Bjørg Braathen (67) er i full jobb og aktiv på fritiden. Nå vil hun gå drastisk til verks for å forsinke aldringstegnene.  (Foto: God morgen Norge)
Bjørg Braathen (67) er i full jobb og aktiv på fritiden. Nå vil hun gå drastisk til verks for å forsinke aldringstegnene. (Foto: God morgen Norge)
Bjørg Braaten (67) er i full jobb og aktiv på fritiden. Nå vil hun gå drastisk til verks for å forsinke aldringstegnene.  (Foto: God morgen Norge)
Bjørg Braaten (67) er i full jobb og aktiv på fritiden. Nå vil hun gå drastisk til verks for å forsinke aldringstegnene. (Foto: God morgen Norge)

Bjørg (67) vil gå drastisk til verks for å bli kvitt rynkene på halsen

Over halvparten av norske kvinner kjenner minst én person som har fått utført kosmetiske inngrep.

Bjørg Braathen er 67 år og føler seg ekskludert. I damebladene overdrysses 20-, 30-, 40- og 50-åringene med sminke- og klestips. Der stopper det.

– Da er det liksom ikke noe mer. Vi eldre er ikke lenger med, men det vil vi absolutt være, for inni oss er vi veldig med, sier 67-åringen.

For å passe inn har hun gått drastisk til verks og bestemt seg for å ta en plastisk operasjon.

– Omgivelsene mine sier jo at de ikke legger merke til det. Men nå sa jo svigerdatteren min i går: «Er det rynkene på halsen du tenker på, svigermor?» Så da gjør de kanskje det likevel.

Dette mener kjendisene om voksne kvinner som tar plastisk kirurgi

Fokus på utseende overalt

Det er ingen tvil om at det er et stort fokus på utseende i dagens samfunn. Fra butikkhyllene skuer de syltynne modellene på oss fra glossy magasiner. På nettet fristes du til å klikke på titlene «Slik holder du rynkene unna», «Bli slankere på ti dager» og «Få perfekte vipper og bryn». Tv-programmer som Extreme Makeover og Plastic Fantastic sender bilder rett fra operasjonssalen og inn i folks hjem.

Unge vakre kvinner dominerer bladhyllene. De glossy magasinene er med på å opprettholde et sterkt fokus på utseende i vår hverdag.  (Foto: Håkon Mosvold Larsen)
Unge vakre kvinner dominerer bladhyllene. De glossy magasinene er med på å opprettholde et sterkt fokus på utseende i vår hverdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen)

– Bare i løpet av noen tiår er synet på denne typen inngrep gått fra å være en ekstremhandling som omfattet noen få, til å bli en mulighet langt flere vurderer, sier psykolog og forsker Tilmann von Soest til God morgen Norge.

Flere vil legge seg under kniven

Selv om kosmetisk kirurgi er et hyppig omtalt tema i media, vet man lite om hvor mange og hvem som faktisk kjøper kosmetiske operasjoner. Det tyder likevel på at det er ganske mange av oss. Fokus på helse i vid forstand, bedre personlig økonomi og et større tilbud gjør kosmetisk kirurgi til et aktuelt spørsmål for stadig flere.

En undersøkelse gjennomført ved Universitetet i Oslo viser at over halvparten av norske kvinner kjenner minst én person som har fått utført kosmetiske inngrep. Drøyt en femdel av de spurte kunne selv tenke seg å gjennomføre et slikt inngrep.

Hva er det som får oss til å gjennomgå kosmetisk kirurgi for å fikse på utseendet?

– En motivasjon kan være styrket selvfølelse gjennom forbedring av utseendet. Men undersøkelsen tyder på at sosiale faktorer, som for eksempel å ha kjennskap til andre opererte og det å bli oppfordret til å ta en kosmetisk operasjon, er en viktigere motivasjonsfaktorer, sier von Soest.

Her er triksene som holder deg ung uansett alder

Urimelig kroppsideal

Tilmann von Soest er psykolog og forsker ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet forsket på problemstillinger knyttet til selvfølese, kroppsbilde og personlighet.  (Foto: Psykologisk Institutt)
Tilmann von Soest er psykolog og forsker ved Universitetet i Oslo. Han har blant annet forsket på problemstillinger knyttet til selvfølese, kroppsbilde og personlighet. (Foto: Psykologisk Institutt)

Psykolog og forsker von Soest har forsket på kroppsbilder og kroppsidealer. Han synes det er vanskelig å dømme kvinner for å gjennomgå operasjoner for utseendets skyld, og mener tiden vi lever i mener han må ta deler av skylden.

– I dagens samfunn har vi et kroppsideal som er vanskelig å oppnå. Vi skal være unge, slanke og ha relativt store bryster, noe som er biologisk vanskelig å oppnå, sier psykologen.

Som så mange andre, har Bjørg Braaten et ønske om å se yngre ut.

– Jeg har veldig mye rynker på halsen. Når jeg skal ut med yngre venninner drar jeg alltid skjerfet godt rundt halsen for å bli like fin som dem. Det plager meg!, sier Bjørg ærlig.

Finn din kroppsfasong og se hvordan du bør kle deg

For store forventninger

Tilmann von Soest forstår Bjørgs uttalelse.

– I dagens samfunn blir det unge utseende høyt verdsatt. Rynker er en negativ onde, noe vi helst vil være foruten, sier psykologen.

Han tror mange ønsker å få tilbake noe man hadde før, noe som gjør at noen kanskje blir skuffet.

– En del har nok for store forventninger til hva en plastisk operasjon kan gi dem, tror von Soest.

Han har fulgt en gruppe kvinner som har tatt en operasjon gjennom fem år. Det viste seg at de fleste ble mer fornøyde med akkurat den kroppsdelen som ble operert etterpå, men denne endringen hadde liten innvirkning på det generelle selvbildet over tid.

Dette har vi komplekser for

Bjørg Braaten er bestemor til ni. Hun er i full jobb og er aktiv på fritiden. 67-åringen føler seg mye yngre enn hun ser ut, mener hun selv.  (Foto: God morgen Norge)
Bjørg Braaten er bestemor til ni. Hun er i full jobb og er aktiv på fritiden. 67-åringen føler seg mye yngre enn hun ser ut, mener hun selv. (Foto: God morgen Norge)

Føler seg fortsatt ung

Bjørg har ingen intensjoner om å se ut som en tjueåring igjen. Men hun kunne godt tenkt seg å se ti år yngre ut.

– Jeg prøver ikke å ta ungdommen tilbake. Men jeg er en frisk og aktiv dame. Inni meg føler jeg meg fremdeles ung, sier bestemoren.

Hvor ung føler du deg?

– Innvendig er man like ung bestandig, tror jeg. Men om jeg må si et tall – 50 kanskje ...

Tror du folk rundt deg vil oppfatte deg annerledes om du ser litt yngre ut?

– Nei. Jeg tror jeg vil være Bjørg for dem uansett. Ja, jeg tror det.

Hva må til for at Bjørg skal se ti år yngre ut? Følg serien gjennom påskehelgen på tv2.no