RASENDE: Frank Aarebrot er ikke fornøyd med å bli stevnet som vitne i saken mot Anders Behring Breivik. Selv har han ikke hørt noe fra Advokatfirmaet Lippestad.  (Foto: TV 2/Scanpix)
RASENDE: Frank Aarebrot er ikke fornøyd med å bli stevnet som vitne i saken mot Anders Behring Breivik. Selv har han ikke hørt noe fra Advokatfirmaet Lippestad. (Foto: TV 2/Scanpix)

Rasende Aarebrot må vitne i terrorsaken: – Toppen av uforskammethet

– Jeg er meget overrasket over dette advokatfirmaets mangel på seriøsitet, sier Frank Aarebrot om Advokatfirmaet Lippestad som forsvarer Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det virker på meg som om dette handler om ren kjendisfaktor, og da vitner det om et sirkus. Jeg er meget overrasket over dette advokatfirmaets mangel på seriøsitet, sier professor ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til TV 2.

Han er én av mange kjente personer som står oppført på vitnelisten til Anders Behring Breivik – men det har ikke Advokatfirmaet Lippestad informert ham om.

– Toppen av uforskammethet

– Det gjør meg rasende. For det å bli nevnt i en slik straffesak uten at dem som vil ha en som vitne tar seg bryet med å informere en, det synes jeg er toppen av uforskammethet, sier Aarebrot til TV 2.

SKILTE SEG IKKE UT: Lars Gule havnet i debatt med Anders Behring Breivik på nettet før terrorangrepene. Han sier Breivik sine meninger ikke skilte seg ut. (Foto: Scanpix)

Anders Behring Breivik ønsker også at Vigrid-grunnlegger Tore Tvedt skal vitne i rettssaken.

– Det kom som lyn fra klar himmel. Og jeg har ingen mening om ham som person. Jeg har aldri møtt ham og aldri hatt noe med ham å gjøre, sier Tvedt til TV 2.

Det var VG Nett som torsdag presenterte listen med navnene på flere av personene på Breiviks vitneliste. I tillegg til Aarebrot og Tvedt finner man blant annet Stein Lillevolden, rettspsykiater Pål Grøndahl, tidligere stortingsrepresentant for Frp Jan Simonsen og partisekretær i Arbeiderpartiet Raymond Johansen.

LES OGSÅ: Breivik angriper den rettspsykiatriske rapporten

– Breivik skilte seg ikke ut

Samfunnsdebattant Lars Gule var i debatt med Breivik på nettstedet Document.no før terrorangrepene 22. juli. Han forstår hvorfor Breivik vil at han skal vitne i retten.

– Det er vel fordi han ønsker jeg skal si noe om det har jeg sagt noe om før, nemlig at han ikke skilte seg ut. Han var én blant mange med samme type meninger, med verken flere eller færre vrangforestillinger enn mange andre i det samme miljøet, sier Gule til TV 2.

Advokat Geir Lippestad ønsker ikke å kommentere vitnelisten før den legges fram på tirsdag, men Aarebrot forlanger at advokatfirmaet tar kontakt med ham.

– Det er opp til dem å kontakte meg – snarest, sier Aarebrot.

** Torsdag kveld skriver BA at Geir Lippestad har kontaktet Frank Aarebrot og bedt om unnskyldning for at han ikke ble informert før det ble gjort kjent i pressen. Ifølge Aarebrot fortalte Lippestad at det skyldtes lekkasjer som han selv ikke hadde kontroll over. Aarebrot sier han har akseptert unnskyldningen fra Lippestad

– Jeg er ikke langsint, men mener det var grunnlag for å eksplodere, sier Aarebrot til avisen.