På Lommekjent.no finner du en sykkeltur som går helt fra Sjusjøen til Helgøya og videre til Brummundal. Du lan selvsagt starte og slutte turen der det passer deg.

Se turen og les hva du kan oppleve på Lommekjent . En alternativ tur er fra Sjusjøen ned Åstdalen til Brumundal.

Skafferiet foto M8Design

Nes og Helgøya er kjent for mange store gårder. En av de mest kjente er Hoel Gård. Her bodde Norges første ekte bondehøvding, Halvor Hoel, som ledet bøndenes kamp mot embetsveldet etter 1814. Overnattingsgjester blir gjort oppmerksom på at Halvor Hoel går igjen i hovedbygningen, men er snill og liker gjestebud. Foruten å være mye brukt til konferanser og feiring av livets store dager, er dette en gård som er i full drift. Det er muligheter for omvisning i gårdsmuseet, hovedbygningen og parkanalegget.

Tretopphyttene

Men før du kommer så langt passerer du også en av Tretopphyttene. Selv om det kan svaie godt oppe i tretopphyttene, sover du trygt i landets eneste autoriserte tretopphytter.

En overnatting i tretoppene blant ekorn og fugler er en unik opplevelse. I Ringsakers skoger har Frode Schei gjort guttedrømmen til inntektskilde. Barnefamilier, kjærestepar, vennegjenger og naturelskere strømmer til de tre tretopphyttene, bygd ca åtte meter opp i trekronene. Furuhytta er den mest primitive og ligger mest avsidesliggende til, Lerkehytta er en litt mer luksuriøs variant med solcellestrøm, mens Granhytta også har fått en 40 meter lang rullestolrampe helt opp. Vil du gjøre mer enn å være på hyttetur i toppen av et tre, kan du kombinere oppholdet med en sykkeltur eller tur med hundespann. Vinterstid går løypenettet helt opptil hyttene.

På terrassen kan du sitte i varmen fra åpent bål i bålpanna og kjenne duften av "kaffelars". Småfugl, hakkespett og ekorn holder til i greinene rundt terrassen, og er du litt tålmodig spiser granmeisen tillitsfullt solsikkefrø av hånda. Ofte sees elg fra tretopphyttene morgen og kveld.

Les mer på Tretopphytter.no 

Finnskogleden

Men fylket har mer å by på. Er du av typen som elsker lange turer kan Finnskogleden være noe for deg. Finnskogleden er en villmarkssti som slynger seg gjennom hele Finnskogen langs grensen fra Eda i sør til Søre Osen i

nord. Den inngår i Grensesømmen som følger hele grensen mellom Norge og Sverige.

Leden er en ekte villmarkssti på hele 240 km. Med villmarkssti menes at man lett kan ta seg frem med vanlig tur- utstyr, godt fottøy og ryggsekk. Den går langs grensen mellom Norge og Sverige, vekselvis på den ene og den andre siden gjennom 7 kommuner i Norge og 3 i Sverige.

Finnskogen er kort fortalt et ca 4 mil bredt belte langs grensen mellom Hedmark og Värmland. Området består stort sett av skog, myrer og vann mellom store åser, som lengst nord går opp i mellom 650 og 700 m.o.h, mens i sør sjelden er over 350 m.oh. Der stiene passere høydedragene får man mange steder fenomenal utsikt over de milevide skogene. Terrenget er lett turterreng, uten de store hindringene, sjøl om det enkelte steder kan være både steinete og fuktig. Det var hit utflyttede finner slo seg ned på midten av 16oo tallet, og levde sitt isolerte liv uten påvirkning fra hjemlandet.

Du kan lese mer om Finnskogen og Finnskogleden her.

Trysil

Eller kanskje Trysil er stedet for deg? Da har vi samlet fem turforslag fra Trysil til deg:

Trysilrypa Trysilfjellet, Rundtur Innbygda om Flenåsen, Klanken og Ulvsjøberget.