Øyvind Hoås er tilbake etter skade for Sarpsborg 08 i dagens kamp mot Start. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)
Øyvind Hoås er tilbake etter skade for Sarpsborg 08 i dagens kamp mot Start. (Foto: Olsen, Linn Cathrin/SCANPIX)

Adeccoligatips 2012, nummer 2: Sarpsborg 08

Et mer erfarent Sarpsborg vil tilpasse spillestilen og gå rett opp i Tippeligaen.

SP08 havnet sist i fjorårets Tippeliga med kun 5 seire og til sammen 21 poeng. De fikk en pangstart hjemme mot seriemester Molde FK og hang godt med i starten. Etter hvert falt de kraftig av og trener/laget fikk kraftig kritikk for at de fortsatt holdt seg til samme spillestil med stor risiko og lite fokus på motstanders styrker og svakheter. Nettopp dette kan vise seg å være gull verdt denne sesongen, da de har høstet erfaring på godt og vondt rundt deres ballbesittende spillestil og har nok et år under beltet med noenlunde samme stall og trenerteam.

SP08 har en etter hvert trygg økonomi og driver i disse dager med å bygge ny/modernisere Sarpsborg Stadion. Spillerstallen er etter vår mening kanskje den sterkeste i årets Adeccoliga tatt bredde og kvalitet i betraktning, men startoppstillingen er av noe lavere kvalitet enn Starts som vi har tippet helt på topp.

Vi går helt klart for opprykk. Vinteren har vist at vi er gode nok og bør ha det som målsetting.

Spillere inn:
Haraldur Björnsson (Fylkir, Island), Nicolay Solberg (LSK lån), Alvaro Baigorri (AD Ceuta, Spania), Frode Larsen (Kvik Halden)

Spillere ut:
Emmanuel Amahr (Kvik Halden), Joakim Eyde (Nesodden), Magnus Hjulstad (Bærum SK), Mohammed Ahamed (Tilbake til TIL), Hugues Wembangomo (Aalesund), Michael Trulsen (Østsiden), Joachim Heier (Kvik Halden) og Joackim Jørgensen (Elfsborg, Sverige).

Laget har mistet begge sine keepere fra i fjor, og selv om dette var gode keepere er vi overbevist om at SP08 har klart å erstatte disse og kanskje også styrke denne posisjonen. Haraldur Björnsson er en keeper med lang erfaring fra Islands toppfotball og har imponerende 19 U-21 kamper for sitt Island. Frode Larsen er også en stødig keeper med fortid i VIF, Bærum SK og Kvik Halden som sikkert vil gi Björnsson kamp om plassen. Posisjonen vi er mest spent på om de klarer å erstatte er Joackim Jørgensen sentralt på midtbanen. Vi tror at laget er litt svekket i denne posisjonen, men det finnes nok av alternativer i troppen som kan ta steget frem.

SP08 spilte i fjor i en 4-4-2 formasjon med en såkalt diamant på midten. I vinter har laget utelukkende spilt 4-2-3-1, og vi tror de stiller slik i seriestart;

Haraldur Björnsson – Kjetil Berge, Magnar Ødegaard, Ole Heieren Hansen, Alvaro Baigorri – Stanley Ihugba, Erik Jonvik – Glenn Roberts, Øyvind Hoås, Mohamed Elyounoussi – Martin Wiig

Keeperplassen er omtalt tidligere. Vi tror Björnsson starter sesongen men får god konkurranse av Larsen underveis. Et keeperteam som er mer enn godt nok til å stå for et opprykkslag.

Forsvarsrekken er godt besatt med rutinerte Berge og Heieren Hansen som klare ledertyper. Disse er også laget kaptein og visekaptein. Kjetil Berge spilte stopper under hele sesongen i fjor, men er i år tenkt å dekke høyrebackposisjonen. Da får han brukt løpsstyrken sin bedre og er et smart trekk slik vi ser det. Ødegård og Heieren Hansen utgjør stopperparet. Ødegård som den unge lovende, Heieren Hansen med rutinen. Baigorri er foreløpig sikker på venstrebacken, men må se seg over ryggen da Jusufi kommer tilbake etter langt skadeavbrekk. Danske Jørgensen kan også brukes på flere posisjoner i backrekken, men vi synes det er noe tynn dekning i dette leddet.

Selv uten Joackim Jørgensen er det flust av kvalitetsspillere i midtbaneleddet. Jonvik og Ihugba har vært strålende i de balanserende midtbaneposisjonene i vinter. Spillere som Røn, Giæver og Breive kan risikere å starte sesongen på benken. Hoås har en tåskade som kan forhindre han i å spille serieåpningen, noe som åpner for Røn i den offensive midtbanerollen. Elyounoussi har til tider vært glimrende i vinter, og det blir spennende å se om de klarer å få ut makspotensialet til Roberts. En meget god lagdel med flott dekning.

Det ubestridte førstevalget som toppspiss er Martin Wiig. Så lenge han holder seg skadefri vil han inneha denne posisjonen. Alternativene blir å sette Hoås eller Roberts på topp.

Konklusjon:
Sarpsborg 08 har mange sterke resultater i oppkjøringen, bra økonomi og en etter adeccoligastandard meget god spillertropp. De har god dekning fremover i banen, og kun mange skader i forsvarsrekken kan ta fra de opprykk og snarlig gjensyn med Tippeligaen