GLEDER SEG: Tidligere rusmisbruker Nils Christer Modin skal på teaterpremiere med kong Harald og dronning Sonja torsdag kveld. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)
GLEDER SEG: Tidligere rusmisbruker Nils Christer Modin skal på teaterpremiere med kong Harald og dronning Sonja torsdag kveld. (Foto: Sverre Saabye/TV 2)

Nils Christer ble invitert på teater av kongen

Rojalt lyspunkt for gatemagasin-selgeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

KONGEN KOMMER: Dronning Sonja og kong Harald ankommer Det norske teateret i Oslo for premieren på stykket «= Oslo» torsdag kveld. (Foto: TV 2)
Torsdag kveld er det premiere på forestillingen «= Oslo» i Det norske teateret i hovedstaden.

Stykket handler om livene til gatemagasin-selgerne, slik de selv har beskrevet dem i magasinet = Oslo. Til stede er kong Harald og dronning Sonja.

Men blant publikum er det også noen som er spesielt invitert av kongeparet selv. Én av dem er gateselgeren Nils Christer Modin.

– Jeg gleder meg. Det blir veldig ålreit, sier Modin beskjedent. Det er stort det å få møte kongen vår. Det er stort.

Tøff diagnose 

TV 2 treffer Modin utenfor Gatehospitalet i Oslo. Han har tilbrakt den siste tiden her etter at kroppen sa stopp etter et hardt liv. 

– Jeg fikk total nyresvikt. Og det kommer vel av det livet jeg har levd.

Nå må han gå til dialyse for å rense blodet tre ganger i uka så lenge han lever. Hver behandling tar 4 timer.

– Men jeg må jo prøve å se det positive i dette her. Nå må jeg holde meg nykter. Hvis ikke dør jeg - og jeg vil ikke dø.

MØTES IGJEN: Nils Christer Modin har bare gode minner fra den gangen han møtte kong Harald første gang. (Foto: Magasinet = Oslo)

Omtrent samtidig som han fikk den alvorlige diagnosen kom det en overraskende invitasjon fra selveste kong Harald og dronning Sonja.

– Det varmet veldig godt. Det har ikke helt gått opp for meg ennå. Det gjør vel det i kveld, sier han. Da skal han nemlig på teaterpremiere med kongen og dronningen.

 

Ikke første gang

Modin har allerede møtt kong Harald en gang før. I 2010 var han på Slottet for å intervjue kongen til gatemagasinet = Oslos julebok.

– Først nektet taxisjåføren å kjøre meg opp til Slottet. Han trodde ikke noe på at jeg skulle dit. Men så kom jeg inn. Det er jo veldig stort. Det er helt ubeskrivelig, forteller Modin.

Og de to fikk en god tone.

– Vi snakket om seiling. Om sykdommen hans. Om hvordan jeg ble rusmisbruker. Han spurte mye, mimrer han.

– Det bare sier mye om kongen vår. Hvordan han bryr seg, forteller Modin. Det var veldig rart å gå derfra. Her kommer jeg – en rusmisbruker – ut fra Slottet.  

Gjorde inntrykk 

Møtet med Nils Christer gjorde så sterkt inntrykk på kong Harald at han til og med tok han med i nyttårstalen sin.

Teaterforestillingen de skal se sammen i kveld handler om drømmene og livene til gatefolk som selger magasinet =Oslo for å tjene til livets opphold.

En av karakterene i stykket som er inspirert av Nils Christer, spilles av Nicolai Cleve Broch.

– Etter det jeg har hørt så spiller han meg bra, sier Modin.

– Jeg har jo hatt mye skuespill nederst i Karl Johans gate jeg også. Både frivillig og ufrivillig, spøker han.

Han gleder seg til å se teaterstykket selv.

– Det er rart at noen har tatt tak i det vi sier og tenker. Det viser at vi er tenkende mennesker vi også.