Tom Boonen vant Paris Roubaix for fjerde gang. (Foto: TV 2)
Tom Boonen vant Paris Roubaix for fjerde gang. (Foto: TV 2)
boonenleder
boonenleder
edvaldtom
edvaldtom
Thor Hushovd etter velt i Paris Roubaix. (Foto: TV 2)
Thor Hushovd etter velt i Paris Roubaix. (Foto: TV 2)
arenbergnorske
arenbergnorske

Hushovd gikk i bakken - Boonen vant Paris-Roubaix i suveren stil

Tom Boonen ble «kongen av brosteinen» for fjerde gang. Fall ødela løpet for Thor Hushovd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Roubaix/Bergen (TV 2 Sporten): Thor Hushovd veltet, Edvald Boasson Hagen ble kjørt i senk og Alexander Kristoff imponerte i Arenberg-skogen. Men den 110. utgaven av Paris-Roubaix tilhørte belgiske Tom Boonen.

«Tornado-Tom» rykket fra tetgruppen med snaut 60 kilometer til mål, like etter at Hushovd hadde gått i asfalten i en rundkjøring. Først fikk Boonen følge av et par andre ryttere, men etter hvert ble det en kamp mellom 31-åringen og feltet.

Historiske Boonen
Det burde strengt tatt ikke være mulig å holde unna, men Boonen har vært i superform denne sesongen. Omega Pharma-Quick Step-rytteren økte stadig med noen få sekunder til utfordrerne og ble aldri hentet inn igjen.

På velodromen i Roubaix kunne Boonen juble for en historisk fjerde triumf. Kun landsmannen Roger de Vlaeminck kan vise til det samme.

Se innspurten til Boonen i videovinduet øverst i saken!

I gruppen bak Boonen satt Edvald Boasson Hagen lenge godt med, men mot slutten ble tempoet litt for tøft for nordmannen. Han trillet til slutt i mål snaut åtte minutter bak den suverene vinneren.

Hushovd i bakken
Boasson Hagen ble faktisk forbikjørt av landsmannen Thor Hushovd de siste milene inn mot Roubaix. For Hushovd var Paris-Roubaix det store målet i vårsesongen, men seks mil før mål gikk nordmannen i bakken.

I tillegg fikk Hushovd en punktering litt senere, noe som gjorde det håpløst med tanke på å hente inn tetgruppen. Boonen satte inn sitt rykk kun kort tid etter at Hushovd hadde havnet i asfaltet. Tempoet ble for høyt og lukene for store.

– Det var bare dritkjedelig, rett og slett. Jeg satt med gode bein og gjorde et bra løp, men så ble det én feil manøver og rett i bakken. Da var det over.

– Hva var det som skjedde?

– Flecha holdt på å kjøre på en politimann og fikk en brå bevegelse samtidig som det kom en midtrabatt i veien jeg måtte hoppe over. Jeg landet litt skjevt og med det trykket vi hadde i dekken bare sklei hjulet unna.

– Skjønte du at det var over?

– Ja, jeg skjønte det, men i ren fortvilelse kjørte jeg bare på.

Også i 2009 ødela fall for vinnersjansene til Hushovd. Da satt han perfekt plassert i ryggen til nettopp Tom Boonen, men feilberegnet en sving og veltet.

Se fallet til Hushovd i videovinduet under:

606526

Resultater:
1. Tom Boonen (Omega Pharma-Quick Step) - 5:55.22
2. Sebastien Turgot (Europcar) + 1.39
3. Alessandro Ballan (BMC) - s.t.
4. Juan Antonio Flecha (Sky) - s.t.
5. Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) - s.t.
6. Lars Boom (Rabobank) - s.t.
7. Matteo Tosatto (Saxo Bank) + 3.31
8. Matt Hayman (Sky) - s.t.
9. Johan Van Summeren (Garmin Barracuda) - s.t.
10. Maarten Wynants (Rabobank) - s.t.

