STOLT AV BARNEHUSENE: Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV). (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
STOLT AV BARNEHUSENE: Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV). (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

Barneministeren vil avdekke mer familievold

I sin første uke som statsråd besøkte Inga Marte Thorkildsen Statens Barnehus i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her ble det i løpet av 2011 gjennomført over 500 dommeravhør av barn som har vært utsatt for eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep. Over 70 medisinske undersøkelser ble gjort i de barnevennlige omgivelsene.

– Barnas rettssikkerhet er styrket med dette tiltaket, og jeg er stolt av hva vi har fått til her, sier Inga Marte Thorkildsen (SV).

Får mer fram i lyset

Barneministeren frykter likevel at vold mot barn er et større problem enn mange våger å ta inn over seg.

– Det ser vi når vi får et bedre tilbud til utsatte grupper, og når fagfolk bringes sammen for å hjelpe, så avdekkes mer, det kommer flere anmeldelser, flere historier kommer opp, og det er lettere å gripe inn, sier Thorkildsen.

Gode erfaringer

Politiet er svært positive til resultatene fra Barnehuset. Tidligere ble avhør gjort i formelle omgivelser i hvert enkelt politidistrikt. Barnehuset er spesielt tilrettelagt for tilnærmingen til barn som har vært utsatt for overgrep, for at dette skal skje på en skånsom og forsvarlig måte av spesialutdannede politifolk. Nå vil barneministeren at enda flere skal få hjelp.

– Ja, jeg kan love at vi skal jobbe for at dette videreføres. Sammen med helsedepartementet og justisdepartementet skal vi jobbe videre med dette. Flere barn skal få hjelp, sier Thorkildsen til TV 2.

LES OGSÅ: Domstoler vil ikke bruke barnehusene: – Domstolene må skjerpe seg