TÅREGASS: Det begynte som fredelige demonstrasjoner, men endte med tilløp til gateslag i Århus da antirasister og høyreekstreme møttes. (Foto: DKTV 2)
TÅREGASS: Det begynte som fredelige demonstrasjoner, men endte med tilløp til gateslag i Århus da antirasister og høyreekstreme møttes. (Foto: DKTV 2)

Fem demonstranter siktet for vold mot politiet i Århus

Nær 90 demonstranter ble pågrepet av politiet etter lørdagens demonstrasjoner i den danske byen.

Ifølge politiet i Østjylland blir fem personer fremstilt for retten etter bråket i Århus i forbindelse med demonstrasjonene lørdag. Av disse fem personene er fire danske og en tyrker.

Fire personer siktes for vold mot tjenestemenn etter å ha kastet stein og flasker mot politiet. En av disse siktes også for overtredelse av utlendingsloven etter å ha oppholdt seg ulovlig i Danmark. Den siste av de fem blir siktet for forsøk på grov vold mot tjenestemann samt grov forstyrrelse av den offentlige orden.

Totalt 89 personer ble pågrepet av politiet i Østjylland etter demonstrasjonen.

– Av de pågrepne tilhørte to personer den såkalte høyrefløyen, mens resten var fra løse fraksjoner fra motpartens side, opplyser sjefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen ved Østjyllands politi til tv2.no søndag.

Tre personer var fra Norge. Disse tre ble sammen med de øvrige pågrepne løslatt lørdag kveld etter å ha blitt avhørt av politiet.

Norske høyreekstreme i Århus

Lørdag arrangerte den høyreekstreme organisasjonen Danish Defence League en demonstrasjon i Mølleparken i Århus.

De hadde invitert trosfeller fra hele Europa til demonstrasjonen, og flere hundre høyreekstreme fra en rekke europeiske land deltok.

Fra Norge skal rundt 25 personer fra Norwegian Defence League og 20 personer fra «Stopp islamiseringen av Norge» ha vært til stede.

Flere antirasistiske og venstreradikale organisasjoner hadde samtidig trommet sammen til en stor motdemonstrasjon som startet på Rådhusplassen i Århus.

Angrep politiet

I forkant av lørdagens demonstrasjon hadde politiet i Østjylland mobilisert store politistyrker.

Dette for å forhindre at det skulle komme til sammenstøt mellom deltakere på de to markeringene i byen.

– Vi har hatt en god dialog med arrangørene på begge sider i flere uker før demonstrasjonene. Vi var enige om at dette skulle gå fredelig for seg, forteller sjefpolitiinspektøren til tv2.no.

Og lenge så det ut til at politiet hadde lyktes med sin strategi.

– Et par hundre var samlet i Mølleparken, mens fem tusen var samlet i motdemonstrasjonen. I det store og det hele tror jeg de fleste av dem hadde en fin opplevelse.

Ikke før ut på ettermiddagen startet bråket da unge innvandrere og anti-fascister forsøkte å komme seg forbi politisperringene rundt Mølleparken hvor anti-islamistene hadde samlet seg.

– Det var en gruppe på rundt 100 mennesker som laget bråk, forteller sjefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen til tv2.no.

Da disse personene ble holdt tilbake av politiet, gikk de til angrep mot politiet med stein og flasker.

En politimann ble hardt skadet da han fikk en flaske i bakhodet, mens tre andre politimenn ble lettere skadet.