bakterier (Foto: Illustrasjonsfoto)
bakterier (Foto: Illustrasjonsfoto)

Du er en bakteriebombe

Alene tilføyer du 37 millioner bakterier hver time.

En ny studie gjort på universitetet Yale i USA viser at støvet på gulvet er den største kilden til bakterier i rommet, skriver sciencedaily.com.

I tillegg kan en persons nærvær i et rom tilføye 37 millioner bakterier i luften hver time. Bakteriene som oppstår i rommet kommer nemlig fra avfallsstoffene på gulvet som blir blandet med luften når man tråkker rundt.

– Vi lever i en mikrobiell suppe, og en stor ingrediens er våre egne mikroorganismer. Gulvstøvet viser seg å være den største kilden av bakterier som vi puster inn, forteller Jordan Peccia, professor i miljøingeniør ved Yale.

Dette er det første studiet som kartlegger hvor mye menneskers nærvær påvirker de ulike bakteriene rundt i huset.

Les også: Så ofte må du skifte på sengen for å holde midden borte

Lettere å bli syk

Peccia og hans forskningsteam har målt og analysert biologiske partikler i ett klasserom på bakkenivå over en periode på åtte dager - fire dager der rommet var periodevis okkupert, og fire dager der det var helt ledig. Til alle tider var vinduer og dører helt igjen.

Det de fant ut var at menneskelig nærvær var forbundet med betydelig økte konsentrasjoner av bakterier og sopp i ulike størrelser. Menneskelig nærvær gjør nemlig at sopp-partikler og mellomstore bakterielle partikler blir større.

Professor i Innendørs klima og sanitasjon Oddbjørn Sjøvold forteller at slik høy konsentrasjon gjør det lettere for oss mennesker å bli syke.

– Hvis det er for høy konsentrasjon av bakterier i lufta, og man i tillegg har tørre slimhinner, så er man mer utsatt for smitte. Støv med bakterier og sopp bidrar til å tørke ut slimhinnene, opplyser han overfor «God morgen Norge».

Les også: Slik tar du vare på skoene dine etter vintersesongen

Støvsug først

Sjøvold forteller videre at renhold er svært viktig for å hindre høy konsentrasjon av bakterier, og forklarer hvorfor det er lurt å støvsuge først.

– Bakteriene ligger der latent, og når det kommer fuktighet rundt bakteriene så vokser de. Renhold er veldig viktig, men så er det også viktig å ikke tilføre for mye fukt på gulvet - nettopp fordi det vil gi fukt til bakteriene. Den beste måten å gjennomføre et renhold på er å støvsuge først, for å så rengjøre med moppen. Om man blir syk av dette er et komplisert spørsmål, for det er så mange faktorer som spiller inn. Hvor mye frisk luft som ventilerer rommet er også avgjørende, sier professoren.

Sjøvold anbefaler ikke folk å oppholde seg i et rom med teppe over lang tid.

– Et teppe inneholder ofte en del bakterier fordi det samler seg mye skit og lort over lengre tid, og det kan være vanskelig å få det rengjort godt nok. I vår forskning har vi høy fokus på sopp, og hvordan det påvirker inneklimaet. Det er klart at når bakteriekonsentrasjonen vokser så er ikke inneklimaet noe godt, forteller han.

Les også: Nå kan du live-chatte med legen

Bakterier fra menneskehuden

Forskerne ved Yale har i sin studie funnet ut at omtrent 18 prosent av alle bakterielle utslipp i rommet, inkludert både ferske og gamle bakterier, kommer fra mennesker, i motsetning til planter og andre kilder.

Av de 15 mest tallrike variantene av bakterier identifisert i rommet, er fire direkte forbundet med mennesker. Blant dem finnes den mest tallrike, Propionibacterineae, som er vanlig å finne i menneskehud.

– Alle de smittsomme sykdommene vi får, får vi når vi er inne, forteller forskeren, og legger til at amerikanere bruker mer enn 90 prosent av sin tid innendørs for å illustrere poenget.

Forskerne har nå satt i gang en rekke lignende studier utenfor USA.