PROTESTERTE UTENFOR STORTINGET: Rundt hundre personer, inkludert mulla Krekar, demonstrerte i Oslo sentrum tidligere denne måneden for å vise sin misnøye med koranbrenning. (Foto: Eivind Griffith Brænde)
PROTESTERTE UTENFOR STORTINGET: Rundt hundre personer, inkludert mulla Krekar, demonstrerte i Oslo sentrum tidligere denne måneden for å vise sin misnøye med koranbrenning. (Foto: Eivind Griffith Brænde)

PST holder øye med et hundretall islamister

PST er bekymret for at Krekar kan bli en kilde til inspirasjon.

Mulla Krekar er blitt et forbilde for radikale, islamske miljøer, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er bekymret for at Krekar kan bli en kilde til inspirasjon.

TV 2 vet at PST allerede holder øye med et hundretall ekstreme islamister i Norge. Tidligere denne måneden demonstrerte rundt hundre personer, inkludert mulla Krekar, i Oslo sentrum for å vise sin misnøye med koranbrenning.

– Det er ikke ideologien eller motivasjonen som er viktig for oss. Voldspotensialet og den reelle trusselen er avgjørende. Den informasjonen vi har hatt fram til nå, har pekt klart i retning av at trusselen har vært størst i de ekstreme islamistiske miljøene, sier analysesjef Jon Fitje i PST til TV 2.

Det at Krekar har voldelige tilhengere i Oslo fikk TV 2 tydelig føle på kroppen tirsdag. Rett før en direktesending klokken 21 utenfor mullaens bolig på Tøyen ble det kastet stein mot TV 2s team.

På TV-bildene kan man høre at det blir kastet stein, men ingen i TV 2-temaet blir truffet. De steinkastende ungdommene ropte «lenge leve mullaen», og da TV 2 tok opp jakten på ungdommene, stakk de av.

– Ikke representativt

Den nye inkluderingsministeren Inga Marte Thorkildsen sier til TV 2 at det er viktig å få fram at steinkasting og Krekar-støtte ikke er representativt for minoritetsungdom i Norge.

– Tvert imot reagerer veldig mange reagerer veldig sterkt på at noen uttrykker støtte til ekstremister, fordi det rammer også helt vanlig minoritetsungdommer, sier Thorkildsen til TV 2.

Se intervju med inkluderingsministeren:

604359

Fengslet for åtte uker

Onsdag ettermiddag avgjorde Oslo tingrett at mulla Krekar varetektsfengsles for åtte uker. Han holdes i varetekt til noe annet blir avgjort, men ikke lengre enn til 23. mai, heter det i kjennelsen.

I løpet av helgen ble det publisert flere lydklipp fra seansen hvor mulla Krekar sist helg snakket til sine tilhengere via nettjenesten Paltalk. En kurdisk tolk har hørt gjennom to av disse for tv2.no, og sier at klippene ikke inneholder konkrete trusler, men at Krekar likevel gir svært tydelige hint med tanke på det han omtaler som norske etterretningsagenter.

LES OGSÅ: Dette sa Krekar i de nye påståtte truslene