GIR BLAFFEN: Unge nordlendinger trosser solarieforbudet og bruker  solarium akkurat som før forbudet trådte i kraft. (Illustrasjonsbilde)  (Foto: GREG WOOD, © GW/RAB)
GIR BLAFFEN: Unge nordlendinger trosser solarieforbudet og bruker solarium akkurat som før forbudet trådte i kraft. (Illustrasjonsbilde) (Foto: GREG WOOD, © GW/RAB)

– Dramatisk økning av hudkreft blant unge

Nytt studie viser at tilfeller av hudkreft blant kvinner er åttedoblet, mens det har økt med fire ganger så mye blant menn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hudkreft er på vei oppover blant unge voksne, viser en fersk amerikansk studie, gjengitt av Mother Nature Network.

Studiet, som ble publisert mandag, antyder at innendørs solarium og solbrenthet fra barndommen kan være årsaken.

Eksperter fra Mayo Clinic i Minnesota har mellom 1970 og 2009 studert alle medisinske rapporter i denne stat. Resultatet viser at antall tilfeller av hudkreft ble åttedoblet blant kvinner, mens det i samme tidsrom økte med fire ganger så mye blant menn.

Les også: Smøretips mot hudkreft

Norge i Europatoppen

Jerry Brewer, hudlege ved Mayo Clinic, mener studiet viser «en dramatisk økning av hudkreft blant kvinner i 20- og 30-årene».

– Vi forventet en stigning, som andre studier allerede har antydet, men tilfeller av hudkreft viser seg å være enda høyere enn hva National Cancer Institute hadde rapportert, forteller han.

På den andre siden så har dødeligheten grunnet hudkreft falt i samme periode, mest sannsynlig fordi pasientene har fått medisinsk hjelp tidlig i kreftstadiet.

Les også: 20-årene: Ett enkelt tips til bedre helse

Cato Mørk, professor i hudkreft ved NTNU, anslår at så mange som 30 og 40 000 nordmenn kan ha hudkreft uten å vite om det. Faktisk så ligger Norge i Europatoppen når det gjelder hudkreft.

Lys hud, høy soltilbeding på sommerstid og mye fritid gjør oss ekstra utsatt.

– Mange føflekker og forbrenninger tidlig i livet ser det ut til å øke risikoen for føflekkreft, forteller Mørk.

Årsakene

Den amerikanske forskningen har ikke fokusert på årsakene til økningen, men andre forskere har funnet ut at folk som bruker innendørs solarium har 74 prosent større sjans for å få hudkreft enn de som unngår solarium, ifølge Brewer.

– Det er viktig at folk beskytter huden mot UV-stråler, og at de får nye eller skiftende føflekker sjekket. Nøkkelen for å overleve hudkreft er å ta tak i det på et tidlig stadie, forteller Jennifer Stein, hudlege ved universitetet i New York.

Omkring 1000 nordmenn får føflekkreft årlig. Men den gode nyheten er at økningen i antallet som blir rammet har stoppet de siste årene.

Les også:Susanne var avhengig av solarium