Hvordan finner man egentlig riktig foundation for sin hud? Og hva gjør man hvis kajalstreken flyter utover? Dette og en rekke andre spørsmål er det mange som stiller seg på badet om morgenen. Vi tok en prat med Bare Minerals' makeupartist, Hilde Lise Berglund, som gir sine beste tips til hvordan man finner en sminkestil som passer både hud, øyenfarge og personlighet.

LES OGSÅ: Jane Iredale: - Det er hudens største fiende

Legg grunnlaget

Foundation legger bokstavelig talt grunnlaget for de fleste makeupstiler.

En foundation skal glatte ut ujevnheter og jevne ut nyanseforskjeller i huden. Men hvordan i alle verden skal du finne fargen som er perfekt for deg?

– Vi forbinder skjønnhet med friskhet, derfor bør fargen på foundationen matche eksakt, forteller Berglund.

Hun anbefaler at man unngår å kjøpe foundation uprøvd, for eksempel på nettet.

– I et produkt hvor fargen er så viktig må man ha riktig nyanse, og da må den prøves. Noen sier man kan gå en til to nyanser lysere enn hudtonen, men tenk på vinteren da, man vil jo ikke se enda blekere ut i februar! Og husk at du får gratis veildedning når du kjøper sminke. Ikke vær redd for å spørre, sier Berglund.

LES OGSÅ: Denne mannen bestemmer dine skjønnhetsrutiner

Test på en blodåre

Journalist Kjersti har en gylden undertone i huden. Dette vil Hilde Lise matche med gyldne nyanser.

– Dernest kan man jobbe med konstrastfarger på øynene, tipser hun.

Makeupartisten påfører så litt ferskenfarge under øynene. Det nøytraliserer blått og er perfekt for trøtte dager, sier hun.

Et produkt Hilde Lise anbefaler at man prioriterer å legge litt penger i, er concealer.

– Når du skal kjøpe concealer og for eksempel er i taxfreen, eller av en annen grunn ikke vil teste den i ansiktet, så test den på blodårene på håndleddet. Da vil du se om den kan nøytralisere blått hos deg, tipser hun.

LES OGSÅ: Disse jentene kan trikset

VANSKELIG: Å legge en jevn kajalstrek er ikke så lett. Om du roter det til, så forsøk å fikse problemet ved hjelp av litt primer på en syntetisk kost. Ikke bruk q-tips, de absorberer nemlig farge og kan gjøre vondt verre.

Sommerens makeuptrender

Men hvilke makeuptrender er det egentlig som gjelder denne sesongen?

– Stikkord er pasteller, friske farger og metalliske øyne. Legg gjerne 60-tallskajal og litt markerte bryn, tipser Berglund.

– Legg kajal så langt ut som vippene kaster skygge. Får du ujevn strek med kajalen så dus ut med en syntestisk pensel, ikke en q-tips som absorberer farge, foreslår hun.

Berglund mener også at man vil se mindre smokey eyes fremover.

– Og icon eyes tar over. Her bruker du bare én farge som du duser ut, i stedet for flere. Tenk Mad Men, Dita von Teese og My Week With Marilyn. En annen grunn til å velge bort smokey eyes er at det tar så utrolig lang tid. Selv jeg bruker tre kvarter, sier makeupartisten.

LES OGSÅ: Slik får du velstelte negler

Slik legger du sommerens heteste makeup:

Dus ut øyenskyggen nedover fra globallinjen. Men ikke dus for mye, da vil du risikere å duse bort all fargen.

Gjør du en feil? Frykt ikke! En primer er perfekt til å korrigere små makeuptabber. Unngå å bruke makeupfjerner som vil fjerne alle lag av sminke og gjøre huden fet, tipser Berglund.

– Primer kan brukes som makupfjerner fordi den ikke er fet. Den legger seg altså ikke som en film på huden, og det blir lettere å påføre sminke etterpå.

Vil du se våken ut, ta gjerne litt lys øyenskygge også i øyekroken og i amorbuen.

– Det er nesten som gratis Restylane, sier hun med et smil.

Legg så rouge på kinnbena. Begynn et stykke fra hårfestet og arbeid deg inn til punktet under iris.

Avslutt med å legge lip stain på leppene.

– Fargede lepper er inn, som for eksempel rosa og bærfarger. Lip stain klappes på og skal se litt utkysset ut, forteller hun.

LES OGSÅ: Hun bruker 45 000 kroner i måneden på utseende

.

EKSPERTTIPS: Legger du litt highlighter i amorbuen, får det leppene dine til å se større ut.

Dramatiske øyne og rødmale lepper

Journalist Ida fikk et rocka uttrykk med mørk øyenskygge og sterke rødmalte lepper - perfekt til sene sommerfester. Slik får du looken:

Start med en primer. En primer kan legges i hele ansiktet, og legger grunnlaget for makeupen. Den kan også brukes for å korrigere eventuelle makeuptabber.

Ida har en såkalt olivenhud, en kald undertone i huden som heller mot det grønne. Makeupartisten påfører derfor en løs mineralfoundation i den lyseste nyansen i hele ansiktet. Deretter låser hun looken med en såkalt mineral veil, et mineralprodukt som skal minimere fine linjer, absorbere olje og myke opp uttrykket.

Om sommeren er det fint å bruke litt solpudder. Solpudder vil tilføre ansiktet ekstra glød. Men hvordan velger du riktig solpudder? Solpudderet aldri skal være mer enn to nyanser mørkere enn din egen hud. Bruker du for mørkt solpudder drar du ansiktet nedover og du vil se gammel og sliten ut. Legg solpudder der solen treffer naturlig, over øyenbrynene, i kinnene, på hake og nese. Ikke legg solpudder i hele ansiktet. Da kan du lett få skjolder. Og bruk solfaktor - det er alfa og omega, sa makeupartist for Body Shop i Norge, Tore Petterson til tv2.no tidligere denne måneden.

BLIKKFANG: Glem sotede øyne. Skap i steden dybde og dynamikk ved å variere med en og samme øyenskyggefarge.

Bruk en primer for du legger øyenskygge. Slik unngår du at øyenskyggen striper seg. Legg primeren over hele øyelokket. Du kan gjerne legge den med fingrene! Start med å legge en lys øyenskygge over hele lokket. Legg deretter en mørkere øyenskygge på selve lokket opp til brynsbenet. Dus godt ut med kost opp mot øyenbrynsbenet. Søl kan fjernes med primer. Et godt tips er å legge den lyse øyenskyggen også under øyene og øverst på leppene på amorbuen for å fremheve. Avslutt med to lag svart maskara både på de øvre og nedre øyenvippene.

Vil du ikke ha den helt sminkede looken med perfekte røde lepper? Tint leppene selv med fingertuppene slik at du ser litt utkysset ut. Det gir et mer tilfeldig og avslappet uttrykk.

LES OGSÅ: Solpudder: Få sommergløden

EKSPERTTIPS: Makeupartist Hilde Lise Berglund i Bare Minerals gir sine eksperttips til hvordan man finner en stil som passer for seg, og hvilke triks man kan ha i bakhånd når uhellet er ute.