TROSSER RISIKO: For Bjørg Braathen (67) har ønsket om å se yngre ut ført henne til en plastisk kirurg.  (Foto: God morgen Norge)
TROSSER RISIKO: For Bjørg Braathen (67) har ønsket om å se yngre ut ført henne til en plastisk kirurg. (Foto: God morgen Norge)

Bjørg (67) legger seg under kniven: – Når jeg ser meg selv i speilet ser jeg bare den skrukkete halsen min

67-åringen trosser familie og risiko, og tar en ansiktsløftning.

– Det plager meg at jeg har så mye rynker på halsen. Det har plaget meg i flere år. De gjør at jeg ser mye eldre ut enn jeg føler meg, sier Bjørg Braathen (67).

Hun føler seg ikke eldre enn en femtiåring, og derfor vil hun se ut deretter.

Men årenes løp setter preg på et ansikt. Når vi eldes mister vi volum i ansiktet. Bein, muskler og volum forsvinner. Huden blir til overs. Ansiktet blir rynkete, leppene smalere og avstand mellom munn og nese blir lengre.

Dette frykter vi mest med å bli eldre

Erstatte volum med eget fett

Kirurgen bruker fett fra pasientens mage for å bygge opp volum i ansiktet.  (Foto: God morgen Norge)
Kirurgen bruker fett fra pasientens mage for å bygge opp volum i ansiktet. (Foto: God morgen Norge)

– Før trodde man at man bare kunne dra huden bakover, men sånn er det ikke, sier plastisk kirurg Bjørn Tvedt.

Han skal operere Bjørg, og mener at hun for å oppnå et bra og varig resultat må løfte ansiktets underliggende strukturer.

For å bygge opp 67-åringens ansikt vil han gjøre enn hel ansiktsløftning, noe som innebærer hele ansiktet, fra panne til hals. I tillegg vil han utføre øyelokksplastikk.

Volumet hun har mistet vil han erstatte med hennes eget fett.

Har du noen betenkeligheter med å operere kvinner i Bjørgs aldersgruppe?

– Det finnes ingen øvre aldersgrense. Eldre mennesker har like sterke følelser for sitt utseende som du og jeg har. Er du 90 år kan det like gjerne være ting med ditt utseende som plager deg.

Ser bare halsen

Det er et stort inngrep Bjørg skal igjennom. Hun legges i full narkose.

Hvorfor vil man gjøre noe så drastisk for å se ti år yngre ut? Bjørg har tenkt på det i mange år.

– Jeg har hengt meg opp i det. Når jeg ser meg selv i speilet så ser jeg bare den skrukkete halsen min. Se her, sier hun og drar i halsen.

– Det er ikke noe fint, vet du!

Slik holder du rynkene unna

Bjørg (67) tar drar alltid skjerfet godt rundt halsen om hun skal ut blant folk. Når hun ser seg selv i speilet er det kun halsen hun ser...  (Foto: God morgen Norge)
Bjørg (67) tar drar alltid skjerfet godt rundt halsen om hun skal ut blant folk. Når hun ser seg selv i speilet er det kun halsen hun ser... (Foto: God morgen Norge)

Økning i kosmiske behandling

I Norge eksisterer det ingen sikre tall på forekomst av kosmetisk kirurgi. Tall fra levekårsundersøkelsen om helse i 2008 viser at nærmere fem prosent i alderen 18–65 år har fått utført en kosmetisk operasjon som de har betalt for selv. Seks prosent av inngrepene ble gjort i utlandet. Det er langt flere kvinner enn menn som etterspør slik behandling, men andelen menn er langsomt økende.

Voksne kvinner snakker ikke så mye om det, men en ringerunde rundt til klinikkene viser at de kommer i økende antall for å rette på sitt utseende. Eller?

Morten Rynning Kveim er plastikkirurg og bekrefter dette, men ber oss være kritiske.

– Klinikker vil vise til tall for å hausse opp sitt produkt. De vil gjerne la oss tro at etterspørselen er enda større enn det den er, sier Kveim.

Les også: Plastisk kirurgi i ferd med å bli allemannseie

Industrien tar av

Vi fôres med reklame for kosmetiske behandlinger, spesielt de som ikke krever kirurgi, og Norge ligger langt over de fleste andre Europeiske land i tetthet av plastiske kirurger.

Kveim mener overtilbudet av skjønnhetsbehandlinger ikke er av det gode, men noe som kan føre til press og overbehandling.

– Hvis du søker etter hageredskaper på internett kan det sprette opp bannere med tilbud om å operere brystene, sier Kveim.

Dette bør være opp til hver enkelt.

– De som ønsker informasjonen, må lett kunne finne den. De som ikke etterlyser det, bør heller ikke få tilbudet tredd ned over hodet på seg, sier Kveim.

Les også: Ingen kontroll på hvem som setter skjønnhetssprøyter

Folk holder det hemmelig

Bjørg forteller om rynkekremreklamer og «bli ny»-serier med Jan Thomas. Det er ingen tvil om at det er et fokus på utseende, og den karusellen vil 67-åringen gjerne være med på. Da hun fortalte venninnene om at hun vurderte å fikse på utseende var de overraskende positive.

– Jeg fikk høre at flere av dem hadde fikset på noe uten å si det. Veldig mange gjør det, men de sier det ikke, tror Bjørg.

Hennes yngste sønn var ikke like begeistret for morens beslutning.

– Han synes det er tullete, men det får bli hans sak. Hvis mor er fornøyd, bør de være fornøyd, sier hun.

Risiko og komplikasjoner

I tillegg til ansiktsløftingen får Bjørg også utført øyeplastikk. Operasjonen tok over fem timer.  (Foto: God morgen Norge)
I tillegg til ansiktsløftingen får Bjørg også utført øyeplastikk. Operasjonen tok over fem timer. (Foto: God morgen Norge)

Ved å legge seg under kniven risikerer hun komplikasjoner i form av blodansamlinger under huden, skade av nerver som styrer ansiktsmuskulaturen og i enkelte tilfeller nedsatt føleevne. Hun er redd for å bli stiv i maska, men synes likevel det er verd risikoen.

– Jeg tror jeg kommer til å føle meg friskere. Og finere. Jeg tror jeg kommer til å kunne rette opp ryggen og se meg selv i speilet og være fornøyd.

Blir Bjørg fornøyd? Følg serien om Bjørg på tv2.no