Tom Nordlie (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)
Tom Nordlie (Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix)

Adeccoligatips 2012, nummer 4: Kongsvinger IL Toppfotball

Laget i Norge som trener hardest! Blir spennende å se om formen blir utløst i tide slik at KIL Toppfotball henger med opprykkstoget.

Etter Tom Nordlies tilbakekomst til KIL i fjor tok laget 2,55 poeng i snitt på de siste 9 kampene. Riktignok hadde KIL litt marginer imot tidligere i sesongen og lå på nedrykk på da han tok over, men det er hevet over enhver tvil at Nordlie og KIL går godt sammen.

Forholdene ligger til rette for gode prestasjoner på Kongsvinger. Selv med et noe begrenset budsjett (litt mindre enn de andre antatte topplagene) har spillerne gode treningsforhold både vinter og sommer, samt at de trener på dagtid som de andre større klubbene gjør. Dette medfører i praksis at det bør være gode forutsetninger for KIL å melde seg på i kampen om å gå direkte opp.

«Er ikke opprykkslag per i dag, men får vi tilbake trykket i gruppa blir vi å regne med utover». Tom Nordlie, trener.

Spillere inn:
Edvin Hamzic (Rudar Prijetor, Bosnia), Morten Hæstad (Start), Alexander Megalvis (Brumunddal), Patrick Hansen (egen juniorstall), Olav Tuelo Johanessen (Start), Petter Tiller Larsen (Alta), Magnus Myklebust (Odd), Andreas Moen (Strømmen) og Nolan Chandler (University of San Diego, USA).

Spillere ut:
Martin Linnes (Molde), Adem Güven (Odd), Ørjan Berg Hansen (HamKam), Lars Christian Krohg Gerson (IFK Norrköping, Sverige), Jonathan Dixon (Flisa) og Kim Holmen (Ull/Kisa).

Spillerne som har forsvunnet ut av porten på Gjemselund før denne sesongen var store profiler på laget. Spesielt Güven, Holmen og Krogh Gerson som stor for over 20 mål til sammen vil bli savnet. I tillegg har de også mistet Linnes som kanskje var lagets beste tilrettelegger fra sin back og indreløperposisjon. Allikevel mener vi at KIL har vært særdeles flinke til å hente erstattere, og laget er etter vår mening styrket etter dette overgangsvinduet. Tiller Larsen, Moen, Myklebust og Tuelo Johanessen vil produsere mer målpoeng for KIL kommende sesong enn spillerne de skal erstatte gjorde.

Nordlie har med seg sin vante makker i Arne Hansen og teamet er tro mot spillsystem og formasjon de alltid har brukt. Et godt drillet 4-3-3 system hvor alle spillerne kjenner sine roller og oppgaver vil kjennetegne laget. Hvis Nordlie og Hansen får velge fra en skadefri tropp tror vi at dette er laget de sender utpå:

Deinoff – Hæstad, Førsund, Wigum, Fazlagic – Dosso, Shindika, Tiller Larsen – Myklebust, Tuelo Johanessen, Moen

Deinoff og Holmen Johansen utgjør et godt keeperteam i en klubb som alltid har hatt gode keepere mellom stengene. Vi tror valget faller på Deinoff på grunn av feltspill og rutine.

KIL har en duellsterk og rutinert forsvarsfirer. God luftstyrke i Førsund og gode pasningsføtter på sidebackene. Det vil alltid kreve mye av en forsvarsfirer i et av Nordlies lag. Man skal stå høyt og gjenvinne ball med hele laget, noe som kanskje vil avsløre et noe temposvakt forsvar når det er stort bakrom. Alternativene bak er Ryen som vi alle håper får orden på skadene sine, Shindika som flyttes ned som stopper eller Pirau på en av sidebackene.

I midtbaneleddet finnes det flere alternativer. Både Aas og Megalvis har kapasiteten inne til å tå dette nivået. Aas er den som er nærmest slik vi ser det, og man skal ikke bli for overrasket om han blir å finne blant de 11 som starter første seriekamp.

På topp er det et soleklart alternativ som vi ikke fant plass til i førsteelleveren. Magnus Solum lagde 9 seriemål i fjor tross sin unge alder. Han har allerede tiltrukket seg oppmerksomhet fra større klubber, og KIL mottok et bud fra Aalesund på spissen tidligere i vinter. Han er en sterk og relativt rask midtspiss, som har sin største styrke i bevegelsene innenfor 16 meteren. En spiller som ganske sikkert vil være med å sette farge på årets Adeccoliga.

Konklusjon:
Kongsvinger IL Toppfotball har med Tom Nordlie bak rattet en god mulighet til å melde seg på i kampen om direkte opprykk. De har en spillertropp med erfaring og kvalitet, men har den høy nok kvalitet? Vi tror KIL vil være med helt i toppen i år, men er litt usikre på hvordan laget klarer seg da de skal styre kamper. De vil da ha store rom å dekke, samtidig som det vil bli mindre rom for kontringsspill som er KIL og Nordlies største styrke.