Adeccoligatips 2012, nummer 8: HamKam

Klarer Vegard Skogheim å bevare trykket som kjennetegnet laget i fjor og fortsette sin marsj mot Tippeligaen, eller blir det tøft for unggutta?

Kamma tok Adeccoligaen med storm i fjor, selv om det startet som en flau bris. Kun tre poeng på de første seks rundene kunne satt støkk i den mest rutinerte spillergruppen. Men de tre poengene ble avløst av sju strake seirer og påmelding til toppstrid. Mye av æren for dette bør tilskrives Vegard Skogheim, som kanskje er blant de beste trenerne i Norge når det gjelder å ufarliggjøre ting.

Kamma hadde i fjor en meget ung tropp, ispedd noen få rutinerte spillere. Det som blir ekstra spennende å se inneværende sesong er om de unge spillerne klarer å bevare entusiasmen, lysten til å trene og om de fortsatt synes Adeccoligaen er nytt og spennende. For nettopp gløden, lagmoralen og iveren var det som kjennetegnet Hamar-laget mest i fjor.

Etter å ha hatt noen tøffe år økonomisk, virker det nå som om de har fått orden på delen av bruket. De har flott ny stadion, et stort publikum i medgang, men også et kritisk publikum i motgang.

Spillere inn:
Anders Nedrebø (Asker), Ørjan Berg Hansen (Kongsvinger) og Christer Jensen (Strømmen).

Spillere ut:
Jonatan Borrajo (New York Red Bulls, USA), Pål Kirkevold (Mjøndalen), Jonas Kojedal Bye (Brumunddal), Pål Ekeberg Schjerve (Legger opp), Lars Erik Bredvold (Nybergsund) og Hai Lam (Ukjent).

Av de spillerne som har forsvunnet ut av troppen er det Pål Kirkevold og Jonatan Borrajo som vil merkes mest. Riktignok har det blitt hentet inn to spillere som kan erstatte Kirkevold, men det gjenstår å se om de fyller tomrommet. Borrajo kan fint erstattes med en skadefri Jevne Hagen. Som indreløper har Berg-Hansen blitt hentet fra erkerival Kongsvinger. Det blir spennende å se om han finner tilbake til toppformen og er skadefri. Da er han i så fall en topp Adeccoligaspiller, noe han har vist i Kongsvinger de seineste årene.

Vegard Skogheim har mye å velge mellom i midtbaneleddet og fremover, noe som ikke er tilfelle i de bakre rekker. Vi tror han velger å sette opp laget sitt slik i en 4-3-3 formasjon:

Rønningen. Jevne Hagen, Asani, Lie, Riise – Bjerke, Berg Hansen, Hagen – Nedrebø, Gundersen, Lehne Olsen

Keeperplassen gir seg selv. Rønningen spiller så lenge han er med. Har brukbar keeper i bakhånd hvis skrotten til Rønningen synger på siste verset eller trenger avløsning.

De bakre fire gir seg også selv. Men man skal se opp for unge Aalmen. Han gjorde en del kamper fra start som stopper i fjor og kom fra oppgavene med glans. Berg Hansen kan brukes som back hvis det skulle knipe, men etter vår mening et litt tynt besatt forsvarsledd.

Mye kommer an på hvilken formasjon Skogheim velger å bruke når man skal velge midtbane og angrepsspillere. Skogen har benyttet både 4-3-3, 4-4-2 og 4-2-3-1 tidligere. Uansett så har man god dekning fremover i Kamma, med spillere som Jensen, Sildnes, Tilley-Solberg, Dahle, Sjølstad og Tronsmoen i tillegg til de vi har valgt i startoppstillingen. Mye ungt talent og mye ferdigheter i form av teknikk og hurtighet på benken.

En diskusjon man helt sikkert har hatt internt i HamKam i år er hvordan de skal få best ut av både Lehne-Olsen og Gundersen inneværende sesong. Det er ikke å stikke under en stol at begge trives best som spiss, og med 4-3-3 formasjon vil en havne ut i kantrollen. Man skal ikke se bort ifra at den mest gunstige løsningen for Kamma er å spille 4-4-2 for å tekkes deres to beste offensive spillere.

Konklusjon:
Vi tror at HamKam fortsatt kommer til å prestere godt i Adeccoligaen. Vi tror derimot ikke at de vil blande seg helt inn i toppen i år. Til det er de for tynt besatt bakover i banen, rett og slett med for få alternativer. Vi vet at Lie sliter med ryggen og at Jevne Hagen lenge slet med skader i fjor. Men hvis klubben klarer å få det beste ut av de offensive kreftene som er i laget, så kan vår 8. plass for bli gjort til skamme hvis forsvarerne i tillegg holder seg skadefrie og Lehne Olsen blir i klubben hele sesongen.