Starts Espen Hoff (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
Starts Espen Hoff (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

Adeccoligatips 2012, nummer 1: Start

Det er trist hvis det bare skal spilles adeccoligafotball på Sør Arena mer enn denne sesongen. Vi tror det blir Tippeliga igjen neste år.

Laget rykket ned fra fjorårets Tippeliga med klar margin. Laget startet sesongen godt, men falt av kraftig etter hvert og endte opp med bare 7 seire gjennom hele sesongen. I vinter har de hatt store økonomiske utfordringer med varsel om lønnskutt, oppsigelser og øvrige kostnadskutt.

Allikevel sitter klubben igjen med det største budsjettet i årets Adeccoliga, har blant Norges flotteste fotballarenaer å spille sine kamper på og har etter vår mening det beste laget i årets Adeccoliga.

Vi har et godt nok lag til å vinne serien, ikke bare rykke opp.

Spillere inn:
Glenn Andersen (Strømsgodset), Christian Tveit (Mandalskameratene), Henrik Dahlum (Egen juniorstall), Sondre Tronstad (Egen juniorstall), Jonny Kristiansen ( Tilbake fra lån hos Mandalskameratene), Matthias Vilhjalmsson (FH Hafnarfjôrdur, Island) og Gudmundur Kristjansson (Breidablikk, Island)

Spillere ut:
Ole Martin Årst (Tromsø), Espen Knutsen (Jerv), Avni Pepa (Sandnes Ulf), Branislav Milicevic (Ukjent), Christer Kleiven (Stabæk), Petter Bruer Hanssen (Stokke), Bård Borgersen (Lagt opp), Haraldur Gudmundsson (Keflavik, Island), Øyvind Gausdal (Tilbake til Vindbjart Il etter lån), Olav Tuelo Johanessen (KIL Toppfotball), Morten Hæstad (KIL Toppfotball), Kenneth Høie (Elfsborg, Sverige), Jonas Werner (Ukjent) og Mads Stokkelien (Stabæk).

Mons Ivar Mjelde. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)
Mons Ivar Mjelde. (Foto: Schrøder, Tor Erik/Scanpix)

Hele 14 spillere av mer eller mindre betydning har forsvunnet ut av portene på Sør-Arena, mens det har kommet inn 7 nye fjes i spillertroppen. Av disse 7 nye spillerne antar vi at kun 3 er aktuelle i en optimal startoppstilling. Vi tror det er Ole Martin Årst som vil bli mest savnet av spillerne som har forsvunnet. Med sine 16 mål i fjorårets Tippeliga sto han for over 40% av målene Start scoret. Dette vil ligge en tung bør på skuldrene til Hoff/Vilhjalmsson for å tette tomrommet etter fjorårets toppscorer. Bredden i troppen er svekket, men den antatte startoppstillingen vil ikke være av vesentlig dårligere kvalitet laget de spilte med i fjor. Vi ser for oss en optimal Start-11 slik:

Lund Hansen - Kristjansson, Andersen, Madsen, Vikstøl – Asante, Søgård, Owello, Børufsen – Vilhjalmsson, Hoff

Keeperplassen tror vi blir godt tatt hånd om av Lund-Hansen. Han er en av de beste keeperne i Adeccoligaen, noe han har vist til tider i tidligere klubber. Den største utfordringen Starts keeper står ovenfor i år er å holde konsentrasjonen oppe og fungere som en sweeper for et lag som står høyt og fører de fleste kampene.

Forsvarsfireren holder Tippeliganivå når de er skadefrie. Vi har satt opp Kristjansson som høyreback, en posisjon som like godt kan bekles av Nouri. Nouri vil antakeligvis få mange kamper uansett, da han er fleksibel i forhold til hvilken side han spiller. Jesper Mathisen aspirerer til en stopperplass så vel som en plass lengst fremme.

Midtbaneleddet er av høy kvalitet. Asante meldes i flott form. Owello og Søgård/Oladapo utgjør en sentral midtbane det lukter svidd av. Owello er etter vår mening en av de bedre sentrale midtbanespillerne i Norge. På venstrekant har Start Børufsen som tross sin unge alder allerede har 107 A-kamper for Start. Dekningen i midtbaneleddet står først og fremst Kristjansson og Oladapo for, men Start har også unge Dahlum og Tronstad i bakhånd.

Spissene må fylle tomrommet etter først og fremst Årst. Vilhjalmsson og Hoff bør klare det på adeccoliganivå. Vilhjalmsson har scoret på ca. 1 av 3 kamper på Island og Hoff scoret 11 mål i fjorårets tippeliga. Unge Tveit må belage først og fremst belage seg på innhopp, men unge «Sørlandske» spisser har overrasket Fotball-Norge tidligere.

Konklusjon:
Start har det beste laget og de største ressursene. En noe smal tropp tror vi kan være eneste hinder for at laget skal ta korteste veien tilbake til Tippeligaen.