FÅR STØTTE FRA KONA REIDUN: Vågå-ordfører Rune Øygard vil kjempe hardt forå renvaske seg. Kona Reidun gir ham full støtte. (Foto: Olav T. Hustad Wold/ TV 2)
FÅR STØTTE FRA KONA REIDUN: Vågå-ordfører Rune Øygard vil kjempe hardt forå renvaske seg. Kona Reidun gir ham full støtte. (Foto: Olav T. Hustad Wold/ TV 2)

Overgrepstiltalt Vågå-ordfører: – Alt har en naturlig forklaring

Ordføreren i Vågå, Rune Øygard, sier at han er villig til å kjempe hardt for å renvaske seg fra beskyldningene om overgrep mot en mindreårig jente.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sitt første TV-intervju etter overgrepsanklagene sier ordføreren i Vågå, Rune Øygard at han vil kjempe for å renvaske seg.

I sitt intervju med TV 2 forteller han at det er naturlige årsaker til at den mindreårige jenta og han sov sammen i en dobbeltseng på et hotellrom.

– Det har ikke skjedd

TV 2 treffer ordfører Rune Øygard og kona hans mandag på hytta i fjellene i Vågå i Oppland. Ifølge tiltalen skal han ha hatt samleie med den mindreårige jenta nettopp her.

Les også: Øygard: – Trodde dette snart skulle gå over

Det benekter Øygard.

– Nei, det har ikke skjedd. Det har ikke vært gjort noe som er i nærheten av det, sier Øygard til TV 2.

Kjedelig

Rune Øygard sier det er kjedelig at Jens Stoltenberg har blitt involvert i overgrepssaken. Bistandsadvokaten ønsker at statsministeren skal vitne i retten om sine møter med de to.

Øygard ønsker ikke å kommentere hvorfor jenta har vært med i møter med Stoltenberg.

– Det vil komme fram i rettssaken.

– Jeg synes det er kjedelig at han og alle andre som bryr seg og som har vært involvert direkte eller indirekte skal komme borti en sånn trist sak, sier Øygard.

Har søkt permisjon

I forrige uke søkte Øygard permisjon fra ordførerstillingen etter at han ble tiltalt for å ha hatt samleie med en 13 år gammel jente, det skal ha gjentatt seg da hun var 14 og 15 år gammel.

Nå vil han bruke all sin tid på å forberede sitt forsvar.

Les også: Overgrepstiltalt Vågå-ordfører nektet avhør

– Du har sendt henne mange tekstmeldinger som bistandsadvokaten sier minner om kjærlighetserklæringer. Du har overnattet sammen med henne på hotell, alene i samme seng. Hva er dette for noe?

– Jeg forstår at dette er noe det kan stilles spørsmålstegn ved. Det er grove undertoner.

Får støtte fra kona

Øygard forklarer at jenta tilbrakte mye tid med dem.

NATURLIGE ÅRSAKER: Ordføreren i Vågå, Rune Øygard, hevder det er naturlige årsaker til at han og jenta lå i samme seng. (Foto: Olav T. Hustad Wold/ TV 2)

– Det var sterke relasjoner i forhold til fellesskap og samvær. Det var en naturlig del av det samværet som var.

– Er det naturlig å ha ei jente som du ikke er i familie med i dobbeltsenga på hotellrommet ditt alene?

– Som sagt så var hun mye hos oss. Dette vil komme fram under rettssaken. Det vil komme fram i et objektivt lys hvorfor det var tilfeldig, sier Øygard.

Les også: Vågå-ordføreren er tiltalt for seksuell omgang med mindreårig

Han får full støtte fra kona Reidun, som han har vært gift med i 29 år.

– Ja, jeg støtter han fullt og helt. Han er uskyldig, sier kona Reidun til TV 2.

Hun forteller at hun aldri har tvilt på ektemannen.

– Nei, det har jeg aldri gjort. Hadde jeg gjort det så hadde ikke dette vært levelig.

Vil kjempe hardt

– Jeg skal kjempe så lenge det er nødvendig. Om jeg så havner i den Europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Dette er en krenkelse som er så sterk og som ikke bare berører meg. Det er sterkt å oppleve at det er så mange som prater om rettssaken vår, den er ikke min, men folk identifiserer seg med den, sier han.

Både politiet og statsadvokaten mener de har gode nok bevis til å få ham dømt.

– Det vil komme fram under rettssaken, sier Øygard.

Les også: Vågå-ordfører Rune Øygard søker permisjon fra vervet

Politiet mener også at jentas forklaring er svært troverdig.

– Ja, det vil komme fram under rettssaken.

– Sannheten vil komme fram under rettssaken.

Har du gjort dette?

– Dette ligger så langt fra det jeg står for som person. Jeg kan aldri gjøre noe slikt mot en person som trenger støtte, oppmuntring, ei hand fra samfunnet rundt seg. At jeg skal bli anklaget for noe slikt er sterkt. Det er vondt. Det er forferdelig, men jeg innser at det har skjedd. Derfor så må jeg bare kjempe videre, sier Øygard.

Reagerer sterkt

Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal, reagerer sterkt på at Øygard bruker media for å få fram saken sin.

FORKASTELIG: Jentas bistandsadvokat, Nina Braathen Hjortdal synes det er forkastelig at Øygard snakker om saken i media. (Foto: Stein Rune Høines/ TV 2)

– Denne saken skal opp i rettsapparatet. Det er der hans skyld eller uskyld skal bestemmes. Han kan ikke bruke det offentlige rom på den måten til å prosedere saken, det synes jeg er helt forkastelig, sier Hjortland.

Bistandsadvokaten har vanskelig for å tro at det finnes en god forklaring på hvorfor de to delte seng.

– Når det gjelder det med å sove på samme rom, eventuelt sove i dobbeltseng, så synes jeg ikke det er naturlig å gjøre det for en 50 år gammel mann og ei jente på 14–15 år, sier Hjortdal til TV 2 Nyhetene.