pasta originale (Foto: Faksimile Stabburet.no/Leserfoto)
pasta originale (Foto: Faksimile Stabburet.no/Leserfoto)

– Se hva som møtte meg da jeg rev av plasten

Derfor er emballasjen ofte mye mer delikat enn innholdet.

«Jeg føler meg lurt i forhold til Originale Pasta sine forpakninger med nye retter, se hva som møtte meg rett etter at jeg rev av plasten på produktet etter anbefalt tid i mikroen», skriver en mannlig leser i en mail.

Han er ikke særlig fornøyd. Med mailen har han lagt ved bilder av Penne Mozarella med mozarella, cherrytomater og spinat, og Penne Paprika Pikante med grillet paprika og røkt skinke i ostesaus med chili.

Se også: Det er åtte gram viltkjøtt i Toros gryte

Slik tas emballasjebildene

Men hva kan man egentlig forvente av den ferdige retten?

Espen Vesterdal Larsen, mat- og drikkefaglig rådgiver på Kulinarisk akademi, hadde ikke forventet seg mer av pastaretten.

– Jeg er kokk, og jeg hadde ikke forventet noe annet fordi jeg ikke ville spist enn pastaferdigrett, men en forbruker har kanskje ikke samme syn på det. Pasta i seg selv er veldig kjedelig på bilde. Jeg ser at det kan være pyntet litt, det er flere tomater på bildet i Penne mozarella-retten, enn antallet man ser i den ferdige retten, sier Vesterdal Larsen.

På pakningen ser det ut til å være brukt friske urter, men det ikke er tilfelle i den oppvarmede retten.

Har du kjøpt mat som er finere på pakken? Send en mail til synne@mastifftv.no

Saken fortsetter under bildet.

pasta-originale (Foto: Leserfoto)
pasta-originale (Foto: Leserfoto)

Les også: Innrømmer at det ikke er guacamole

Ofte mer garnityr på bildet

– Maten skal være så fin som mulig på pakka, men det er veldig viktig at det er reelt. Det er ofte mer garnityr på emballasjen enn det er i selve produktet, og den retten som er i skåla har ingenting å gjøre med den som er på emballasjen.

Ifølge Vesterdal Larsen er det ikke sånn at fotografen hiver ferdigretten inn i mikroen for deretter å fotografere den. Retten lages gjerne fra bunnen av.

– Generelt er man ikke fornøyd med produktene slik de er. Burgeren som er avbildet hos hurtigmatkjedene, er ikke den samme du holder i hånda.

Se også: Du trodde det var skinke på Grandiosaen?

– Alle manipulerer litt

– Alle manipulerer produktene littegrann for at de skal ta seg godt ut. Det er ene og alene for at retten skal være innbydende og selge mer. Hvis man hadde tatt et bilde av innholdet hadde mange produsenter vært nødt til å legge ned, sier Vesterdal Larsen.

Men smaker maten dårligere hvis den ikke er fin?

– Man spiser mye med øynene, hvis man har et dårlig førsteinntrykk når retten er varmet opp, så vil det jo ikke smake så godt. Men får du en positiv opplevelse «dette ser bra ut», vil det sikkert smake bedre. Jeg er helt klar på at når det gjelder denne typen produkt er det store begrensninger i forhold til hva man kan gjøre industrielt, sier Vesterdal Larsen.

Smakte på Penne Mozarella

I høst fikk vi med oss kokkene fra The flying culinary circus for å smake på tolv ferdigretter, blant rettene var Penne Mozarella fra Stabburet.

Les saken: – Dette ligner markklysa jeg pleier å ha med meg på fisketur

På pakken skriver produsenten «Du tror det ikke før du har smakt det selv!».

– Det er veldig morsomt, for du tror det ikke før du har smakt det selv – jeg hadde aldri trodd noe kunne smake så jævlig, så de har for så vidt rett, sa kokk Hans Kristian Larsen.

Vår leser er kanskje inne på noe, retten endte med en toer på terningen.

– Retten ligner ikke pakka, og innholdet ser slapt ut. Smaken er ikke bra, pastaen er ødelagt, ble konklusjonen.

Saken fortsetter under bildet.

pasta-originale (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
pasta-originale (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Stabburets kommentar

I forbindelse med kokkenes slakt av Penne Mozarella ba vi Inger Marie Ingdahl, informasjonssjef i Stabburet, kommentere.

– Vi lager produkter som forbruker vil ha og som de setter pris på. Våre produkter er enkle å lage samtidig som de smaker godt, uttalte Ingdahl.

– Leseren vår følte seg lurt når han åpnet emballasjen på Pasta Originale, har han grunn til å føle seg lurt?

– Vi har fotografert den retten som ligger i pakken og er produsert på fabrikk. Ingrediensene er de samme på bildet som i retten - også forholdet pasta, saus og grønnsaker. Om det i denne retten kun var tre tomater totalt må det da ha skjedd en feil. Det skal være flere, derfor beklager vi det. Det selges over 800.000 pastaretter i denne serien i løpet av ett år, og vi mottar få forbrukerklager. Vi har smaksgaranti på hele serien – hvis du ikke er fornøyd gir vi deg pengene tilbake, sier Ingdahl til TV 2 hjelper deg.

Les også: Hva gjorde egentlig plastposen i pølsa...?

Ikke varm da den ble avbildet

Retten ble tinet opp på benken, og var ikke varm da den ble fotografert. Ingdahl forteller at de la tre tomater og litt spinat på toppen for å synliggjøre hva retten inneholder.

– Normalt sett vil ofte de tyngre grønnsakene falle til bunnen når man rører rundt.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter