VOLDELIG BARNDOM: Michelle kom med familien fra Midtøsten til Norge som fireåring. Misbruken og volden begynte med en gang. (Foto: Privat)
VOLDELIG BARNDOM: Michelle kom med familien fra Midtøsten til Norge som fireåring. Misbruken og volden begynte med en gang. (Foto: Privat)

– Utrolig at jeg lever

Fra Michelle var fire år ble hun utsatt for grov vold, tortur og mishandling. Barnevernet ble varslet, men det gikk syv år før de grep inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– For å være helt ærlig ... Jeg skjønner ikke at jeg har overlevd alt jeg har vært igjennom, sier Michelle Angelica Johansen (21).

Hun er fattet mens hun forteller fra sin egen livshistorie.

– Jeg kom med familien min fra Midtøsten til Norge som fireåring. Misbruken og volden begynte med en gang, sier Michelle.

Det er et mirakel at hun sitter her i dag. Michelle har kjempet for livet siden hun var fire år.

Og fortsatt må hun kjempe kampen i dag. Frem til hun fyller 23 år er hun fremdeles under barnevernets omsorg.

Tortur og grov vold

TUNG OPPVEKST: Fra hun var fire til hun fylte elleve år gikk Michelle underernært og med blåmerker etter slag rundt i nabolaget i lang tid før noen reagerte. I dag fatter hun ikke at hun overlevde. (Foto: Arve Solheim/ TV 2)

Fra hun var fire til elleve år ble hun utsatt for regelrett tortur og vanskjøtsel.

Underernært, seksuelt misbrukt og med blåmerker etter slag, gikk den lille jenten rundt i nabolaget i lang tid før noen reagerte.

Les også flere rapporter mot barnevernet

Bildene hun viser oss fra hun var 2–3 år gammel, og noen fra 4–5 års alderen, viser en søt jente. Blikket hennes er alvorlig på alle bildene.

Etter hvert fikk barnevernet inn bekymringsmeldinger fra skolen og andre som observerte den lille jenten. Men Michelle måtte leve syv år i et regelrett helvete, før foreldrene endelig ble fratatt omsorgen.

Jeg slet med underernæring, hadde en sånn oppblåst mage som du ser på underernærte barn i Afrika

– Jeg slet med underernæring, hadde en sånn oppblåst mage som du ser på underernærte barn i Afrika, forklarer Michelle.

Kongebesøk med rørt dronning

– Det slår deg helt ut, fysisk og psykisk. Du går rundt og har det vondt hele tiden og tror at det er sånn det skal være. Og til slutt lærer du at du er helt verdiløs, du betyr ingenting, forteller Michelle.

Vi vandrer rundt i Oslo når Michelle forteller om hvordan hun har kjempet for ikke å knekke helt samme. Vi besøker Stortinget og Slottet, begge steder har Michelle vært. Utdrag av skrekkhistoriene fra sin oppvekst har hun delt med både statsministeren, justisministeren og andre sentrale politikere. Også kongeparet ga henne audiens.

– Dronningen var tydelig rørt over det hun fikk høre, sier Michelle og forteller at hun lenge var tilknyttet barneombudet som rådgiver.

Michelle_portrettinne1024 (Foto: Arve Solheim/ TV 2)

Derfor fikk hun anledning til å besøke Stortinget og kongeparet for å dele noe av sin egen livserfaring. Men ikke alt. Deler av hverdagen som barn er rett og slett er for drøyt å dele med alle.

Gruppevoldtatt og neddopet

For overgrepene og forsømmelsen ble faren dømt til åtte års fengsel. Han ble siden utvist fra landet.

Moren til 21-åringen har slitt med tunge psykiske problemer.

– Onkelen min var narkodealer, og tungt kriminell. Han dopet meg ned fra jeg var ni år. Det førte til at jeg kom ut av den dritten jeg levde oppi, og det ble en måte å flykte på, forteller Michelle.

Etter at jenten ble hentet av barnevernet elleve år gammel, levde hun på hemmelig adresse i mange år. Fra hun var elleve til hun fylte 18 år var tiden under barnevernet delvis preget av uro og dårlige tiltak.

Misbruken og volden begynte med en gang

– Årene jeg var på barnehjem, fra jeg var elleve til 13 år, var de beste årene i mitt liv, forteller hun.

I ungdomsperioden fra hun var elleve var hun bosatt innom fosterhjem, to barnehjem og ungdomsinstitusjon. Da hun fylte 18 år fryktet hun fortsatt hevn fra faren fordi hun vitnet mot ham i retten. Faren lovet hevn og var rasende da datteren forklarte seg om alle overgrepene, volden og svikten. Og om hvordan hun ble misbrukt av sin nærmeste familie i årevis.

Mot hennes vilje tar barnevernet henne ut av en døgnbemannet og trygg institusjon som ligger langt utenfor Oslo, og plasserer henne for seg selv i en egen leilighet midt i Oslo. Dette skjer ikke lenge etter at hun fylte 18 år.

Katastrofalt barnevernstiltak

For Michelle blir dette katastrofalt. Vi oppsøker sammen bygården hvor hun ble plassert i en leilighet... Michelle tørker tårer fordi gjensynet blir sterkt for henne.

STERKE FØLELSER: Synet av bygården der Michelle ble plassert av barnevernet rett etter at hun fylte 18 år, vekker sterke følelser. Michelle fryktet at faren skulle hevne seg på henne etterat hun vitnet mot ham i retten. (Foto: Arve Solheim/ TV 2)

– Den gang var jeg rett og slett ikke klar for å flytte til Oslo i egen leilighet... Det førte til at jeg følte meg veldig utrygg. Jeg var redd for hevn fra nettverket til min far og levde med voldsalarm.

– Hva skjedde kort tid etter at du ble plassert i leiligheten?

– Jeg ble da utsatt for en gruppevoldtekt. Og så kontaktet jeg mange for å få hjelp, noe jeg ikke fikk. Men så kom politiet og advokaten min inn i bildet og da ble jeg plassert i en psykiatrisk institusjon. Jeg ble så dårlig, forteller Michelle.

Politiet etterforsket saken som en ren hevnaksjon fra farens nettverk, men ingen ble pågrepet og gjerningsmennene slapp unna.