14. Thor Hushovd (BMC) - 4.23
42. Edvald Boasson Hagen (Sky) - 7.46
57. Alexander Kristoff (Katjusja) - 11.07

Vi fulgte løpet med alle de viktigste oppdateringene underveis:

Kl. 16.27: Neida, Thor Hushovd ble beste nordmann. Kom inn på 14. plass.

Kl. 16.21: Edvald Boasson Hagen kommer i mål, nesten 8 minutter bak Boonen. Det røynet skikkelig på mot slutten. Har ikke sett Hushovd, så Edvald blir nok beste nordmann.

Kl. 16.18: Umulig å se på målfotoet om Ballan eller Turgot var først. Arrangøren melder Turgot på 2. plass.

Kl. 16.15: Plutselig har trioen bak Boonen fått besøk og blitt en kvintett. Alessandro Ballan ser ut til å bli nummer 2, Sebatien Turgot like bak for Europcar.

Kl. 16.13: Og DER er Tom Boonen i mål. For et løp, for en styrke, for en mann. Gratulerer med dagen, Tom Boonen!

Kl. 16.11 (1,5 km igjen): Feiringen har begynt for Boonen nå. Viser fire fingre til kameramannen. Én for hver av sine Paris-Roubaix-triumfer.

Kl. 16.09 (3 km igjen): Boom, Ballan og Flecha skal gjøre opp om andreplassen. De har 1.33 frem til Boonen.

Kl. 16.06 (5 km igjen): Tom Boonen har gjort mye imponerende i sin karriere, men dette må være noe av det råeste. Alene i over fem mil, i det som kanskje er den aller tøffeste klassikeren.

Kl. 16.01 (8 km igjen): I fjor ble Philippe Gilbert klassikerkongen. I år er det ingen tvil om at den tittelen går til Tom Boonen. Seier i Flandern rundt, E3 Harelbeke og Gent-Wevelgem allerede.

Kl. 15.59 (10 km igjen): Tom Boonen har full kontroll og smiler på vei inn mot Roubaix.

Kl. 15.51 (15,5 km igjen): Lars Boom ligger på 2. plass i øyeblikket. Bak følger Ballan, Flecha og Matthieu Ladagnous.

Kl. 15.47 (17,5 km igjen): Det drypper litt på linsene til fotografene nå. Kan regnet ødelegge for Boonen? Det må i tilfellet være det eneste som han hindre ham. Inn på sektor 4 nå. Den siste av de tøffe.

Kl. 15.44 (20 km igjen): Og for de som lurer: Boonen fortsetter å øke med noen få sekunder.

Kl. 15.38 (24,5 km igjen): Så bryter det opp i Edvald-gruppen. Nordmannen ser dessverre ikke ut til å være blant de foran.

Kl. 15.33 (28 km igjen): Norsk seier blir det nok ikke, men Edvald Boasson Hagen kan likevel spurte inn til en meget imponerende 2. plass. Seks brosteinssektorer igjen for de fremste.

Kl. 15.28 (31,5 km igjen): Tom Boonen leder med nesten ett minutt. Belgieren må nok falle om han skal miste dette, for feltet klarer ikke å ta inn noe.

Kl. 15.23 (35 km igjen): Rapporter om at Hushovd har punktert. Mannen fra Grimstad har virkelig ikke dagen.

Kl. 15.19 (38,5 km igjen): Edvald-gruppen vokser - sjelden et godt tegn. Boonen øker forspranget til drøyt 40 sekunder.

Kl. 15.13 (43 km igjen): En drøy time gjenstår. Avstanden er cirka den samme og Sky har nå tre ryttere i en gruppe på sju. Edvald er én av dem, Flecha, som allerede har brukt mye krefter, er en annen.

Kl. 15.08 (45,5 km igjen): Sky sender ut Flecha på Boonen-jakt, men spanjolen klarer ikke å opparbeide seg noen skikkelig luke ned til resten. Samtidig får vi se bilde av Hushovd i en gruppe sammen hjelperytter George Hincapie. Sylvain Chavanel sitter i samme gruppen.

