ALLMENNYTTIG? Den omstridte millionstøtten Jonas Gahr Støre ga sin venn Felix Tschudi skulle brukes til allmennyttige formål, men Tschudi satte i stedet i gang et forskningsprosjekt på hvordan han kunne frakte jernmalm fra sin egen gruve i Kirkenes til Kina, viser dokumenter TV 2 har fått tilgang til. (Foto: Montasje)
ALLMENNYTTIG? Den omstridte millionstøtten Jonas Gahr Støre ga sin venn Felix Tschudi skulle brukes til allmennyttige formål, men Tschudi satte i stedet i gang et forskningsprosjekt på hvordan han kunne frakte jernmalm fra sin egen gruve i Kirkenes til Kina, viser dokumenter TV 2 har fått tilgang til. (Foto: Montasje)

Støre-venn forsket på egen gruve

Millionstøtten fra utenriksministeren skulle brukes til allmennyttige formål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den omstridte millionstøtten Jonas Gahr Støre ga sin venn Felix Tschudi skulle brukes til allmennyttige formål, men Tschudi satte i stedet i gang et forskningsprosjekt på hvordan han kunne frakte jernmalm fra sin egen gruve i Kirkenes til Kina.

Milliardæren Felix Tschudi fikk seks millioner kroner fra utenriksminister Jonas Gahr Støre for å lage en stiftelse for å forske på logistikk i nordområdene.

Konfidensielle dokumenter TV 2 har fått tilgang til avslører imidlertid at forskningen gikk rett inn i Tschudis egen private virksomhet.

Tschudi ønsket nemlig at stiftelsen skulle forske på hvordan han kunne frakte jernmalm fra sine egne gruver til kunder i Kina.

Jernmalmgruven i Sydvaranger ble gjenåpnet i 2009, og det da nystartede selskapet Sydvaranger Gruve AS skulle stå for driften. Tschudi Shipping Company hadde tre år tidligere kjøpt alle aksjene i Sydvaranger.

I dokumentene heter det blant annet:

«Forekomsten ligger nært Den nordlige sjørute, noe som vil medføre betraktelig kortere seilinger til Kina.»

Faksimile av et av dokumentene som TV 2 har fått innsyn i.
Faksimile av et av dokumentene som TV 2 har fått innsyn i.

Et annet dokument viser at Tschudi Shipping var involvert i forskningsprosjektet, som endte med en historisk seilas fra Kirkenes til Kina gjennom Nordøstpassasjen høsten 2010.

Felix Tschudi ville fredag ikke kommentere pengebruken overfor TV 2.

Av dette dokumentet fremgår det at Tschudi Shipping var involvert.
Av dette dokumentet fremgår det at Tschudi Shipping var involvert.

REAGERER PÅ TV 2S OPPLYSNINGER: Leder Anders Anundsen i Stortingets
  kontroll- og konstitusjonskomité. (Foto: Terje Bendiksby)
REAGERER PÅ TV 2S OPPLYSNINGER: Leder Anders Anundsen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. (Foto: Terje Bendiksby)

– Det er åpenbart at det som dere har funnet ut, styrker det som noen har indikert; at det har vært nære bånd mellom denne stiftelsen og Tschudi Shipping, sier Anders Anundsen, som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, til TV 2.

– Jeg forventer at vi får all relevant dokumentasjon slik at vi kan gå gjennom også denne delen av saken, for å vurdere hvor nær tilknytningen har vært mellom dette prosjektet og Tschudi Shipping, sier Anundsen.

Som TV 2 har fortalt tidligere var embedsverket i Utenriksdepartementet bekymret for den tette koplingen mellom vennene Støre og Tschudi.

Støre har imidlertid avvist alle krav om å få vurdert sin egen habilitet i forhold til pengeoverføringene.

Økonomisk vinning?

På spørsmål fra TV 2 om redervennen Felix Tschudi kan ha hatt økonomisk vinning av beløpet på seks millioner kroner som stiftelsen fikk, svarer utenriksminister Jonas Gahr Støre:

AVVISER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at Tschudi
  og Rederiforbundet allerede i september ble garantert pengestøtte til
  prosjektet. (Foto: TV 2)
AVVISER: Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser at Tschudi og Rederiforbundet allerede i september ble garantert pengestøtte til prosjektet. (Foto: TV 2)

– Forutsetningen for dette har vært et allmennyttig formål om å løfte kunnskap. Det ligger i innvilgelsen av søknaden fra Norges Rederiforbund, hvor flere deltok.

– Så svaret er nei?

– Nå skal jeg gi detaljerte svar på det til Stortinget, sier Jonas Gahr Støre.

Torsdag fortalte TV 2 at selv om Støre ikke avviser at det i interne UD-dokumenter kan være interessant informasjon omkring millionstøtten, vil han likevel ikke offentliggjøre de interne dokumentene.

LES OGSÅ: Hemmeligholder dokumenter om millionstøtte til redervenn

– Klart brudd på loven

Onsdag fortalte TV 2 om dokumenter som viste at Tschudi var i kontakt med UD om penger hele tre uker før den formelle søknaden kom, og i fredagens VG kom det frem at flere dokumenter i denne saken ikke er arkivert.

En av Norges fremste eksperter på offentlig rett, Hans Petter Graver, mener dette er et klart brudd på loven:

– I dette tilfellet kan jeg vanskelig se at departementet har fulgt offentlighetsloven og arkivloven. Begge lovene sier helt klart at dokumenter som kommer inn til departementet skal journalføres og arkiveres, sier Graver til TV 2.

604846

Utenriksministeren avviser overfor TV 2 at hans departement har brutt loven.

– Jeg mener vi har fulgt de pålegg som reglene gir på det området. Jeg forstår det slik at de som har drevet med arkiv her, har fulgt det som er av regler om hva som skal arkiveres, sier Støre til TV 2.

LES OGSÅ: Få mener Støre har håndtert Tschudi-saken bra