DØDE ETTER SYKEHUSTABBER: Isak Can Daae (2) (fra venstre), Elisabeth Bistrup Linnes (28) og Benjamin Lie (22) døde etter sykehustabber. Nå kjemper foreldrene deres for at det ikke skal skje med andre. (Foto: Privat (Montasje TV 2))
DØDE ETTER SYKEHUSTABBER: Isak Can Daae (2) (fra venstre), Elisabeth Bistrup Linnes (28) og Benjamin Lie (22) døde etter sykehustabber. Nå kjemper foreldrene deres for at det ikke skal skje med andre. (Foto: Privat (Montasje TV 2))

Disse døde på sykehus – foreldrene kjemper for å få svar

Selv om 4500 mennesker døde unaturlig på norske sykehus i fjor, rykket Helsetilsynet ut bare i 14 saker.

Tre unge mennesker døde så altfor tidlig. Dødsfallene har brakt sammen familiene deres og nå kjemper de for at flere skal få svar når noen dør unaturlig på sykehus.

To år gamle Isak Can Daae døde etter en mandeloperasjon. 22 år gamle Benjamin Lie døde dagen etter en kneoperasjon.

28 år gamle Elisabeth Bistrup Linnes døde på sykehuset etter å ha født en frisk gutt.

LES OGSÅ: Sykehus glemte å melde fra om det unaturlige dødsfallet

Vil ha svar

De tre tragiske historiene førte foreldrene deres sammen i en kamp for rettighetene til de som opplever at sine kjære er blant de 4500 som dør unaturlig på norske sykehus hvert år.

KJEMPER SAMMEN: Foreldrene til Isak, Benjamin og Elisabeth kjemper sammen for at ingen skal måtte oppleve det de har. (Foto: Thomas Evensen/ TV 2)

– Det viktigste for oss er først og fremst det er å få svar på hva som faktisk skjedde og hva som gikk galt.

– For det vi er mest opptatt av som pårørende er at dette ikke skal skje igjen. Det må ikke ramme noen andre, sier Unni Tobiassen Lie, mor til Benjamin.

LES OGSÅ: Vil gi sykehusene strenge tidsfrister

Rykket kun 14 ganger

I flere år har de jobbet for mer omfattende undersøkelser av sykehus når noen dør unaturlig. De har blant annet vært med på å få på plass en utrykningsgruppe i Helsetilsynet, men gruppen rykket kun ut på 14 saker i fjor. Det opprører foreldrene.

– Ellers i samfunnet så rykker de ut på alvorlige hendelser. Hvis det er et unaturlig dødsfall, en som ligger død et sted, så spør de ikke «Er det en alvorlig hendelse?»

– Nei, da er det et unaturlig dødsfall og de rykker ut, sier Håkon Lie, far til Benjamin.

LES OGSÅ: Toåring døde etter mandeloperasjon

Ingen etterforskning

At slike saker etterforskes er det ingen automatikk i.

– Vi trodde jo det skulle etterforskes. Rett og slett etterforskes.

– Men det er jo bare en anmodning om opplysninger fra sykehuset, sier Solveig Bistrup, som mistet sin datter Elisabeth, om Helsetilsynets undersøkelser i slike saker.

SE NYHETSVIDEO om saken øverst!

– Sjelden nødvendig

I hovedsak består undersøkelsene til Helsetilsynet av skriftlig korrespondanse med sykehusene etter unaturlige dødsfall.

– Det er ikke et stort antall saker hvor vi ser at det er nødvendig med, eller vil være en stor gevinst ved å dra ut og undersøke forholdene i virksomheten, sier avdelingsdirektør Gorm Grammeltvedt i Helsetilsynet.

– Vi får aldri våre kjære igjen vi. Men vi kan sørge for at andre får beholde sine, sier Ingjerd Daae, som mistet sin to år gamle sønn.

Stortingsrepresentant og leder i stortingets helsekomite, Bent Høie (H). (Foto: Nico Sollie / TV 2)

LES OGSÅ: – Ingelins hjerneskade kunne vært unngått

Opprørt

Leder i stortingets helsekomite, Bent Høie (H), er opprørt over at ikke flere saker som dette blir undersøkt grundigere.

– Det underbygger en veldig farlig kultur vi har i helsevesenet, nemlig det at vi ikke er åpne nok for at det skjer feil, sier Høie til TV 2.

Han mener det nok henger igjen fra den gangen doktoren visste best.

– Da måtte man forholde seg til det. Sånn er det ikke lenger, og det er direkte livsfarlig, sier han.

LES OGSÅ: Kari-Benthe holdt på å dø etter sykehustabbe