I TVERRA: Andy Carroll jobbet hardt mot sin gamle klubbe, men det nærmeste spissen kom scoring var etter en heading i tverrliggeren. (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)
I TVERRA: Andy Carroll jobbet hardt mot sin gamle klubbe, men det nærmeste spissen kom scoring var etter en heading i tverrliggeren. (Foto: PHIL NOBLE/Reuters)

Duket for nok en Newcastle-Liverpool-klassiker

Sjekk listen over tidligere storoppgjør. Søndag møtes de to lagene til ny potensiell scoringsorgie på St. James' Park.

Se Newcastle-Liverpool søndag 1. april klokken 14.30 - direkte på TV 2 Premier League HD 1 og tv2sumo.no.

NB! Denne saken er fra 2012.

Søndagens oppgjør på St. James' Park er mellom to av klubbene som har stått for noen av Premier League-historiens mest underholdende kamper opp gjennom årene. Både på Anfield og St. James' Park har målene rullet inn begge veier, og her tar vi en titt på seks av de mest begivenhetsrike Premier League-feidene de to klubbene har utkjempet, samt en godbit fra tidligere tider.

Se Newcastle-Liverpool søndag klokken 14.30 - direkte på TV 2 Premier League HD 1 og tv2sumo.no.

Liverpool-Newcastle 4-3, 3. april 1996
Kveldskampen på Anfield våren 1996 er blant engelsk fotballs største kamper gjennom tidene, og ble sågar kåret til tiårets kamp da Premier League feiret seg selv med høytidelige markeringer etter ti års eksistens i 2003.

Robbie Fowler sendte hjemmelaget i ledelsen etter to minutter, før Les Ferdinand og David Ginola sørget for at Newcastle hadde snudd kampen til 2-1 allerede før kvarteret var spilt. Fowler utlignet med sitt andre mål ti minutter etter pause, før Faustino Asprilla på ny gav Newcastle ledelsen bare to minutter etterpå.

Halvveis i andre omgang satte Stan Collymore inn 3-3 for de røde, før samme mann etter samarbeid med legendene John Barnes og Ian Rush banket inn seiersmålet til 4-3 på overtid. Newcastles manager, den tidligere Liverpool-spilleren Kevin Keegan, uttalte følgende: «Etter kampen snudde jeg meg til Terry Mac (Terry McDermott, hans assistent, red.anm.) og sa: 'Jeg vet jeg burde være skuffet, men jeg opprømt'.»

Liverpool-Newcastle 4-3, 10. mars 1997
Det heter seg at historien gjerne har en tendens til å gjenta seg, men at de to lagene allerede under ett år senere skulle sørge for nøyaktig det samme resultatet var likevel overraskende. Denne gangen var Liverpool det dominerende laget i første omgang og ledet hele 3-0 etter scoringer av Steve McManaman, Robbie Fowler og Patrik Berger.

Etter pause sluknet derimot de røde, og scoringer fra Keith Gillespie, Faustino Asprilla og Warren Barton sørget for at Newcastle var tilbake i kampen og så ut til å sikre seg uavgjort da sluttsekundene tok til.

Nok en gang kom det dog en Liverpool-scoring i sistes sekund som fratok Newcastle et sårt tiltrengt bortepoeng. Denne gangen var det måltyven selv, Robbie Fowler, som stanget inn et innlegg fra Stig Inge Bjørnebye og sikret nok en 4-3-seier for hjemmelaget på Anfield.

Liverpool-Newcastle 4-3, mars 1997. Kvarme, Asprilla og James. (Foto: DAVE KENDALL/AP)
Liverpool-Newcastle 4-3, mars 1997. Kvarme, Asprilla og James. (Foto: DAVE KENDALL/AP)

Newcastle-Liverpool 1-4, 30. august 1998
Også på St. James' Park scoret Liverpool fire ganger i løpet av en kamp på 90-tallet.

Newcastles nyansatte manager Ruud Gullit valgte å se kampen fra tribuneplass, og fikk se sitt nye mannskap bli maltraktert av Michael Owen og resten av Liverpool-laget. Den unge spissen scoret tre ganger i første omgang, og selv om Newcastles nyankomne franske verdensmester Stephane Guivarc'h scoret i debuten ble det aldri spennende i nordøst.

Patrik Berger scoret Liverpools fjerde like før pause og satte med det inn sluttresultatet til 4-1 for bortelaget.

Liverpool-Newcastle 4-2, 28.desember 1998
Senere samme sesong skulle nok en gang Liverpool score fire ganger mot de svarthvite. Nolberto Solano sendte gjestene i føringen, før daværende Newcastle-spiller Dietmar Hamann fikk se det røde kortet. Til tross for at de var en mann mindre gikk Ruud Gullits mannskap opp i 2-0 ved Andreas Andersson drøye ti minutter ut i andre omgang, og mye tydet på at de skulle få sin første seier over Liverpool siden 1995.