Kl. 15.05 (47,5 km igjen): Boonen har et halvt minutt på Edvald-gruppen. Hvis Sky-rytterne bør kunne hente ham inn hvis de har krefter og klarer å samarbeide.

Kl. 15.02 (50 km igjen): Nå skjer det mye her. Stijn Devolder og Filippo Pozzato går i bakken i en sving. Heldigvis klarer Edvald å komme seg unna uten trøbbel. Sky har fire mann i gruppen.

Kl. 14.59 (52 km igjen): Edvald Boasson Hagen er nok eneste nordmann som kan vinne i dag. Men akkurat nå går det mot nok en Boonen-triumf. Han har rykket fra sin egen lagkamerat og kjører alene.

Kl. 14.54 (55,5 km igjen): Tom Boonen virker råsterk nok en gang. Han og lagkamerat Niki Terpstra går sammen og får luke til resten.

Kl. 14.50 (58 km igjen): Boonen og Pozzato setter opp farten og går fra tetgruppen. Krise for Hushovd om de får gå. Alessandro Ballen tar ansvar for BMC og støter seg opp.

Kl. 14.47 (60 km igjen): Hushovd faller! Går i bakken i en rundkjøring for skraper seg opp. Kommer seg heldigvis raskt på beina igjen og er i ferd med å kjøre seg opp.

Kl. 14.43 (62,5 km igjen): Chavanel og fire andre ryttere i tet nå. Har fått en ganske god luke. Gruppen bak har blitt større nå. Kanskje Kristoff er tilbake?

Kl. 14.41 (64,5 km igjen): Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen sitter i en favorittgruppe på rundt 20 ryttere et lite stykke bak Chavanel.

Kl. 14.38 (66,5 km igjen): Ikke så deilig likevel! Vinden ser ut til å sprekke opp feltet på den åpne veien. Kristoff var blant dem som havnet i en gruppe bak. Samtidig angriper Sylvain Chavanel.

Kl. 14.36 (67,5 km igjen): Et deilig asfaltparti for rytterne og plutselig er Flecha og Ballan hentet inn.

Kl. 14.32 (70 km igjen): Ser ut til at feltet kommer til å bli samlet igjen ganske snart. Får vi en nordmann med i neste bruddforsøk?

Kl. 14.28 (72 km igjen): Gruppen til Flecha og Ballen teller seks ryttere og har fått en luke på rundt 20-25 sekunder. Omega Pharma-Quick Step leder an bak og vet at de må kjøre på.

Kl. 14.22 (76 km igjen): Både Sky og BMC sender ut ryttere fra hovedfeltet. Henholdsvis Juan Antonio Flecha og Alessandro Ballan. Taktikk for å sette Omega Pharma-Quick Step i knipe?

Kl. 14.15 (81 km igjen): Veldig sterkt av Alexander Kristoff som henger med uten den samme støtten som sine landsmenn. Alle de norske helskinnet gjennom Arenberg. Dette lover bra. 1.45 opp til bruddet, som nå teller åtte mann.

Kl. 14.13 (83 km igjen): Heldigvis får de om har veltet flyttet seg før hovedfeltet suser inn. Edvald, Kristoff og Thor ser ut til å sitte godt med.

Kl. 14.09 (85 km igjen): Arenberg-skogen. La galskapen begynne. Fire mann i bruddet ryker rett i bakken.

Kl. 14.06 (87,5 km igjen): Sky fremme i front for å vise krefter. 2,5 kilometer til bruddet kommer til Arenberg.

Kl. 14.02 (90 km igjen): Tom Boonen har fått i seg litt mat. Nå setter Omega Pharma-Quick Step opp tempoet. Kampen om posisjonene inn mot Arenberg er virkelig i gang. BMC-laget har også virket veldig sterke.

Kl. 13.54 (95 km igjen): Forsøket til Greipel varte ikke lenge. BMC satte opp farten og plutselig var han hentet inn. Forøvrig skal alle de norske nå sitte i hovedfeltet.

