Adeccoligatips 2012, nummer 14: Alta

Det skrives om revolusjon i aviser i Alta. En revolusjon som sender laget ned i andredivisjon etter fem år i Adeccoligaen?

La det være sagt med en gang. At Alta IF har overlevd 4 år i Adeccoligaen med rammebetingelsene de har å forholde seg til er smått fantastisk. Ikke bare har de begrensete midler å hente spillere for og lavt befolkningsgrunnlag å ta spillere fra i nærområdet, men også er det geografisk sett nesten umulig plass å hente spillere til.

Alta sikret ny kontrakt i nest siste serierunde borte mot Strømmen IF. Nok en gang hadde de overlevd gjennom knallhard jobbing, god lagmoral og sterk vinnervilje. Etter kampen viste de at det bare var et spørsmål før de måtte telle opp og finne ut hvor mange spillere som de måtte erstatte til neste år.

Spillere inn:
Martin Norbye (Bryne), Trond Fredrik Ludvigsen (Bodø/Glimt, lån gjort permanent), El Hadj Sega Ngom (Tromsø, tilbake fra lån), Andreas Løvland (Lyngen/Karnes), Mate Dujilo (MyPa, Finland, Jesper Törnqvist (PK-35, Finland), Aleksander Solberg (Bossekop), Svein-Ove Thomassen (Bossekop), Lukasz Jarosinski (MKS Kluczbork, Polen) og Rune Ertsås (Velje, Danmark)

Spillere ut:
Thomas Braaten (Bodø/Glimt), Vegard Braaten (Bodø/Glimt), Jan Egil Brekke (Legger opp), Aleksandar Vasilev (Rabotnicki, Makedonia), Mika Niskala (IFK Mariehamn, Finland), Faris Efendic (Ukjent) og Petter Larsen (Kongsvinger)

Som nevnt så måtte Alta nok en gang ut å finne spillere. 6 stykker fra tenkt førsteellever var borte, inklusiv en god del målpoeng. Først og fremst er Vegard Bråthen en viktig spiller å erstatte, han lagde 18 mål i fjor og var divisjonens toppscorer. I tillegg må man hente et helt nytt stopperpar da både Vasiljev og Thomas Bråthen forlot skuta i fjor høst.

Selv om vi skriver om stor gjennomtrekk og vanskelige rammevilkår, så ser det ut til at Alta IF får stablet en bra tropp på beina i år også. Hvis Rune Berger får velge i skadefri tropp vil han faktisk ha utfordringer med å ta ut laget. Det finnes spennende alternativer i de fleste posisjoner. Vi tror han vil velge disse under optimale forhold 4-3-3:

Lukasz Jarosinski – Martin Overvik, Mate Dujilo, Jesper Törnqvist, Markus Rolandsen – Christian Reginiussen, Håvard Nome, Jacob Nilsson – Nicolaisen, Ertsås, Ludvigsen

Som de fleste andre klubber i divisjonen så har Alta også to gode keepere. Jarosinski har vært i Wisla Krakow uten noe særlig spilletid, men av erfaring er polske keepere fra toppnivået der meget godt skolert. Dirscher sto 6 kamper i fjor og viste at han har nivået inne.

Alta er nødt til å sette sammen en ny forsvarsfirer. Begge stopperne er borte noe som gir rom for Dujilo og Törnqvist i midten. Overvik har endelig fått en hel oppkjøring og er en habil back, sammen med Rolandsen som også kan brukes som stopper. I bakhånd har Alta Nordbye som er hentet hjem fra Bryne, og Erlandsen som spilte fast sist sesong og som sikkert får de fleste kampene i år også.

Christian Gauseth er fortsatt ute med en skade som har satt han på sidelinjen i flere måneder. Det gir rom for at lillebror Reginiussen styrer midtbaneleddet. Med seg får han Nome og Nilsson. Solberg, Balto og Måsø er gode utfordrere.

Lengst der fremme er det også flere alternativer enn de vi har valgt. Både Thomassen og Nordbye kan bekle roller her. Men det knytter seg selvfølgelig ekstra spenning til om Ludvigsen og Ertsås sammen kan løfte hverandre tilbake til gamle høyder.

Konklusjon:
Alta IF er nødt til å gjøre Finnmarkshallen om til et vanskelig sted å spille for motstanderlaget igjen. Forrige sesong var de kun det 13. beste hjemmelaget. I tillegg er de nødt til å få revolusjonen det varsles om til å engasjere folket i byen igjen. Revolusjonen medfører en tropp med flere lokale spillere, som bør skape en elektrisk stemning inne i hallen. Allikevel tror vi at det fort kan bli for tøft for et helt nytt Alta-lag å overleve nok en sesong. Troppen har bra dekning, men dessverre tror vi ikke kvaliteten er god nok.