Nok en gang skulle derimot unge lovende Michael Owen terrorisere Newcastle-forsvaret, og sammen med spissmakker Karl-Heinz Riedle snudde han kampen for hjemmelaget. Den tysk-engelske duoen scoret to ganger hver i løpet av sytten minutter, sørget for 4-2-seier til til hjemmelaget og gav «The Kop» mulighet til å mobbe Ruud Gullit for hans «sexy fotball».

Newcastle-Liverpool 1-5, 28.desember 2008
Til tross for at Newcastle selvsagt har tatt noen seire over Liverpool opp gjennom årene er det nok en Liverpool-seier som blir neste punkt på klassiker-listen. Nøyaktig ti år etter 4-2-seieren på Anfield vant nemlig de røde 5-1 på St. James' Park. Bortelaget ledet Premier League og var i sin beste form på mange år, noe Newcastle for alvor fikk unngjelde for.

Steven Gerrard og Sami Hyypiä sendte de røde foran, før David Edgar reduserte for hjemmelaget på overtid i første omgang. Etter pause var derimot Liverpool fullstendig dominerende. Ryan Babel la på til 3-1, Steven Gerrard satte inn sitt andre da han la på til fire, før Xabi Alonso fastsatte sluttresultatet til 5-1.

Som om ikke Liverpools fem scoringer var nok ble hjemmelagets keeper Shay Given kåret til banens beste, noe som skulle si det meste om hvordan kampen utartet seg.

Se også: Golden Goals animasjon av hvordan Steven Gerrard feiret seieren

Steven Gerrard. Newcastle-Liverpool 1-5, 28.desember 2008. (Foto: GRAHAM STUART/AFP)
Steven Gerrard. Newcastle-Liverpool 1-5, 28.desember 2008. (Foto: GRAHAM STUART/AFP)

Newcastle-Liverpool 3-1, 11.desember 2010
Dette var Alan Pardews første kamp som Newcastle-manager og på mange måter også hans viktigste. Fansen var mot ham fra dag én, fordi han ikke på langt nær var den de hadde håpet skulle ta over da Chris Hughton fikk sparken. Hughton var en populær mann blant fansen, de ville ikke ha ham sparket i det hele tatt, og supportergrupper protesterte mot eier Mike Ashley utenfor stadion forut for kampstart.

Selve oppgjøret ble en real klassiker, der Newcastle-kaptein Kevin Nolan, som er født og oppvokst i Liverpool, satte inn åpningsmålet etter et kvarter. Like etter pause utlignet Dirk Kuyt, før en annen merseysider, Joey Barton, satte inn 2-1 for Newcastle ti minutter før slutt. På overtid la Andy Carroll på til 3-1 for hjemmelaget, og kanskje var det akkurat denne scoringen som gjorde at Liverpool drøye halvannen måned senere betalte £35 millioner for hans tjenester.

Newcastle (Foto: Steve Drew/Pa Photos)
Newcastle (Foto: Steve Drew/Pa Photos)

Viktig kamp søndag
Som vi ser har de fleste av klassikeroppgjørene mellom lagene endt med Liverpool-seier, og også det motsatte oppgjøret denne sesongen endte med rød jubel. Craig Bellamy scoret blant annet to ganger da Liverpool seiret 3-1 på sin egen hjemmebane. Forut for oppgjøret på St. James' Park er det likevel Newcastle som må sees på som favoritt.

Alan Pardews mannskap er helt oppe på sjetteplass på tabellen, kun målforskjell skiller dem fra Chelsea på plassen foran og de har bare fem poeng opp til Tottenham som ligger på den siste Mesterliga-plassen. Liverpool er hele åtte poeng bak søndagens hjemmelag, og dersom Kenny Dalglishs gutter skal ha mulighet til å havne foran de svarte og hvite på tabellen bør søndagens oppgjør vinnes.

En liten klassiker fra «gamledager», Newcastle-Liverpool 9-2, 1.januar 1934
Helt til slutt tar vi med enda et klassisk oppgjør, fra så langt tilbake i tid som 1934. 17 000 tilskuere på St. James' Park så Liverpool bli valset fullstendig over av et hjemmelag som ikke ga seg før det stod 9-2 i målprotokollen. Dette er (til nå) det mest målrike oppgjøret de to lagene imellom, og gav hjemmefansen muligheten til å hovere overfor sine røde motstandere i mange år.

Det skal nok mye til for at det scores så mange som elleve mål til sammen søndag, men så lenge begge lagene har så mye å spille for som de har kan uansett en ny klassiker være i gjære.

Har du spillere fra disse klubbene på ditt lag? Spill Premier League-manager
Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk