IKKE GODKJENT SALG: Olavsvern klargjøres for salg med en prislapp på 105 millioner kroner, selv om NATO ennå ikke formelt har godkjent salget.  (Foto: TV 2 )
IKKE GODKJENT SALG: Olavsvern klargjøres for salg med en prislapp på 105 millioner kroner, selv om NATO ennå ikke formelt har godkjent salget. (Foto: TV 2 )

Nato har ennå ikke godkjent salg av Olavsvern

Orlogsstasjonen i Tromsø klargjøres for salg, selv om ledelsen i Nato bedt om en ny vurdering av marinebasen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Olavsvern orlogsstasjon i Tromsø ble besluttet nedlagt av det rød-grønne fellesskap på Stortinget for fire år siden. Forsvarsdepartementet tror ikke at en ny vurdering vil påvirke beslutningen om å stenge basen.

Omstridt beslutning

Forsvarets eget meglerselskap har priset marinebasen til 105 millioner kroner, og nå klargjøres den for salg, selv om Nato ennå ikke har sagt et endelig og formelt ja.

Selve beslutningen om stenging er fortsatt like omstridt.

Pensjonert kommandørkaptein Hans-Christian Kjelstrup. (Foto: TV 2 )

– Beslutningen var politisk feil, spesielt når man da ser på den uttalte satsingen på nordområdet, og ikke minst med tanke på våre Nato-partnere, sier pensjonert kommandørkaptein, Hans-Christian Kjelstrup.

Kjelstrup har skrevet sterkt kritiske betraktninger om saksbehandlingen i Forsvarsdepartementet forut for behandlingen i Stortinget våren 2008.

LES OGSÅ: Nedleggelsen av Olavsvern til Stortinget

Vil ha ny gjennomgang

I Stortinget jobber fortsatt opposisjonen for å få omgjort beslutningen om å stenge og selge Olavsvern. Nå kan de få hjelp av NATOs øverste ledelse, Shape. De ønsker å få vurdert basen i Tromsø ut fra alliansens nye strategiske konsept.

Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, Frp Troms. (Foto: TV 2 )

– Vi kommer nå fra Frps side til å be om tilgang til alle relevante Nato-dokumenter som omtaler Olavsvern, slik at vi får fullt innblikk i de prosesser som skjer i Nato, sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, Frp Troms.

Korsberg har gjennom flere år engasjert seg for at Olavsvern skulle videreføres.

Tror ikke på gjenåpning

Forsvarsdepartementet registrerer at Nato har bedt om en utsettelse, men statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap), tror ikke en ny gjennomgang av alliansens behov vil gi marinebasen et nytt liv.

LES OGSÅ: Krever at forsvarsministeren gir svar om Olavsvern

– Vi tror at vi kan løse oppdrag i nord med den basestruktur vi har i dag, og planlegger for det. Hvis Nato ønsker at vi skal gjøre noe annet, så regner jeg med at Nato vil ta det opp med oss veldig snart. Men jeg tror ikke det kommer til å skje, sier Ingebrigtsen til TV2.

Mye for pengene

Roger Ingebrigtsen varsler en endelig avklaring etter påske. Blir den som han tror, kan en marinebase med dypvannskai, tørrdokk, 15.000 kvadratmeter bygningsmasse og et fjellanlegg på 25.000 kvadratmeter bli din. Prisantydning: Drøye hundre millioner kroner.