HØYREEKSTREM SAMLING: Høyreekstreme fra en rekke land var samlet i Århus lørdag. Også medlemmer av den høyreekstreme grupperingen Norwegian Defence League. (Foto: Bent Skjærstad/TV 2)
HØYREEKSTREM SAMLING: Høyreekstreme fra en rekke land var samlet i Århus lørdag. Også medlemmer av den høyreekstreme grupperingen Norwegian Defence League. (Foto: Bent Skjærstad/TV 2)

Rekordmye politi i Århus foran høyreekstrem samling

Politiet på Østjylland har innkalt den største beredskapen noensinne foran lørdagens internasjonale høyreekstreme samling i byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil være veldig synlige i gatebildet. Det vil være mer politi i Århus enn det noensinne har vært tidligere, sier sjefpolitiinspektør Bent Preben Nielsen til avisa Politiken.

– I mine 35 år på Jylland er dette den største aksjonen jeg har vært med på, sier han.

MØTTE HØYREEKSTREME: TV 2-reporter Bent Skjærstad er i Århus. (Foto: TV 2)

Demonstrasjonen skal ifølge Danish Defence League etter planen foregå i Mølleparken i tidsrommet kl. 14 til 17 lørdag.

LES OGSÅ: Frykter voldelige sammenstøt i Århus lørdag

Mange av butikkene og kafeene i nærheten holder foreløpig åpent, men flere har tilkalt ekstra vakthold.

Flere hundre høyreekstremister fra en rekke land, også Norge, er ventet til samlingen, som arrangeres av Danish Defence League. Det er ventet at flere lokale og internasjonale høyreorienterte skal holde taler.

BARRIKADERT: Den engelske puben Waxies i Frederiksgade i Århus har satt opp stengsler foran vinduer og dører i forkant av den varslede høyreekstreme demonstrasjonen. (Foto: TV 2)

LES OGSÅ: English Defence League benekter kjennskap til Anders Behring Breivik

Norske høyreekstreme i Århus

TV 2s reporter Bent Skjærstad er i Århus og forteller at høyreekstremister fra en rekke land har kommet til byen for å demonstrere mot islam.

I ÅRHUS: Leder i Norwegian Defence League, Ronny Alte, er på Mølleplassen i Århus hvor den høyreekstreme demonstrasjonen foregår. (Foto: Bent Skjærstad/TV 2)

– Det har kommet cirka 20 personer som tilhører Norwegian Defence League (NDL) til Århus. De kommer fra ulike deler av Norge og samles her i Århus. I tillegg har rundt 25 personer fra grupperingen «Stopp islamiseringen av Norge» kommet, sier Skjærstad på telefon til tv2.no lørdag.

– De høyreekstreme retter veldig ofte sinnet mot muslimer - og det som kommer til å skje her, er at et hundretalls av disse kommer til å dukke opp her. Det er ikke den store demonstrasjonen, forteller Skjærstad på TV 2 Nyhetskanalen lørdag formiddag.

– Det mange frykter når så mange grupperinger fra så mange europeiske land er samlet i Århus - er at de vil benytte muligheten til å knytte enda sterkere bånd. De vil forsøke å få en «boost» - og igjen forsøke å sette fart på rekrutteringen og det arbeidet de driver med rundt om i Europa.

Motdemonstrasjon

Samtidig har gruppa Aarhus For Mangfoldighet trommet sammen til motdemonstrasjon. De har samlet antirasister og venstreradikale som vil demonstrere kun få hundre meter fra de høyreekstreme. Motdemonstrasjonen skal starte kl. 13 på Rådhusplassen. – Disse to gruppene har ekstreme fellestrekk. De har et enormt hat inni seg og de ønsker å bruke voldelige midler for å uttrykke sitt budskap, sier Abid Q. Raja.

– Akkurat nå kommer det busslaster med antirasistisk ungdom fra København. Det er også mange som kommer fra Norge, sier Skjærstad til tv2.no.

Politiet i Århus tror fortsatt på en fredelig avvikling av demonstrasjonene.

– Vi har som mål at ingen skal bli arrestert. Vi kommer til å ha en dialogorientert fremgangsmåte, men vi har det nødvendige mannskap i bakhånd dersom dialog ikke fører fram, sier talsmann for politiet i Århus, Morten Brøndum, til den danske avisen Ekstra Bladet.

MOTDEMONSTRASJON: I Århus har venstreradikale og antirasister forent krefter og demonstrerer mot høyreekstremistene som arrangerer samling i byen. (Foto: DKTV2)

LES OGSÅ: Ordførerkandidat var NDL-medlem

– Ekstremt farlig

Venstrepolitiker Abid Q. Raja mener det er svært urovekkende at etniske nordmenn er rekruttert til de høyreekstreme bevegelsene.

– Dette er altså motsvaret til radikale islamister. Dette er den andre gruppen som har vilje og evne til å gripe våpen - og til å ta liv og til å begå en type terror. Denne gruppa er ekstremt farlig, sier han på TV 2 Nyhetskanalen lørdag.

LES OGSÅ: Medlems-boom for høyreekstreme

MANGLER LEDER: Norwegian Defence League står nå uten talsmann, etter at Rune Hauge har trukket seg. (Foto: Bent Skjærstad/TV 2)

– Disse to gruppene har ekstreme fellestrekk. De har et enormt hat inni seg og de ønsker å bruke voldelige midler for å uttrykke sitt budskap, sier Raja.

Han mener også det er en skremmende utvikling vi ser i Europa.

– Bevegelsene på begge ytterkanter blir større og sterkere - og tydeligere. Særlig urovekkende er det at dette også gjelder Norge. Vi vet ikke hva vi har i vente i årene som kommer i Norge.

(TV 2/NTB)