Kl. 13.52 (98 km igjen): André Greipel prøver å stikke. Tyskeren er sterk, men uten hjelp blir det vanskelig. Nærmer seg Arenberg-skogen nå.

Kl. 13.44 (102 km igjen): Bruddet taper stadig tid til hovedfeltet. Bare 3 minutter som skiller. Godt å se at Thor og Edvald sitter godt plassert i den første gruppen i hovedfeltet.

Kl. 13.39 (105,5 km igjen): Feltet er i ferd med å samles igjen. Avstanden 3.43 opp til bruddet nå. Alexejs Saramotins fikk trøbbel og havnet tilbake i gruppen igjen.

Kl. 13.34 (108,5 km igjen): Velt i hovedfeltet! Mange ryttere går i bakken og enda flere blir sperret. Thor og Edvald kom seg unna uten problemer, men det så ut som at Kristoff ble stoppet. Forhåpentligvis kommer han seg fort opp.

Kl. 13.27 (112 km igjen): Det rister godt for rytterne i bruddet på parti nr. 21 nå. Alexejs Saramotins fra Cofodis har fått en liten luke til resten.

Kl. 13.19 (117 km igjen): Bruddet øker noe ned til feltet. Avstanden er på 4 minutter og 44 sekunder. Gjennomsnittsfarten har for øvrig gått kraftig ned. 40,5 km/t den siste timen nå. Startet i et voldsomt tempo og derfor er snittet på 45,1 km/t så langt i dag.

Kl. 13.15 (120 km igjen): Alexander Kristoff viser seg foran i feltet. Har en fri rolle i Katjusja-laget i dag og var positiv før start. Godt tegn!

Kl. 13.13 (122 km igjen): Det er meldt oppholdsvær gjennom hele dagen. La oss håpe det stemmer, for regn kan virkelig bety kaos. Nå skal det nevnes at Hushovd ikke har noe imot regn.

Kl. 13.07 (125 km igjen): En velt på halen av hovedfeltet. Viser nok en gang hvor viktig det er å ligge foran. Rytterne inn på brosteinsseksjon nr. 22. Vi teller nedover og har dermed 21 igjen. Neste er en femstjerners - den verste typen.

Kl. 13.04 (128 km igjen): Verken BMC, Garmin eller Sky har ryttere i bruddet. Sterke lag som nok må ta seg av en del av arbeidet frem til bruddet eventuelt blir hentet inn.

Kl. 13.01 (131 km igjen): Som vanlig er det Arenberg-skogen de fleste rytterne frykter. 2,4 kilometer med lidelse kommer etter 172 kilometer. Da må de norske være foran i feltet.

Kl. 12.58 (134 km igjen): Alle de norske rytterne virket positive før start. Hushovd er mannen som har snakket mest om Paris-Roubaix tidligere, men både Boasson Hagen og Kristoff ser bra ut.

Kl. 12.50: Avstanden fra bruddet ned til feltet holder seg fortsatt på rundt fire minutter. Man er allerede i gang med brosteinsseksjonene, men det begynner virkelig å dra seg til når det gjenstår cirka 115 kilometer. Arenberg-skogen kommer når det er rundt 85,5 kilometer igjen til mål.

Kl. 12.30: Da er vi i gang med sendingen. En gruppe på tolv ryttere har et forsprang på drøyt fire minutter ned til hovedfeltet. Rytterne i bruddet er: Jaroslav Popovitsj (RadioShack), David Veilleux (Europcar), Frederik Veichelen (Vacansoleil), Bertjan Lindemann (Vacansoleil), Guillaume Van Keirsbulck (Omega Pharma-Quick Step), Kenny De Haes (Lotto), David Boucher (FDJ), Grischa Janorschke (NetApp), Michael Mørkøv (Saxo Bank), Laurant Mangel (Saur-Sojasun), Alexejs Saramotins (Cofidis) og Dominic Klemme (Argos-Shimano).