatet av manglene omsorg o på grunn av angst.»

Det er også vårt inntrykk etter å ha kjent henne i mange år, fastslår Hoff overfor TV 2 Nyhetene.