Arne Sandstø  (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)
Arne Sandstø (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)

Adeccoligatips 2012, nummer 3: Sandefjord

En av de flotteste og mest intime fotballstadioner i Norge står klar til å huse tippeligafotball igjen. Vi tror Sandefjord må igjennom en tøff kvalifisering om de skal klare det.

Sandefjord Fotball kom meget skjevt ut i fjorårets Adeccoliga. Arne Sandstø overtok laget midtveis i sesongen og fikk umiddelbart gode resultater. De meldte seg etter hvert på i opprykkskampen, men etter å ha falt av litt på slutten havnet de på en sterk 3. plass. Sandstø rår over en profesjonell spillerstall, en god spillerstall, et stort budsjett og har et flott stadion.

I byen er det forventninger og det er et visst press på klubben for å komme seg tilbake til Tippeligaen. Vinteren har dog vist oss at men noen spillere ute med skade så er Sandefjord en middelhavsfarer i Adeccoligaen. Denne sårbarheten ble i de siste dagene før overgangsvinduet stengte forbedret da klubben klarte å signere to klassespillere som Tijan Jaiteh og Cato Hansen.

3. plass? Ja, vi skal være med helt der oppe! Vi er gode nok til det!

Spillere inn:
Yaw Ihle Amankwah(Brann), Jo Sondre Aas (Ranheim), Kristian Tande Klepaker (Vidar) Christer Reppesgård (egen junior), Tomi Maanoja (Honka, Finland), Tijan Jaiteh (Brann), Chikouh Dieng (Ndar Guedj, Senegal) og Cato Hansen (Sogndal)

Spillere ut:
Martin Jensen (legger opp), Colin Burns (legger opp), Sten Ove Eike (Skudeneshavn), Espen Nystuen (Lillestrøm), Lars Sætra (Strømsgodset), Ebrima Sohna (Ukjent), Malik Mane (Sogndal) og Benjamin Stokke (Mjøndalen).

Sandefjord Fotball så lenge ut til å ha en tynn spillertropp. Mange av lagets rutinerte spillere forlot sesongen etter fjoråret, og gruppen som sto igjen var relativt urutinert. Vi mener at Sandefjord har vært flinke til å hente spillere som går direkte inn og fyller de tomrommene som oppsto i laget. Amankwah tar over som en duellsterk stopper for Nystuen. Jaiteh overtar som ryddegutt for Sohna. Og Aas overtar for Eike som toppspiss. I tillegg da det oppsto en skadesituasjon i de offensive rekker var de raskt på pletten og snappet Cato Hansen foran nesen på Bryne.

Når Sandstø får lov å velge i et skadefritt mannskap tror vi han stiller opp slik i en 4-2-3-1 formasjon:

Austbø – Bindia, Amankwah, Gabrielsen, Brix – Dokken, Jaiteh – Hansen, Dimitriadis, Lamøy – Aas

Da skadesituasjonen til Iven Austbø var litt uavklart hentet klubben inn Maanoja, en finsk keeper som har en rekke kamper i svensk og finsk toppserie. Han har dessuten 2 landskamper for Finland. Dette medfører at Sandefjord har en meget god keepersituasjon i klubben, men vi er rimelig sikre på at det er Austbø som er førstevalget så lenge han er skadefri.

De bakre fire holder bra nivå. Backene er gode offensivt og det er både rutine, duellkraft og ferdighet i det sentrale forsvar. Magnusson og Reppesgård er alternativene bak. Sikkert gode spillere, men som på lik linje med andre adeccoligalag synes vi de har litt få alternativer.

Med signeringene av Jaiteh og Hansen har Sandefjord en midtbane som ikke står noe tilbake for de to lagene vi tipper øverst. Hansen og Lamøy på kantene har meget stor fart og er gode til å utfordre. Treeren med Dokken, Jaiteh og Dimitriadis lukter det svidd av, rett og slett! Alternativene i denne lagdelen er Torp og Gustavsen, unge spillere som allerede i fjor fikk vist at de holder et bra nivå.

Som målscorer har Sandefjord hentet Jo Sondre Aas fra Ranheim. I 2010 sesongen lagde han 5 mål, mens han i 2011 lagde hele 16. Vi tror at Aas kan gjenta den bedriften i år og kanskje også plusse på noen mål til hvis laget han spiller på fungerer. Kanskje det er denne karen som skyter laget til opprykk? Back-up er unge Brekke som fint må finne seg i å ta med notatblokka og lære av Aas denne sesongen. Savnet etter en storscorer i Sandefjord er i hvert fall stort, da lagets toppscorer i fjor var Dokken på 11 mål fra sin sentrale midtbaneposisjon.

Konklusjon:
Arne Sandstø har fått satt sitt preg på laget i en hel oppkjøring, noe vi tror resulterer i et spillende sandefjordslag. Som flere andre klubber i Adeccoligaen har de en meget god startoppstilling, mens dekningen utenfor ikke er av like god kvalitet. Allikevel tror vi at Sandefjords ressurser, muligheter for å drive profesjonelt, samt kvalitet på 12-13 beste spillerne sender de helt opp i kampen om direkte opprykk.